Hoe vermijd je een team-out?

Vermijd een team-out

Zorg voor een gemotiveerd team – ook op afstand!

Nu een groot deel van de werkende bevolking terug aangewezen is op thuiswerk, is het meer dan ooit belangrijk om in verbinding te blijven met elkaar. Niet alleen zijn heel wat creatieve initiatieven die in het voorjaar het licht zagen, ondertussen afgebouwd of verdwenen, maar is er ook een toenemende moedeloosheid omwille van de onvoorspelbaarheid van de crisis. Medewerkers geven aan dat ze zich niet goed voelen, dat ze het contact met de collega’s missen en dat hun engagement hieronder lijdt.

Naast de burn-out ligt ook de team-out op de loer: het verlies van verbondenheid en voeling met het team door langdurig thuiswerken.

Hoe dan toch de connectie versterken en bouwen aan een veerkrachtig en gemotiveerd team op afstand? We helpen je alvast op weg met deze 3 tips:

Zorg dat je weet hoe het met je collega’s gaat

In online meetings merken we op dat er dikwijls snel overgegaan wordt naar de orde van de dag en dat pauzes gebruikt worden om toch zeker even niet online te zijn… Klinkt logisch, maar het risico bestaat dat medewerkers zich meer en meer gaan terugtrekken. Voorzie daarom ruimte in de vergadering voor een check-in, waarbij op een ontspannen manier gepeild wordt naar hoe het met de collega’s gaat. Een klassiek rondje of een getekende smiley zetten de toon en geven aan of er nood is aan meer opvolging. Vraag ook expliciet aan mensen hoe het met hen gaat, zeker als ze zelf eerder introvert zijn.

Creëer gemeenschappelijke ervaringen

De kracht van samen dingen doen en beleven zorgt voor verbinding op lange termijn. Naast een e-koffiepauze of e-ontbijt, kan je ook met kleine interventies een glimlach op het gezicht toveren van je thuiswerkende collega’s. Al gedacht aan een screenshot met de origineelste koffiekoppen, de mooiste kerstboom of de lelijkste kersttrui? Je kan ook gebruik maken van een virtueel prikbord waarop foto’s, filmpjes en quotes gedeeld worden. Een klassieke teambuilding is dit jaar natuurlijk niet aan de orde, maar ook online zijn er mogelijkheden.

Stimuleer de motivatie

Als de schouders een beetje gaan hangen en het toekomstperspectief door COVID-19 negatief geladen is, lopen de energiebatterijen leeg. De veerkracht vermindert en mensen trekken zich wat meer terug op hun eigen eiland. Vanuit de organisatie is het dan belangrijk om energiebronnen en hoop aan te reiken. Zet de gebruikelijke communicatiekanalen in om niet enkel heldere bedrijfsinformatie te verspreiden, maar besteed ook aandacht aan fysiek en mentaal welzijn. Een andere invalshoek is het extra inzetten op positieve feedback.

Wil je enkele handvaten ontdekken om een goed compliment te geven en op een originele manier jouw waardering te tonen aan jouw collega’s? Dan ontdek je hier heel wat tips.

Wil je aan de slag om sterke teams te bouwen, ook op afstand? 

Ontdek onze webinar “Een motivational talk voor teams in verbinding

Ligt in jouw team de team-out op de loer? Verliezen medewerkers hun motivatie en pit door het gebrek aan sociaal contact en verbinding bij thuiswerk? In dit motivational webinar van 1u krijgen je medewerkers praktische tips en tricks om met elkaar in contact én verbonden te blijven ook op afstand. Energiek, met veel humor, maar vooral heel veel inspiratie zorgen we ervoor dat je kan gaan voor Try a different angle.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Ga voor onze interactieve workshop: “Versterk de teamspirit op afstand”

Online teambuildingNood aan een verbindende activiteit om je team online dichterbij te brengen en de teamspirit te versterken? Organiseer een online teambuilding en ga op een interactieve en creatieve manier aan de slag met verbinding en positieve feedback. Op een ontspannen en ludieke manier laden we de batterijen terug op zodat iedereen met verse moed terug aan het werk kan.

Meer weten? Neem contact met ons op!

 

Tryangle

Tryangle heeft een ruim aanbod van online en offline interventies om te bouwen aan sterke, gezonde en gemotiveerde teams in een positieve bedrijfscultuur:

 

You might be interested in …