De ROI van werkgeluk

 

Tryangle krijgt als dienstverlener – die organisaties en hun medewerkers begeleiden met advies en training voor meer welzijn en geluk op het werk – heel vaak de vraag “wat levert het op?”.

Natuurlijk is dat moeilijk te becijferen, want elke organisatie, elk team, heeft zijn eigen uitdagingen, omgevingsfactoren en opportuniteiten. Dàt er een positief effect is staat echter volledig buiten kijf. Dat ondervinden wij niet alleen dagelijks, samen met onze klanten, maar dat blijkt ook objectief uit de indrukwekkende reeks (wetenschappelijke) onderzoeken die de laatste jaren werd gevoerd. Vanuit die optiek mag het duidelijk zijn: inzetten op welzijn en werkgeluk is geen kost maar een heuse investering met een sterke ROI.

In dit blogartikel geven we je een heel concreet overzicht van alle voordelen en de return van investeren in welzijn en geluk op het werk.

 

Voordeel #1: Het oplossen en voorkomen van problemen op de werkvloer

In eerste instantie zorgt een welzijns- en werkgeluk aanpak in je team of organisatie ervoor dat je heel wat uitdagingen op de werkvloer kan aanpakken, hetzij curatief, hetzij preventief.

Dat de werkvloer anno 2021 nog met heel wat uitdagingen geconfronteerd wordt illustreren we trouwens met actuele cijfers in dit blogartikel.

 

Voordeel #2: Welzijn en werkgeluk als ultieme (pandemie) “shock absorber”

Resultaten van FridayPulse aan de start van 2021 onthulden zeer boeiende resultaten, die voor happiness at work believers natuurlijk geen verrassing zijn. De wekelijkse “happiness data” van organisaties die inzetten op welzijn en werkgeluk tonen aan dat deze bedrijven op een veel veerkrachtigere manier konden navigeren doorheen de onvermijdelijke uitdagingen die de pandemie met zich meebracht. De cijfers op de onderstaande grafiek tonen ‘hoe goed medewerkers zich in hun vel voelden’ voor een algemene populatie van bedienden uit de UK (benchmark: the Annual World Happiness Report) in vergelijking met FridayPulse klanten (die inzetten op werkgeluk).

Aan de schok van een dergelijke wereldwijde uitdaging valt natuurlijk niet te ontkomen. ‘Happy organisaties’ herstelden echter vier keer sneller na de eerste golf en konden zelfs de negatieve impact van de tweede golf volledig vermijden. Het mag niet verbazen dat wie zich beter in zijn vel voelt beter met uitdagingen kan omgaan, maar ook op organisatie-vlak wordt de cumulatieve veerkracht en een ‘samen sterk’ team-vibe vertaald in hulpvaardigheid, inzet, oplossingsgericht denken, innovativiteit en flexibiliteit om doorheen moeilijke omstandigheden door te zetten.

 

Voordeel #3: Corporate well-beng investeringen hebben een ROI van 1:3 tot 1:5

Corporate well-being is één van de grootste en populairste pijlers van een breder werkgeluk-beleid. Wat investeren in welzijn op het werk betreft kunnen de top-level cijferliefhebbers alvast deze noteren: Onderzoek toont aan dat elke euro die een organisatie investeert in het welzijn van medewerkers een return brengt van 3 tot 5 euro (Goetzel & Ozminkowski, 2008; Rath & Harter, 2010). En dan hebben we de werkgeluk sub-thema’s die het engagement en de motivatie van medewerkers op andere manieren aandrijven nog niet meegenomen in het verhaal.

 

Voordeel #4: De beste aandelen om te kopen = “best places to work” 

Seekingalpha ging napluizen hoe het zat met de prestaties van aandelen van de Top 40 beursgenoteerde bedrijven met een Glassdoor’s “best places to work” rating. Ze becijferden mid 2019 de resultaten van de voorbije vijf jaar.  De overduidelijke conclusie? De “best places to work” doen significant veel beter dan de markt (vergeleken met de S&P 500)! 78% van de organisaties in de Top 40 doen individueel beter dan de S&P500. Als gecombineerde portfolio zorgt deze Top 40 voor +183% return over de periode van 5 jaar en doen daarmee maar liefst 4x beter dan de +43% van de S&P500.

Voordeel #5: Nog meer cijfers en resultaten uit onderzoek

Werken aan werkgeluk zorgt voor positieve effecten:

 • Toename in verkopen: +18% (Gallup) tot +37% (Achor)
 • +13% (Oxford), +31% (Achor) tot +50% (iOpener) stijging in productiviteit
 • +28% meer doelgericht werken (Effectory)
 • Medewerkers rapporteren +180% meer energie (iOpener)
 • +50% meer motivatie (iOpener)
 • +86% in creativiteit (UC Berkeley)
 • +300% innovatie (HBR)
 • De prestaties van de organisatie nemen toe met +26% (Effectory)
 • Ondernemingen boeken +23% meer winst (Gallup)
 • Rapporteren +53% meer ROI op de aandelenkoers (HBR)
 • Gelukkige medewerkers zijn 8x meer geneigd om bij de organisatie aan de slag te blijven (MckKinsey & Company)
 • De klantentevredenheid en -getrouwheid neemt toe met +10% (Gallup)

Werken aan werkgeluk vermindert negatieve effecten

 • Stress vermindert met -38% (Robert Half)
 • Burn-outs nemen af met -125% (HBR)
 • Een daling in het verloop met -22 % (Effectory) en tussen -18% en -43% (Gallup)
 • Daling van -81% absenteïsme (Gallup)
 • -64% minder ongevallen (Gallup)
 • -41% minder defecten (Gallup)
 • -28% minder diefstallen (Gallup)

Overview: Een kwalitatieve blik op case studies en best practices

Bovenstaande cijfers zijn slechts een greep uit de vele onderzoeken die er ondertussen wereldwijd zijn gebeurd. Cijfers uit één specifiek onderzoek hebben natuurlijk steeds bepaalde beperkingen, zijn gebaseerd op bepaalde sectoren of land, hebben specifieke startvoorwaarden, enz…. Daardoor is een exacte voorspelling van de ROI op een bepaalde maatstaf voor jouw organisatie natuurlijk moeilijk om te maken. Effecten kunnen minder sterk of net sterker zijn op de gekozen KPI. Weet daarenboven dat strategisch en duurzaam inzetten op meerdere werkgeluk-activiteiten trouwens leidt tot een multiplicatoreffect, waardoor de opportuniteiten eigenlijk legio zijn. Of nog, “the sky is the limit“.

Indien we met een kwalitatieve blik naar alle mogelijke opportuniteiten kijken, dan komen we tot een krachtig overzicht. We hebben massaal veel case studies bij elkaar genomen, gebaseerd op de prestaties en feedback van klanten (zowel de Tryangle klanten, als de klanten van alle internationale spelers van het Woohoo Unlimited netwerk), maar ook op inzichten uit vakliteratuur en best practices. Je kan op die manier enkel tot de conclusie komen dat welzijns- en werkgeluksinterventies tot een myriade van positieve effecten leidt:

Werkgeluk Case Studies

 

Tryangle piramide van werkgeluk

 

Benieuw hoe Tryangle werkgeluk definieert en welke drijfveren, pijlers en onderliggende thema’s zorgen voor een maximale return voor de organisatie? Ontdek dan meer over de Tryangle piramide van werkgeluk in dit artikel.

 

 

 

You might be interested in …