E-book: Digitaal deconnecteren voor meer werkgeluk

Het “recht op deconnectie” zoals opgenomen in de arbeidsdeal (het recht om offline of onbereikbaar te zijn buiten de werkuren) wil werknemers beschermen tegen werkoverbelasting en de constante druk om altijd geconnecteerd of beschikbaar te blijven. In recent Belgisch onderzoek stellen 1 op 4 werknemers dat hun werkgever vaak avond- of weekendwerk verwacht. 33% geeft daarnaast aan dat hun werkgever verwacht dat het werk voorrang krijgt op het privéleven.

Over werkdruk en digistress 

De flexibiliteit om buiten de werkuren te kunnen werken kan op zich zowel een positief als een negatief effect hebben en de autonomie van de medewerker – of men dit uit vrije wil doet of niet – is hier de bepalende factor. In organisaties waar werknemers verwacht worden buiten de werkuren of in het weekend te werken, ligt het risico op burn-out 4,8 keer hoger. Bij medewerkers die er zélf voor kiezen om buiten de uren te werken, verlaagt het risico op burn-out met factor 2,6.

Veel hangt af van de concrete afspraken, de wisselwerking met de leidinggevende en collega’s, de organisatiecultuur en de persoonlijke voorkeuren van medewerkers omtrent de aanpak werk/privétijd. Maar, een even belangrijk element is hoe gezond medewerkers omgaan met digitale communicatie middelen. Onze smartphone, laptop, tablet en alle bijhorende apps en programma’s zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven, zowel privé als professioneel. De informatie-uitwisseling kent geen limieten meer, waardoor onze batterijen letterlijk kunnen leeglopen door de vele onderbrekingen en het gebrek aan focus door alles wat om aandacht roept.

Digitaal werken en leven is een stressfactor geworden die niet te onderschatten valt en zelfs brandstof vormt voor menig burn-out. Digistress is meer en meer aanwezig, ook op de werkvloer, en kan mentale en fysieke ongemakken veroorzaken zoals inefficiëntie, lage productiviteit, energiegebrek, concentratieproblemen,….

Hyperconnectiviteit en ongezonde digitale gewoonten

Er zijn heel wat onderliggende mechanismen die ons verleiden tot hyperconnectiviteit, waardoor we verknocht zijn geraakt aan onze digitools en altijd verbonden willen zijn. Hierdoor kunnen ongezonde gewoonten ontstaan die ongemerkt ons leven binnensluipen en aan ons fysiek en mentaal welzijn knagen.

Het goede nieuws? Door deze mechanismen te identificeren en door bewust(er) aan de slag te gaan met het gebruik van elektronische apparaten kunnen we gezondere grenzen met technologie gaat stellen en de ongezonde gewoonten een halt toeroepen.

In ons gratis e-book vertellen we je mee over hoe dat allemaal in elkaar zit, wat de voordelen zijn van een zogenaamde “digital detox” en geven we je alvast 10 concrete tips om je digistress op de werkvloer aan te pakken.

Gratis e-book: 10 tips om digitale stress aan te pakken

Meer weten over het recht op deconnectie voor organisaties in de praktijk?

Check dan zeker deze korte aflevering van SOS werkgeluk!

Het recht op deconnectie is het recht om buiten de werkuren niet altijd bereikbaar te zijn. En zelfs meer dan dat, het betekent ook dat het oké is niet de hele tijd aan het werk te denken. Hoe implementeer je dat in jouw organisatie in de praktijk? Wat kan je concreet doen? Griet en Kim zetten je op weg naar deconnectie en meer rust in het hoofd van je medewerkers. 
Luister online of op Spotify, iTunes of YouTube.

Live Online Training “Digitaal Deconnecteren”

Onze workshops en trainingen worden doorgaans in-company en op aanvraag georganiseerd. Ben je geboeid door het topic en wil je graag individueel aansluiten bij een workshop in open aanbod? Binnenkort kan je aansluiten bij de Live Online Training rond digitaal deconnecteren.

In deze live online training leer je meer over
– Wat is digistress en heb ik er last van?
– Gezond gebruik van je smartphone; wat is dat en hoe doe ik dat?
– Leren deconnecteren: waarom het belangrijk is en hoe je dit in je werk/leven kan inbouwen
– Het platform om te ontdekken waar anderen in vastlopen en hoe zij de hindernissen omzeilen
– Persoonlijk advies van de expert en antwoord op jouw vragen

Heerst er digitale onrust in jouw bedrijf?

De kunst is om digitale onrust (stress) om te zetten naar digitaal comfort en zo digitaal welzijn te ondersteunen.
Tryangle werkte daarom een aanbod uit voor bedrijven en teams die hun productiviteit willen verhogen door optimaler en efficiënter om te gaan met digitale werkmiddelen en technologie.

Ontdek onze Digital Detox formats

  • Digital Detox Webinar: Korte inspiratiesessie (60 min) boordevol concrete tips en tools voor minder digistress
  • Digitale Detox Keynote: Kort maar krachtige keynote speech met inzichten en heel wat tips (60 min)
  • Digital Detox Workshop: Meer efficiëntie en mentaal welzijn dankzij deze impactsessie (3u) met praktijkoefeningen
  • Digitale Detox Training: Verdiepende dagtraining met alle tips en tools voor maximaal digitaal welzijn

Ontdek onze welzijnsinterventies

Het Tryangle aanbod heeft nog heel wat andere diensten rond aansluitende thema’s in petto. Versterk bijvoorbeeld de vaardigheden van je medewerkers rond fysiek en mentaal welzijn, positieve mindset, communicatie en samenwerking,… Hieronder een blik op enkele van onze populaire webinars/workshops/trainingen:

Tryangle piramide
  • Fit in je hoofd, wel in je vel.
  • Versterk je brein, verbeter je focus.
  • De kracht van constructieve communicatie.
  • Ongezonde stress herkennen.
  • Helemaal vitaal: over energie, motivatie en veerkracht.

You might be interested in …