SOS werkgeluk: antwoorden op concrete uitdagingen op de werkvloer

Een cadeautje voor jou naar aanleiding van de Week van het Werkgeluk!

We vertelden je al waarom werken aan werkgeluk van belang is en waar je precies kan starten. Tevens kon je in het artikel rond de ROI van werkgeluk al uitgebreid ontdekken welke stevige besparingen én positieve effecten er vast hangt aan het investeren in welzijn en geluk op de werkvloer.

De volgende elementen in de zoektocht naar werkgeluk zullen jou maximale resultaten opleveren:

  • Ga voor een strategische aanpak met middellange en langere termijn doelstellingen en pak het planmatig en niet enkel symptomatisch aan of met losse ‘one-shot’ initiatieven
  • Durf passende keuzes maken die aansluiten bij je bedrijfscultuur
  • Stel prioriteiten en beslis welke uitdagingen rond werkgeluk eerst moeten worden aangepakt
  • Kies er bewust voor om te werken aan werkgeluk in alle lagen van de organisatie, van uitvoerend tot (middel-)management niveau.

Meld je aan via onderstaande knop en krijg meteen de e-books in je inbox.

Werken aan werkgeluk in drie stappen

Het creëren van een “happy organisation” is een lange termijn uitdaging. Het is een proces, en het verloopt in stadia, waarbij werkgeluk moet worden beschouwd als de laatste halte. De kers op de taart, als het ware. Eerst moeten er namelijk sterke fundamenten en een goede vulling worden voorzien.

Stap 1: Leg de nodige fundamenten voor werktevredenheid

Zorg dat de omgeving waarbinnen je werknemers dagdagelijks hun job uitvoeren in orde is. Het mag dan klinken als een open deur: wanneer belangrijke basisvoorwaarden niet in orde zijn, dan houden je werknemers sowieso een negatief gevoel over aan hun job. Zorg je dat deze in orde zijn, dan heb je nog niet noodzakelijk ‘gelukkige medewerkers’, maar leg je een gezond fundament voor werkgeluk waar kan worden op verder gebouwd. Het gaat om zaken als een goed salarispakket, duidelijke en eerlijke arbeidsvoorwaarden, de werkplek, de infrastructuur, de IT ondersteuning,…

Je kan een aangename werkomgeving creëren op de meest uiteenlopende manieren. Zorg voor een werkplek met voldoende licht, lucht, een plaats waar de werknemer zich op zijn gemak voelt. Schep ruimtes en mogelijkheden waar in rust kan worden gewerkt, maar waar collega’s ook op een energieke en leuke manier kunnen samenkomen, zonder dat deze twee met elkaar conflicteren. Maak goede afspraken en zorg voor eerlijke en duidelijke verwachtingen over alle praktische aangelegenheden die het werk beïnvloeden, zoals de job inhoud, de verwachte resultaten, de praktische ondersteuning die wordt aangeboden, enzoverder.

Stap 2: Aandacht voor welzijn op het werk

Omdat we zoveel van onze tijd op het werk spenderen, is het van belang om ook binnen de werkomgeving het welzijn van medewerkers te ondersteunen en werknemers aan te moedigen gezonde gewoontes voor zowel lichaam en geest te cultiveren. Welzijn op het werk kan informatie en hulpmiddelen rond ergonomie, beweging, voeding en gezondheid omvatten, maar speelt zich ook zeker af op het gebied van mentaal welzijn. In meer en meer bedrijven komen coping mechanismen voor negatieve stress, veerkracht bevorderende initiatieven en mindfulness technieken steeds meer op de voorgrond.

Het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid: de werknemer moet zelf initiatieven nemen om zijn eigen (mentale) welzijn te bewaken, maar ook als organisatie zijn er voordelen aan verbonden om je werknemers aan te moedigen, te ondersteunen en tegemoet te komen. Hoe beter een werknemer zich in zijn vel voelt, hoe productiever deze immers wordt.

Stap 3: Streven naar werkgeluk

Op naar de top: werkgeluk. In deze derde stap en top van de piramide snijden we organisatiecomponenten aan zoals leiderschap voor werkgeluk, positieve bedrijfscultuur, hechte team-connectie, het inzetten van een growth mindset, talent management, zingeving, enz.. Door middel van deze sleutels kan je een positieve spiraal bewerkstelligen voor het persoonlijk geluk van je medewerkers én maak je de weg vrij voor een stevige ROI met betrekking tot de productiviteit en de resultaten van jouw organisatie.

Sleutels voor werken aan werkgeluk

Ben jij ook overtuigd van de positieve invloed van werken aan werkgeluk? Wil je graag enkele concrete suggesties om meteen aan de slag te gaan in jouw organisatie? Download dan onze gratis e-books en ontdek aan de hand van heel wat veelvoorkomende uitdagingen op de werkvloer met welke werkgeluk-tips jij verschil kan maken binnen jouw team of organisatie.

Wil je zelf gericht, concreet en relatief snel inzetten op (welzijn) en werkgeluk in jouw organisatie? 

Maak gebruik van een interne werkgeluk ambassadeur!

Tryangle biedt een gerichte en hands-on opleiding om jouw ambassadeur van een sterk kader te voorzien met de wetenschappelijke basisprincipes en alle relevante theoretische kennis. Tevens wordt er meteen al een eigen plan van aanpak opgesteld. Heel regelmatig gaat een nieuwe driedaagse opleidingsreeks van start. Is jouw ambassadeur ook van de partij?

Corporate well-being and happiness at work ambassador training
Opleiding Corporate Well-Being & Happiness at Work Ambassador
Deze opleiding legt een stevig fundament op het gebied van welzijn op het werk en werkgeluk. Na het volgen ervan beschikken de deelnemers over allerlei praktische tools en een plan van aanpak voor de eigen werksituatie. De ideale springplank om structureel te werken aan een gelukkigere werkcultuur, zowel top down als bottom up.

TIP! Schrijf je tijdig in en krijg het “very early bird” tarief

Op zoek naar ondersteuning bij het realiseren van meer welzijn en werkgeluk in jouw organisatie? 

Tryangle begeleidt zowel medewerkers (bottom-up) als leidinggevenden, HR verantwoordelijken en het management team (top-down) om in te zetten op alle mogelijke componenten die bijdragen aan welzijn en werkgeluk.

Ontdek hoe Tryangle werkgeluk definieert en welke preciese drijfveren, pijlers en onderliggende thema’s kunnen zorgen voor een maximale return voor de organisatie. We vertellen het je aan de hand van de piramide van werkgeluk in dit artikel.

Maar je kan natuurlijk ook rechtstreeks contact met ons opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te ontdekken op welke manier we jouw specifieke vragen kunnen aanpakken.

You might be interested in …