In ons vorige blogartikel kon je al meer lezen over de symptomen waaraan je een toxische organisatiecultuur kan herkennen. Het is duidelijk dat toxische werkomgevingen negatieve effecten kunnen hebben op de mentale en fysieke gezondheid van werknemers, en kunnen leiden tot verhoogde verloop en verminderde productiviteit.
Leidinggevenden spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van een toxische werkcultuur. Daarom geven we nog enkele extra tips voor leidinggevenden om een gezonde en respectvolle werkomgeving te creëren:
1. Stel duidelijke verwachtingen en communiceer ze helder: zorg ervoor dat je teamleden weten wat van hen verwacht wordt en hoe ze beoordeeld worden.
2. Moedig open communicatie aan: stimuleer medewerkers om oprecht en respectvol te communiceren, zowel met elkaar als met leidinggevenden.
3. Stel grenzen en handhaaf ze: wees duidelijk over gedragsregels en zorg dat iedereen deze volgt, inclusief leidinggevenden.
4. Bevorder diversiteit en inclusiviteit: creëer een werkomgeving waarin iedereen zich welkom en geaccepteerd voelt, ongeacht leeftijd, ras, geslacht, seksuele oriëntatie of achtergrond. Maak vooral bespreekbaar wat ieder in zijn of haar eigenheid nodig heeft om zich goed te kunnen voelen.
5. Promoot een gezonde werk-privé balans: zorg dat medewerkers de tijd hebben om te ontspannen en te herstellen, en voorkom overmatige werkdruk. Hou de vinger aan de pols om een goede inschatting van de werkdruk te kunnen maken en geef zelf het goede voorbeeld door niet altijd “aan” te staan.
6. Wees transparant en toegankelijk: wees open en eerlijk in je communicatie en maak het makkelijk voor werknemers om met jou te communiceren. Het is niet omdat je fysiek aanwezig bent op de werkvloer, dat medewerkers geen drempel ervaren om je aan te spreken wanneer je bijvoorbeeld (voortdurend) in meeting bentof heel de tijd heftig op je klavier tokkelt. Zorg niet enkel voor voldoende aanwezigheid, maar vooral ook voor een gemakkelijke aanspreekbaarheid.
7. Luister naar feedback: wees open voor kritiek en feedback en maak verbeteringen waar nodig. Vraag door wanneer je feedback krijgt zodat de collega die zich uit zich ook geapprecieerd voelt en jij goed kan checken of je het goed begrepen hebt.
8. Waardeer en beloon je medewerkers: toon appreciatie en respect voor het werk dat wordt uitgevoerd en geef hen de erkenning die ze verdienen.
9. Stel een anti-pestbeleid op: zorg dat er heldere richtlijnen zijn voor het voorkomen en aanpakken van intimidatie, pesten of discriminatie. Mensen die gewenst gedrag stellen, moeten dat ook weten dus spreek niet enkel aan op ongewenst gedrag, maar geef vooral ook complimenten wanneer je gewenst gedrag opmerkt.
10. Lead by example: als leidinggevenden een positieve en respectvolle houding aannemen, zijn medewerkers meer geneigd om dit ook te volgen.
Door deze tips toe te passen, kunnen leidinggevenden een positieve en enthousiasmerende werkcultuur creëren die bijdraagt aan het welzijn en de motivatie van werknemers. Het resultaat is een productieve, efficiënte en plezierige werkomgeving waarin iedereen zich gesteund en gewaardeerd voelt.
Wedden dat je klanten onmiddellijk het verschil zullen voelen?!
Wil je gericht, concreet en relatief snel inzetten op (welzijn) en werkgeluk in jouw organisatie?
Maak gebruik van een interne werkgeluk ambassadeur!