"Things move along so rapidly nowadays that people saying: “It can’t be done,” are always being interrupted by somebody doing it."
Over deze quote omtrent innovatie en de snelheid van verandering, daterend van ergens rond de eeuwwisseling in 1903, valt heel wat te zeggen! En zeker binnen de context van een veranderende kijk op werken die zich de laatste jaren ontvouwt, want…
De 4-dagen werkweek is mogelijk voor Belgische bedrijven.
Ondertussen zijn reeds verschillende bedrijven in ons land actief in dit systeem. Daarnaast wordt er een pilootproject van 4 Day Week Global in België mogelijk gemaakt door Tryangle. In dit project willen we bedrijven uitnodigen om het systeem uit te testen, kansen te geven en wetenschappelijk te onderzoeken of dit kan werken. Zonder wetenschappelijk onderzoek uit de Belgische praktijk kan je geen zinnig woord zeggen over de (on)mogelijkheid van een 32u-week met loonbehoud. En toch vindt Stijn Baert het nodig om in het Journaal Laat van 12 september opnieuw van de daken te schreeuwen dat het niet kan werken. Dit is bijzonder jammer en wel om meerdere redenen:
– Het mag verbazen dat een wetenschapper zijn opinie voorrang lijkt te geven op de wetenschappelijke data. Die zijn er tot nog toe niet in ons land. Gefinancierd door Belspo ondernam UGent een initiatief tot onderzoek, maar de instroom van deelnemende bedrijven was matig en de conclusies zijn (nog?) niet gepubliceerd.
– Baert verwijst in de uitzending naar een hoorzitting die dateert uit 2019. Tijden veranderen, zeker met een coronaversnelling! Bovendien lag het opzet uit die hoorzitting niet in lijn met de huidige initiatieven. Niemand vraagt om een algemene invoering van een 32u werkweek. Het pilootproject voor de échte 4-dagen werkweek wil bedrijven die willen testen deskundig begeleiden en de kans geven om vanuit de praktijk te ontdekken of het kan werken of niet. Dit pilootproject wil enkel testen in de praktijk. Er is geen intentie in dit pilootproject om dit in een wet te gieten of te veralgemenen voor iedereen.
– Zowel de voor- als de nadelen worden heel eenzijdig geciteerd. Noch AFAS Software noch Tryangle gaat voor een 4dagen werkweek owv employer branding, sterker nog: het is een hele kluif om alle spontane sollicitaties van een antwoord te voorzien! De doemscenario’s die dan eenzijdig aan de schaduwzijde worden geschetst gaan ook veel te kort door de bocht. Tryangle werkt sinds september 2023 in dit systeem en heeft geen prijsstijgingen doorgevoerd. We hebben ook geen plannen in dit kader!
Waarom klinkt er zo’n eenzijdige stem? Omdat er politieke druk wordt uitgeoefend? Omdat er meer te winnen valt voor sommigen bij een status quo? Wat de reden ook is, het is bijzonder jammer dat een zo maatschappelijk belangrijk concept niet de kans krijgt op een sereen debat waarbij feiten en onderzochte cases uit de realiteit voor zich mogen spreken. En laat dat net aan de orde zijn om te kunnen ontdekken wat kan en niet kan in Vlaanderen.
Dat de échte 4-dagen werkweek niet de mirakeloplossing is tegen de burnoutepidemie is een feit. Het is een bouwsteen voor elk bedrijf dat wil onderzoeken of het structureel kan bijdragen aan meer welzijn voor mens en organisatie. Niemand willen we overtuigen. We willen enkel inspireren en oproepen tot uittesten in de praktijk. Honderden bedrijven zijn in verschillende landen actief in dit systeem en het blijkt te werken. Dat merken we ook bij Tryangle en we zijn heel blij dat AFAS dit testproces ook een eerlijke kans wil geven.
Ben jij of ken jij een bedrijf dat ook wil uittesten of de vierdagenwerkweek zou kunnen werken voor jullie? Sluit je aan bij deze groeiende beweging, ga aan de slag in de praktijk met de nodige ondersteuning en kijk wat het geeft!
Benieuwd naar meer informatie omtrent de 4-dagen werkweek in België?
– Check het verslag van de ‘Summer’s Out’ editie van ZigZagHRNXT omtrent het topic “Wordt de 4-daagse werkweek de nieuwe norm?”.
– Lees het artikel van Gert Verlinden in HR Magazine over het 4 Day Week Global project in België.
– Beluister de Try a Different Angle podcast aflevering met Machiel den Dekker over het hoe en waarom van de keuze van AFAS Software om dit nieuwe systeem te introduceren.
– Neem vrijblijvend deel aan het Q&A webinar over het 4 Day Week Global project op 16 september of 1 oktober en kom alles te weten over de pilootstudie voor bedrijven in Vlaanderen in 2024/2025.
Wil je zelf aan de slag met een échte vierdagenwerkweek?
Wil jij als organisatie in Vlaanderen graag te weten komen of een 4-dagen werkweek iets voor jou is?