AFAS introduceert vierdagenwerkweek voor alle medewerkers

AFAS Software zet een grote stap in het bevorderen van werk-privébalans en welzijn van haar medewerkers door een vierdaagse werkweek in te voeren. Alle medewerkers zullen een betaalde ontwikkeldag krijgen, met als resultaat dat het kantoor op vrijdag zal dichtgaan. Vanaf 1 januari 2025 beginnen ze in Nederland aan de pilot, daarna volgt België snel.

Met de introductie van de vierdaagse werkweek wil AFAS haar medewerkers stimuleren om meer aandacht te besteden aan hun persoonlijke ontwikkeling, mantelzorg, kinderen, vrijwilligerswerk of andere zaken die hen nauw aan het hart liggen. De extra vrije dag, die door AFAS een ontwikkeldag wordt genoemd, biedt alle medewerkers de mogelijkheid om hun werk-privébalans te optimaliseren en te investeren in wat voor hen écht belangrijk is. “We hebben allemaal tijd te kort,” zegt CEO Machiel den Dekker van AFAS België. “We lijken soms te leven in een ratrace en komen niet altijd toe aan de dingen die echt waardevol zijn in het leven. Met de introductie van deze ontwikkeldag creëren we meer ruimte voor wat echt telt.”

De vierdaagse werkweek is niet alleen een blijk van waardering voor haar medewerkers, maar past ook perfect bij de missie van AFAS: “Werk kan leuker, beter en met meer aandacht voor de maatschappij.” Machiel: “We automatiseren administratieve taken zodat werk leuker wordt en er meer tijd overblijft voor andere zaken.”

Proactief

De vierdaagse werkweek moet ook voor klanten positief uitdraaien. Om de service aan haar klanten te optimaliseren, zal AFAS extra aandacht besteden aan innovatie en efficiëntie. De supportafdeling is al proactief ingericht: medewerkers monitoren het gebruik van de software door klanten, signaleren problemen op voorhand en bieden proactieve hulp om incidenten te voorkomen. Op vrijdag is er steeds een serviceteam bereikbaar.

Geen verlies van loon- of arbeidsvoorwaarden

De invoering van de vierdaagse werkweek gaat gepaard met behoud van alle arbeidsvoorwaarden zoals loon, 13e maand, pensioen en vakantiegeld. Ook blijven de werknemers gewoon acht uur per dag werken. Medewerkers die al vier dagen per week werkten, worden gecompenseerd.

Verhoogde productiviteit door innovatie

Machiel den Dekker is ervan overtuigd dat de vierdaagse werkweek zal leiden tot een nog hogere productiviteit. De afgelopen 25 jaar is de productiviteit van AFAS-medewerkers al met 650% gestegen. “De invoering van de vierdaagse werkweek zie ik als een enorme kans om te innoveren en onze productiviteit te verhogen,” aldus den Dekker. “We hebben de afgelopen periode al veel stappen gezet op het vlak van slimme automatisering, AI en andere tools. We zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe regeling zal leiden tot nog meer creativiteit en innovatie.”

Dit jaar viert AFAS België trouwens haar 15-jarig jubileum! In die 15 jaar is de productiviteit van onze medewerkers meer dan verdubbeld. Dit succes is te danken aan de inzet van onze medewerkers, onze focus op innovatie en onze klantgerichtheid. We zijn ervan overtuigd dat de vierdaagse werkweek een nieuwe stap is naar een mooie toekomst.

Een nieuwe beweging

AFAS is zich ervan bewust dat de vierdaagse werkweek niet voor alle bedrijven haalbaar is. “We zijn het eerste grote bedrijf dat op deze manier de vierdaagse werkweek invoert,” zegt den Dekker. “We hopen dat dit de start is van een nieuwe beweging. Het gaat om een betere werk-privébalans, aantrekkelijk werkgeverschap en een nieuwe visie op werken. We zijn ervan overtuigd dat dit een succes zal worden en dat we hiermee anderen zullen inspireren om te volgen.”

Werkplezier staat centraal

Het softwarebedrijf zet zich al jarenlang in om een aangename en motiverende werkomgeving te creëren voor haar medewerkers. Het bedrijf biedt tal van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een gezonde werkomgeving, flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden en leuke teambuildingactiviteiten. De invoering van de vierdaagse werkweek is een volgende stap in de missie van AFAS om haar medewerkers de beste werkomgeving te bieden en hen te stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Want tevreden medewerkers maken immers tevreden klanten!

Over AFAS

Werken kan zoveel leuker, beter en met meer oog voor de maatschappij. In veel organisaties zijn mensen druk met de verkeerde dingen. Onnodige handelingen, dubbel werk, fouten herstellen: dit kost veel tijd en komt de kwaliteit niet ten goede. De missie van AFAS Software is: inspireert beter ondernemen. Dat doet AFAS met software en alles wat ervoor nodig is om die software zo te gebruiken dat je er een hoger doel mee bereikt. Organisaties houden tijd over voor wat ze echt belangrijk vinden: kwaliteit en werkplezier.

Als Belgisch softwarehuis staan ze dicht bij hun klanten. Zo houden ze de lijnen met onze klanten kort en zijn ze direct bereikbaar voor wanneer het even niet lukt. Wie kennis wil maken in real life word met veel plezier ontvangen in hun Clubhuis in Kontich!

 

Artikel zoals gepubliceerd op de website van AFAS Software België.

Lees ook: het interview met de Nederlandse CEO Bas van der Veldt.

Wil je zelf aan de slag met een échte vierdagenwerkweek? 

Wil jij als organisatie in Vlaanderen en graag te weten komen of een 4-dagen werkweek iets voor jou is?

Tryangle slaat de handen in elkaar met 4 Day Week Global om het wereldwijde experiment rond een verkorte werkweek met loonbehoud naar België te brengen.
Organisaties kunnen zich vanaf deze zomer inschrijven om deel te nemen aan een 6-maand durende pilootstudie. Onze lokale én internationale experten begeleiden alle deelnemende bedrijven doorheen een uitgebreid traject gebaseerd op de succesvolle tools en inzichten die ontelbare andere organisaties reeds implementeerden.
Benieuwd? Je kan alle details terugvinden via 4dagenwerkweek.be.
Wil je ZEKER niets missen?
– Volg ons op Linkedin en klik op de bel.
– Schrijf je met onderstaande knop in voor de dedicated newsletter omtrent dit Belgische pilootproject en we houden je op de hoogte.

You might be interested in …