Is controle een fata morgana?

Is controle een fata morgana

 

Welke zin klopt? “Relax, it’s under control” of “relax, nothing is under control”? Welke van de twee je ook kiest, je hebt altijd gelijk! Je gedachten scheppen nu eenmaal jouw realiteit. De vraag is alleen welke van beide zinnen je het meeste rust biedt. Door de controle vast te grijpen of door los te laten en vertrouwen te hebben? Jouw denkwijze zal het antwoord op die vraag bepalen. Ofwel denk je als overtuigde controlefreak; ofwel ben je eerder een relativerende bon-vivant. Zonder te willen vervallen in juist of fout, zien we wel een verschil in comfort wat deze denkwijzes betreft.

Relax, nothing is under control

Het is niet iedereen gegund om rustig door het leven te gaan met het besef dat er geen controle is. Je hebt er een stevige portie relativeringsvermogen voor nodig. Een basis aan vertrouwen kan ook alleen maar helpen: vertrouwen dat je aankan wat op je pad komt, vertrouwen in de ander, vertrouwen in jezelf. Vertrouwen ook in de goede afloop: “everything will be okay in the end; if it’s not okay, it’s not the end”.

Relax, it’s under control

Als je stress hebt gekregen van het voorgaand stukje tekst, dan is de kans groot dat je moeite hebt met loslaten. De controlefreaks onder ons vinden rust in het idee dat ze de dingen onder controle hebben. Natuurlijk is de vraag of je ooit echt grip kan hebben op de dingen. Een vraag die mensen met deze denkwijze onmiddellijk tot een stresserende tegenstrijdigheid dreigt te leiden.

Controle als fata morgana

Als je puur kijkt naar het comfort dat beide denkwijzes bieden, dan stel je snel vast dat je meer rust zal kunnen vinden wanneer je stopt met smachten naar controle. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar hoe pak je dat aan? Net daar gaan we bij Tryangle graag mee aan de slag onder de vorm van verschillende workshops en trainingen. Ja, je wordt geboren met een voorkeur voor controle of een aanleg voor relativeren, maar met behulp van wat inzicht en oefening kan je hier zeker wat aan jezelf gaan kneden.

Het is een uitdagend proces met vallen en opstaan, maar wel eentje dat absoluut de moeite waard is. Want wanneer je erin slaagt de drang naar controle los te laten, zal een ondertoon van onrust plaats ruimen voor een basis van vertrouwen. En dat doet zoveel deugd in ons hectisch bestaan!

Geïnspireerd om met de kracht van je brein aan de slag te gaan? Dan zijn deze trainingen alvast aanraders!

 

You might be interested in …