Gezonde voeding op kantoor

gezonde voeding op kantoor

 

Je gewicht is een belangrijke basis voor je gezondheid. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, heb je geen dieetprogramma of high tech uitgebouwd sportschema nodig om dat te bereiken. Met je gezond verstand kom je al een heel eind! En dat gezond verstand mag je in eerste instantie aanwenden om een bewust beeld te krijgen van wat je eet, je te focussen op je energie en te investeren in voorbereiding voor een geslaagd voedingspatroon wanneer je een ganse dag op het werk bent.

Weet wat je eet

Je bent wat je eet en naar analogie: je bent wat je weet! Hoe bewust ben jij je van wat je dagelijks naar binnen propt? In grote lijnen ongetwijfeld wel, maar neem je wel eens de tijd om de ingrediënten door te nemen? Focus je eens op wat er allemaal in onze voedselketen circuleert en je zal versteld staan.

Als je nu zuchtend denkt “hoeveel tijd gaat dat me kosten?”, dan heb ik prachtnieuws voor je: op de hoogte zijn van de ingrediënten betekent een enorme tijdswinst want tenzij jij een one way ticket richting diabetes wil, kan je al drie kwart van de supermarktgangen lekker links laten liggen. Over de koekjes en snoepafdeling gaan we het niet eens hebben, maar wist je dat broodbeleg boordevol suiker zit? Dat geldt ook voor brood, saus, frisdrank, bereide maaltijden, bewerkte vleessoorten en ga zo nog maar een eindje door.

Onze onbewuste suikeropname is de voorbije jaren zo sterk gestegen dat je zelfs zonder consumptie van zoetigheid al snel dubbel zoveel suiker opneemt als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Een gezond voedingspatroon begint dan ook met het bewust worden van wat je eet en daaraan gekoppeld de verse voeding die je zelf klaarmaakt.

Focus!

Wanneer je aan je voeding begint te sleutelen met het oog op gewichtsverlies, is het vaak een verloren zaak. Na een ijzersterke start zinkt de dieetmoed ons vaak in de schoenen nog voor we goed en wel een kilootje lichter wegen. En dat is jammer. Focussen op je energiepeil brengt je tot een veel efficiëntere manier om te komen tot een gezond voedingspatroon. Je zal immers onmiddellijk een verschil voelen wanneer je je suikerrijk voedsel van vandaag morgen vervangt door even lekkere dingen die een pak gezonder zijn.

Feit is wel dat je een uitdagende fase te overbruggen hebt om dit effectief te kunnen: de afkickperiode van je suikerverslaving. Ongesuikerde voeding smaakt slecht wanneer je suikerverslaafd bent, terwijl het net heerlijk is wanneer je smaakpapillen hun suikerfilm kwijt zijn en je opnieuw de ware smaak van onbewerkte producten kunnen laten ontdekken.

Voorbereiding

Als je zoals de gemiddelde Belgische werknemer meermaals per week niet thuis kan lunchen, dan is voorbereiding het sleutelwoord voor  gezonde voeding. Je weet nu dat brood met beleg een ware suikerbom is. Als je die namiddagdip op energievlak wil vermijden, dan zal je dus iets anders moeten verzinnen om ’s middags te verorberen. Een slaatje kan een lekker idee zijn, net als een huisgemaakte wrap of een heerlijk tasje soep. Kijk je op tegen een kookuurtje ’s morgens vroeg, bereid dan net dat portietje extra voor de dag voordien.

Ook je tien- en vieruurtje heb je maar beter voorbereid als je niet naar de snackautomaat wil omwille van de ongezonde inhoud ervan. Niets zo versterkend als een portie noten, een vitaminerijke groentensmoothie of een stuk fruit om dat hongertje te stillen. Gelukkig staan er vandaag al heel wat fruitmanden in Belgische bedrijven! Je kan echter maar beter georganiseerd en voorbereid zijn voor mocht die mand leeg zijn net wanneer jij snakt naar een gezond tussendoortje.

Gezonde voeding is dus perfect mogelijk ook wanneer je niet thuis eet. Wanneer je weet wat je eet, focust op je energiepeil en jezelf goed organiseert, sta je binnen de kortste keren versteld van hoeveel deugd gezonde voeding doet én hoe lekker het is! Smakelijk!

 

 

You might be interested in …