Ondersteun je brein op 4 manieren

gezond brein

 

Heb je al eens stilgestaan bij wat jouw grijze massa en die van je collega’s dagelijks te verduren krijgt in deze drukke tijden? Ons brein wordt elke dag overspoeld door een vloedgolf van prikkels, informatie, to do’s en onvoorziene omstandigheden! We zijn ondertussen zo gewend geraakt aan een steeds hoger werkritme dat we vaak niet merken dat we te veel van ons brein vergen. Onze hersenen zijn continu afleidingen en prikkels aan het interpreteren én taken aan het uitvoeren. Daarnaast moeten ze nog leren ook… En net als bij een computer vertraagt uploaden terwijl je nog aan het downloaden bent je systeem en kan het zelfs voor een stevige crash zorgen. Hoog tijd dus om die oververhitte cellen wat af te koelen en je brein gezond te houden!

4 supertips voor een cooler brein

  • Relaaaax

Ons concentratievermogen is beperkt. Zouden scholen het bij het rechte eind hebben met hun lesuren van 50 minuten? Een pauze tussendoor doet wonderen, zeker als je iets doet wat jouw brein leuk vindt. Een babbeltje, een stretchoefening, even de beentjes strekken, … Doe eens gek en besef dat de glimlach op het gezicht van je collega’s ook hén helpt ontspannen.

  • Beweeg

Door voldoende te bewegen stimuleer je de bloedcirculatie in je gehele lichaam. Zo los je het verlangen van je spieren in én stuur je de broodnodige zuurstof naar je hersenen. Meer zuurstof onder je hersenpan betekent meer neuroplasticiteit (lees: meer verbindingen tussen je grijze cellen waardoor ze comfortabeler en intelligenter samenwerken). Meer neuroplasticiteit betekent meer lerend vermogen. Bewegen verhoogt je concentratie, je productiviteit en je creativiteit. Het geef je bovendien een goed gevoel, dus why not?! Bewegen kan je altijd en overal. Het hoeft geen synoniem van sport te zijn. Blijf dus niet de hele dag vastgelijmd aan je stoel, maar wandel regelmatig eens rond. Trippel meermaals per dag naar de drankenautomaat en kies voor de trap in plaats van de lift.

  • Adem

Naast beweging boosten ook ademhalingsoefeningen de toevoer van zuurstof. Ze zorgen vrijwel meteen voor een opkikkertje. Neem op verschillende tijdstippen van de dag een minuutje om mindful (lees: bewust) te ademen. Je hoeft niets te veranderen, enkel observeren: adem je door je neus of door je mond? Beweegt je buik of eerder je borstkas? En als je jezelf helemaal een mooi geschenk wil gunnen, adem dan meermaals na elkaar in vier tellen in, neem vier tellen rust en adem in acht tellen weer uit, gevolgd door opnieuw vier tellen rust. When zuurstof becomes zen…

  • Wissel af

Verandering van spijs doet ook ons brein eten, smullen zelfs! Zeker als je jouw energietype kent. Ben jij ’s morgens op je best of heb je even tijd nodig om ’s middags te knallen? Organiseer je dag zo dat je concentratietaken op jouw hoogtepunt vallen. Te lang aan éénzelfde taak werken kan contraproductief zijn en leidt vaak tot tunnelvisie. Je aandacht elders op richten helpt nieuwe connecties tussen zenuwcellen stimuleren en kan leiden tot frisse ideeën en inspiratie. Gun jezelf wat tijd om te dagdromen of een leuk praatje met een collega.

Wil jij ook een gezond brein? Jij hebt zelf heel wat impact op de capaciteiten van je hersenen. Versterk je cognitief vermogen door geregeld te ontspannen, voldoende te bewegen, bewust te ademen en jezelf variatie te gunnen.

Test het vandaag al eens uit en deel het met je team of je collega’s! Wedden dat je versteld zal staan van de resultaten…

 

You might be interested in …