Waarom perfectionisme imperfect is

waarom perfectionisme imperfect is

 

Faalangst, culturele normen, eigen hoge verwachtingen… allemaal kwelgeesten van deze tijd. Superman of Mega Mindy willen zijn… Hoe ga jij om met je eigen grenzen en leerpunten? Hoe laat je voorzichtig los zonder opgeven? Een beter inzicht in perfectionisme kan hier alvast bij helpen. Heb je er al eens bij stilgestaan hoe verrassend perfect je kan zijn en hoe goed je je kan voelen door te streven naar maximum 8 op 10? En beeld je daarnaast een keer in hoeveel energie je op die manier spaart voor de volgende kaap die gerond moet worden. Kortom, durven genieten van kwaliteitsvolle imperfectie is de perfecte uitdaging voor elke perfectionist!

De perfectionist aan het stuur van je leven

Bij Tryangle vergelijken we een mens graag met een goed gevulde bus. Alle mensen die aan boord zitten van jouw bus zullen op tijd en stond het stuur (willen) nemen om je mee door het leven te helpen loodsen. Doch, zolang je je niet bewust bent van wie het stuur van jouw leven in handen heeft, kan je moeilijk ingrijpen. Observatie en introspectie zijn dan ook van levensbelang en dit liefst met zo min mogelijk oordeel. Want de perfectionist af en toe de leiding laten nemen heeft heus niet enkel nadelen!

Perfectionisme hoeft niet altijd ongezond te zijn

Perfectionisme wordt vaak bezegeld met een negatieve stempel en dat mag niet verbazen. Als rasechte perfectionist door het leven gaan, is dan ook rotvermoeiend en leidt vaak tot frustratie, irritatie en teleurstelling. We zien onevenwichtige perfectionisten vaak moeite ondervinden bij het uitbouwen van een sterk sociaal netwerk net omdat ze veeleisend zijn en gemakkelijk doorslaan in detailwerk dat menig doel voorbijschiet. Als je bewust omgaat met jouw perfectionisme en jouw perfectionist gericht aan het stuur van je leven laat zitten, met name wanneer hij een flinke meerwaarde meebrengt, dan wordt het een heel ander verhaal.

Topprestaties leveren dankzij je perfectionisme

Je perfectionisme kan je helpen om een heuse topprestatie te leveren en net daar het verschil te maken waar anderen afhaken. Niets zo mooi als een artiest die extra dimensie weet toe te voegen in een werk, een linguïst die streeft naar tiptop taalgebruik of een administratieve kracht die het een punt van eer vindt om enkel foutloze dossiers af te leveren. Het is dan ook de kunst om de perfectionist op de juiste moment toe te laten en een andere bestuurder uit te nodigen wanneer perfectionisme vooral leidt naar vermoeidheid zonder toegevoegde waarde.

En wanneer dat perfectionisme dan toch even in de weg komt te zitten, dan hebben wij alvast enkele concrete tips voor jou om af en toe jouw oog voor detail en hoge lat even naast je neer te leggen.

Tip 1: Mik op 80%

Herdefinieer jouw graad van afwerking en maak een bewuste keuze om niet altijd voor 100% (of meer) te gaan. Op belangrijke momenten kan jouw arendsoog dan wel voor de puntjes op de i zorgen, maar voor héél wat zaken is goed ook zeker goed genoeg.

De Pareto regel werkt namelijk ook omgekeerd. Wanneer je aan het eind van een project nog 20% moet afwerken, kan dat 80% van je tijd en inspanning kosten. Is dat ook echt opportuun in elke activiteit die je onderneemt? Bepaal wat jouw grootste prioriteiten zijn en laat de touwtjes voor de andere to do’s wat meer los. Kies daartoe enkele domeinen waar je voortaan wel je best zal doen, maar waarbij je de lat op “goed genoeg” legt.

Tip 2: Fouten bestaan niet

Perfectionisten zijn vaak als de dood voor fouten. Met andere ogen naar leren fouten kijken kan een echte eye-opener zijn. De meeste fouten zijn trouwens geen grootschalige blunders. En kunnen kleine schoonheidsfoutjes het geheel niet net wat charmanter maken? Elke poging die je onderneemt omdat je dingen uitprobeert, en waarna je bijstuurt, is een enorme opportuniteit. Een mens leert al doende en een gemaakte fout is gewoon een kans om iets bij te leren.

Tip 3: Optimisme en focus

Een perfectionist ziet altijd wat er nog beter had gekund. Het klassieke voorbeeld: stel dat je een kamer binnen wandelt met 100 mensen, waarvan er 99 jou heel erg leuk vinden en eentje vind jou maar niks. Veel kans dat de perfectionist de focus legt op die ene knorpot. Sta daarom regelmatig eens stil bij je verwezenlijkingen en ga uitdrukkelijk benoemen wat wél goed gaat en kleine en grote successen vieren. Dit zal een super leuke boost aan positiviteit en energie teweegbrengen.

Tip 4: Zet een tijdslimiet

Een perfectionist kan al eens de tijd uit het oog verliezen terwijl hij of zij een opdracht tot in de allerkleinste details afwerkt. Jezelf een tijdslimiet opleggen kan een manier zijn om het perfectionisme wat te temperen. Tevens is het ook gewoon een leuke uitdaging om aan te gaan. Spreek met jezelf een haalbare timing af, doe je best om te mikken op een goede afwerking binnen dit tijdsbestek en rond daarna af. Vergeet jezelf geen schouderklopje te geven voor het resultaat en las een welverdiende pauze in, voor je je aan het volgende item op je to do lijst waagt.

 

Graag aan de slag onder de vorm van een workshop of training? Dan kan je hier terecht!

 

You might be interested in …