4 effectieve tips voor empathisch leiderschap

Futureproof Leadership

 

Effectieve leiders zijn zelfbewuste leiders, zeker in tijden van crisis. Meer dan ooit is er nood aan reflectie en laat het hoofd van de meeste leidinggevenden daar nu net niet naar staan wanneer je met jouw team in woelig water terecht komt. Op dat punt lopen heel wat leidinggevenden vast.

De kunst is dus stil te staan bij je gedrag en je (voorbeeld)rol als leider in moeilijke tijden. Hoe pak je dat aan? In tegenstelling tot wat voormalig Nobelprijswinnaar Milton Friedman beweert, draait business altijd om mensen. Jouw mensen op de eerste plaats zetten, leidt altijd tot bijzondere resultaten. Als team bereik je nu eenmaal meer dan op je eentje. En als het op een gemotiveerde groep mensen aankomt, dan overstijg je makkelijk de klassieke 1 + 1 optelsom.

Medewerkers die zich (emotioneel) gesteund voelen, hebben meer draagkracht, blijven langer optimistisch en presteren beter in uitdagende omstandigheden. Bestaat er nog een krachtiger pleidooi voor empathisch leiderschap?

Sarah Metcalfe van Happy Coffee Consulting en Griet Deca van Tryangle Happiness and Well-being at Work geven nog enkele concrete tips voor sterk leiderschap met aandacht voor het welzijn en het werkgeluk van je medewerkers:

1. Ga altijd uit van het beste

Wanneer iemands prestaties achterop hinken moet je als leidinggevende soms een moeilijk gesprek aangaan. Jouw benadering van deze conversatie maakt een wereld van verschil. Durf er vanuit te gaan dat je teamleden de allerbeste intenties hebben en ongetwijfeld ook liever goede resultaten neerzetten. Wanneer je als leidinggevende dit gesprek voert vanuit nieuwsgierigheid en binnen een sfeer van vertrouwen, open je een eerlijke en constructieve dialoog om te kunnen begrijpen waar iemand precies mee worstelt.

2. Blijf communiceren

In crisissituaties reageert iedereen anders. De ene versnelt om de stress en zorgen niet te veel te voelen en gaat daardoor minder bedachtzaam reageren. De ander trekt zich terug of probeert door middel van overmatige focus op een afgebakend domein terug grip te krijgen op de zaken. Door het verplichte remote teamwork en de werkdruk komen de meer diepgaande conversaties onder druk te staan en voelt het alsof er geen tijd is om stil te staan en te aligneren. Blijf aandachtig voor het mentale welzijn en de verbinding van je mensen en blijf manieren zoeken om – liefst één-op-één – contact te blijven houden. Reculer pour mieux avancer.

3. Optimaliseer informele contacten

De onvoorziene ontmoetingen in de gang, aan de koffiemachines, of de boeiende gesprekken die rondom meetings plaatsvinden zijn vandaag niet mogelijk. We weten niet meer hoe het met onze collega’s gaat, maar ook de spontane kennisdeling rond lopende projecten staat op de helling. Het voelt misschien in eerste instantie wat geforceerd, maar investeer weloverwogen in het inplannen van voldoende informele momenten waar iedereen kan op inhaken. Boek die ochtendkoffie- of lunchZooms en maak gebruik van breakout rooms met als enige regel ‘er wordt niet over het werk gepraat’. Start en eindig je formele meetings met check-ins. “Great work comes from the relationships recipe.”

4. Durf te kiezen voor authentiek leiderschap

Wat voor leider ben jij? Steek jij je handen uit de mouwen? Werk je vanuit je denken? Of laat je je hart spreken? Durf je de touwtjes uit handen geven wanneer jij misschien niet de best geplaatste bent om een bepaald project in goede banen te leiden? Dat is alvast een staaltje van sterk leiderschap. Als leider is het immers niet altijd enkel aan jou om met de antwoorden te komen – niets zo inspirerend als talenten in jouw team in de spotlights zetten. Zo leg jezelf geen onnodige beperkingen op en gebruik je de kracht van teamwork en het (zelf)leiderschap dat iedereen in zich heeft.

Meer weten?

Meer lezen over leiderschap? In dit artikel lees je wat je als leider kan opsteken uit de wereld van de hondenagility.

Futureproof leadershipWil je concreet aan de slag met futureproof leadership? Dan kan je in één van onze workshops of trainingen ontdekken we hoe je op een gezonde manier kan leidinggeven aan diverse teams. Je krijgt inzichten en het nodige kader om jouw leiderschapsstijl te optimaliseren, praktische tips & tricks om samen met jouw team maximaal te presteren en we hebben het over best & horrible practices uit de praktijk voor waardevolle inspiratie.

Neem ook zeker eens een kijkje naar onze andere training, coaching en consulting activiteiten rond het thema leiderschap.

Over Tryangle

Je komt meer te weten over onze Tryangle piramide en totaalaanbod via deze link.

Tryangle

Daarnaast kan je ook ons open aanbod van Live Online Trainingen rond onze populairste onderwerpen ontdekken op onze kalender. Ideaal om je als individu of met enkele collega’s in te schrijven en te proeven van ons opleidingsaanbod en onze ‘Try a different angle’ stijl. Je ontmoet er tevens gelijkgestemde professionals en de uitdagingen en cases die er samengebracht worden leveren een nog breder perspectief.

 

You might be interested in …