Digitaal deconnecteren:
hoe pak je dat aan?

digitaal deconnecteren

En…heeft u last van hyperconnectiviteit? Digitale overprikkeling?

Het zijn bijzondere tijden. We schrijven geschiedenis en ons mentaal welzijn wordt sterk op de proef gesteld. Deze periode wordt weleens vergeleken met de oorlogsperiode van onze voorouders en vaak hoor ik de verzuchting “wat een geluk dat wij nu in een digitaal tijdperk leven”. Door de corona maatregelen is er een explosie aan digitale communicatie. Er is nog nooit zoveel ge-video-chat, ge-whats-apped, enz.. Digitale communicatie is een zegen om in contact te blijven met jouw klanten, collega’s, familie en vrienden.

En dat is waar, telecommunicatie geeft ons fantastische mogelijkheden en we maken er graag gebruik van…. veel gebruik van… soms TE veel gebruik van. En dat geeft soms digistress: digitale stress door een overload aan digitale communicaite én werkmiddelen. Stress, concentratieverlies, nervositeit en/of uitputting. Door te vaak op ons (smartphone)scherm te kijken, lopen we het risico op een overdosis.

Digitaal deconnecteren is de sleutel naar mentaal welzijn

Digitaal deconnecteren betekent het bewuster omgaan met digitale communicatiemiddelen. Laat dat nu net voor velen minder evident zijn dan het lijkt. Via de smartphone hebben we 24/7 toegang tot onze (professionele) e-mail, een onuitputtelijke stroom van informatie via sociale media en WhatsApp. De risico’s zijn duidelijk: de grenzen tussen privé en werk vervagen in die mate dat het stressniveau serieus kan stijgen. Voortdurend verbonden zijn kan op die manier overspanning en op lange termijn een burn-out in de hand werken.

Hoe bedoel je?

Onlangs kreeg ik een telefoontje van een collega ondernemer. We ondersteunen elkaar in deze toch wel moeilijke tijden. Ze vertelde me dat ze ’s avonds echt heel erg moe was. Ze is coach, en live coaching is vervangen door online coaching. Dat werkt goed, doch het is erg vermoeiend. Haar klanten en leveranciers communiceren via verschillende manieren. De ene klant via email, de andere via Messenger, de leverancier via sms. Verder volgt ze nauwgezet de sociale media van Facebook, LinkedIn tot Instagram en Pinterest. Dat is het professionele gedeelte, maar ook haar familie en vrienden gebruiken WhatsApp, Facetime en Messenger…

Ze heeft het gevoel dat ze veel tijd verliest om dit allemaal te beheren, haar communicatiekanalen te checken. Ze heeft vaak het gevoel dat het toch niet optimaal is, ze het niet helemaal onder controle heeft:

  • Ze botst op een aantal problemen
  • Ze verliest veel tijd om alles te checken en te beantwoorden
  • Ze heeft het gevoel dat ze ook overdag regelmatig haar communicatiekanalen moet checken
  • Haar gsm ligt steeds in de buurt en “roept”: haar focus wordt ondermijnd
  • Ze verliest vaak uit het oog waar welke vraag werd gesteld, de zoektocht tussen de verschillende mogelijkheden kost haar veel tijd
  • Ze voelt dat dit erg veel energie van haar vraagt en dat haar core business eronder lijdt
  • Ze ervaart digitale stress. Ik hoor hetzelfde verhaal bij werknemers die nu verplicht thuiswerken of in tijdelijke werkloosheid ‘in hun kot’ gekluisterd zitten. Een overvloed aan informatie, communicatie mogelijkheden, te veel digitaal…

Zelf ken ik dit maar al te goed, het beste van jezelf willen geven en dankbaar gebruik maken van internet… en zonder het te beseffen je eigen welzijn en mentale veerkracht ondermijnen. Maar, het kan anders!

4 concrete tips voor minder digistress

Tip1: Zorg steeds voor minimaal 15’ pauze tussen 2 online sessies. Of het nu gaat om online meetings of het volgen van een presentatie, je brein heeft even rust nodig. Even de tijd om je glas water terug te vullen, je benen te strekken of een koffietje te gaan halen.

Tip2: Zorg voor een “cleandesk”, ook op je computerscherm. Pak alle zaken die zouden kunnen afleiden aan: papieren waar je nog mee bezig bent, andere programma’s die nog open staan op je computer. Sluiten die boel, opruimen en uit het zicht leggen. En jawel, dat geldt ook voor die smartphone!

Tip3: Koop een wekker of laat je smartphone uit je slaapkamer en verbeter je slaapkwaliteit. Volgens onderzoekers wordt je biologische klok immers beïnvloed door de mentale stimulatie van het online verbonden willen blijven.

Tip4: Volg onze opleiding “Digitaal Deconnecteren”. We loodsen je doorheen een digital detox, en neen, we gaan het digitale niet afzweren, integendeel! Wat mag je verwachten: inzichten in je eigen digistress, een beter gevoel bij digitaal communiceren, beter afgestemde communicatiekanalen en minder verleiding tot afleiding.

Dit blogartikel werd geschreven door Christine Wittoeck.

Christine Wittoeck

Deelnemen aan de online workshop “Digitaal Deconnecteren”?

Op regelmatige tijdstippen staan er online opleidingen in open aanbod gepland:
Check hier de kalender

Voor een in-company opleiding mag je ons altijd contacteren.

 

Benieuwd naar nog meer online Tryangle activiteiten?

Ontdek Live Online Trainingen in open aanbod op onze kalender. Hiervoor kan je individueel (of samen met enkele collega’s) inschrijven. We coveren uiteenlopende onderwerpen en je ontmoet er gelijkgestemde professionals.

Hier kan je ook terecht voor een overzicht van al onze activiteiten.

 

 

 

You might be interested in …