Stress als onbewuste killer, vermomde veerkracht als oplossing

stress als onbewuste killer

 

Tryangle komt regelmatig bij bedrijven en organisaties over de vloer om medewerkers en teams te informeren over positieve en negatieve stress. Daarbij vertellen we vol enthousiasme over allerlei tools en oefeningen die de fysieke en mentale weerbaarheid kunnen vergroten.

De ervaring leert ons – dit mag niet verbazen – dat niet elke medewerker op dezelfde manier kan of wil benaderd worden. Want wat moet je aanvangen wanneer de werknemers van een klant overduidelijk geplaagd worden door de gevolgen van langdurige negatieve stress, maar zich hier niet bewust van zijn?

Stress is (niet) het probleem!

Het overkwam ons bij een klant in de bouwsector, waarbij alle medewerkers in ploegenstelsels ingedeeld waren. In de tweede helft van de 12u lange shift sloeg stress en vermoeidheid onverbiddelijk toe, waardoor minder focus en meer verstrooidheid tot jammerlijke ongevallen leidden.

Het management en de preventieadviseur hadden al vanalles geprobeerd en besloten om onze hulp in te roepen. De intakegesprekken toonden aan dat het om een overduidelijk geval van stress ging met een dringende nood aan verhoogde veerkracht. De zeer voor de hand liggende oplossing om de medewerkers onder te dompelen en te begeleidden met informatie rond gezonde stress coping mechanismen en gerichte oefeningen voor meer (fysiek en mentaal) welzijn, kon in dit specifiek geval niet ingezet worden bleek al snel. Deze stoere jongens hadden naar hun eigen zeggen namelijk totáál géén last van stress en nog minder zin in het volgen van een workshop “alternatief stressmanagement”. Het idee alleen al?!

Creatief met veerkracht

Hier komt de term “what’s in a name” natuurlijk van pas. Het programma “Versterk je focus, verlaag de incidentenratio” was geboren en we besloten onze creativiteit maximaal in te zetten bij de invulling van de workshops. De trainer besteedde zorgvuldige aandacht aan de “juiste” benamingen en keuze van oefeningen en zette de deelnemers als volgt van de weerstand in de “leerstand”:

  • Wat gekend is als de stresscurve (en hoe vooral langdurige stress een negatieve impact heeft wanneer men niet tijdig of voldoende kan recupereren) werd in dit geval omgedoopt tot de aandachtscurve en het verlies van focus.
  • We gingen niet aan de slag met meditatie- en veerkrachtoefeningen maar focus- en bewegingsoefeningen.
  • In dit soort workshops komt de kracht van moderatie en procesbegeleiding heel sterk naar voor: Ingaan op wat de doelgroep ‘nodig’ heeft op dat moment en inspelen op hoe de deelnemers de situatie zien en benoemen. Dat is de sleutel om met een dergelijke specifieke groep aan stoere constructiewerkers toch te kunnen doen nadenken en praten over gezonde en ongezonde stress coping mechanismen zonder daadwerkelijk die woorden te gebruiken.

Het werden geanimeerde workshops boordevol levendige en praktische voorbeelden. Met open vragen moedigen we interactie en ownership aan. We nodigden uit om uit delen omtrent situaties, uitdagingen en succesverhalen. Op die manier kan je héél wat bereiken om de groep aan te moedigen in de richting van gezonde coping keuzes.

Meer weten?

Ben jij ook benieuwd geworden hoe wij onze consulting en onze workshops op maat kunnen afstemmen op de issues of noden van jouw organisatie of team? Aarzel dan niet om contact op te nemen en we bekijken graag op welke manier we je kunnen helpen of surf naar deze webpagina en ontdek onze diensten!

 

You might be interested in …