3 mindful technieken voor meer balans tijdens de werkdag

mindful technieken

 

Heel wat wetenschappelijke studies onderschrijven de positieve impact van mindfulness. Deze tool voor meer mentale veerkracht, stabiliteit en het creëren van keuzevrijheid is niet enkel geschikt voor persoonlijke situaties, maar kan ook een ideale boost voor het mentaal welzijn en een zeer effectieve manier om stress, werkdruk en ziekteverzuim preventief aan te pakken.

De principes van mindfulness toepassen op het werk betekent absoluut niet dat je medewerkers de ganse werkdag moeten gaan zitten mediteren. Met behulp van enkele kleine interventies kan je reeds heel wat mindful momentjes creëren doorheen de dag die helpen om negatieve stress onder controle te houden en de energie en productiviteit op peil te houden.

mind full or mindful

We geven je graag 3 concrete tips mee waarmee jij en je collega’s of team leden alvast aan de slag kunnen: 

Tip 1: Ontwikkel een routine om je werkdag af te sluiten

Duidelijke grenzen afbakenen tussen je werktijd en je privéleven helpt je brein tot rust brengen. Wij mensen zijn eigenlijk niet in staat om écht efficiënt te multitasken dus tijdens de ene taak aan de andere denken kan extra stress veroorzaken en je focus en productiviteit verlagen. Bedenk hoe je dag wil gaan indelen en bespreek dit ook met anderen in je omgeving, zodat ze hiermee rekening kunnen houden en jou kunnen helpen om ze te respecteren.

Een geschikt ritueel om de overgang te maken én ook alle nog loslopende gedachten te vangen, is om aan het eind van de werkdag een lijstje te maken met alles waar je nog aan denkt of wat je moet onthouden voor morgen. Zo staat alles op papier, en kunnen de gedachten eraan niet blijven rondspoken door je hoofd. De ideale manier om je volle aandacht te besteden – en te genieten – van je hobby of van tijd met je familie of vrienden.

Tip 2: Geef je brein de tijd om dingen te verwerken

Wanneer je van de ene (zoom) meeting naar de andere springt, dan gun je je brein niet de welverdiende pauze om de zaken even te laten bezinken en op een rijtje te zetten. Zo beperk je de creativiteit en de kracht van hersenen. Onze grijze massa is ook eigenlijk niet zo blij met constante druk en to do’s en heeft af en toe even down time nodig om niet te oververhitten.

Gebruik daarom je kalender om pauzes van 10 minuten in te plannen na elke taak van 50 minuten. En wanneer jouw kalender toch volgepropt zit met back-to back afspraken, en je dus eigenlijk weinig keuze hebt, neem dan toch bewust even de tijd om een micro-pauze te nemen. Ga naar het toilet, of neem een glas water, en pak die paar minuutjes om je even helemaal op je ademhaling te concentreren.

Tip 3: Zeg nooit automatisch ‘ja’ 

Vaak voelen we de reflex om (meteen) iemand te helpen wanneer ons iets wordt gevraagd. Daarmee laten we onze tijd én onze brein capaciteit soms inpalmen met extra to do’s wanneer onze eigen stapel al niet meer te overzien valt.

Natuurlijk gaan we niet aanraden dat je nooit meer iets mag doen voor iemand anders. De gouden tip is om die automatische reflex te herkennen en er voor te kiezen om niet meteen ‘ja’ te zeggen wanneer iemand ons om hulp vraagt. Het doel is om enkel volmondig ‘ja’ te zeggen als een bewuste keuze. Hoe pak je dat aan?

  • Stel vragen ter verduidelijking. “Wat heb je precies nodig?” “Tegen wanneer zou dat moeten gebeuren?
  • Vraag om er even over na te denken. Check je planning en neem even de tijd om écht na te denken over het verzoek. Wat zegt je gevoel? Hoe reageert je lichaam en wat komt er in je op? Je mag echt zelf kiezen of je ja of nee zegt, maar op deze manier heb je een bewuste beslissing gemaakt.
  • Doe zelf een tegenvoorstel of sluit een compromis. “Laat me even dit afwerken en dan maak ik morgenochtend voor jou even tijd vrij!

 

Meer over mindful werken

Benieuwd naar hoe je deze tips in de praktijk brengt of hoe je je collega’s kan helpen om minder stress en meer rust te ervaren? Dan kan je op heel wat manieren nog verder in de wereld van mindfulness op het werk duiken:

workshop mindful werken

(Introductie tot) mindful werken: In deze off- en online workshops rond mindful werken, kunnen deelnemers de principes van mindfulness ontdekken en ze leren toepassen op de werkrealiteit. Stress, piekeren en concentratieproblemen kunnen worden gereduceerd door bewust te zijn van wat we doen op dit moment in plaats van te piekeren over gisteren of morgen. We geven alvast enkele concrete tips en technieken mee om minder stress toe te laten en meer rust te creëren.    

 

 

 

E-learning minde-learning - mindful werkenful werken: Pak het helemaal op je eigen tempo aan via onze e-learning. Deze cursus bestaat uit 7 modules die elk een ander aspect van mindfulness op het werk belichten. Deelnemers leren hoe ze meer bewust kunnen zijn van wat ze doen op dit moment in plaats van te piekeren over gisteren of morgen. Boordevol concrete tips om minder stress toe te laten en meer rust te creëren op het werk en inclusief een handig downloadbaar werkboek bij elke module. De toegang tot de cursus is onbeperkt en deelnemers kunnen dus volledig het eigen tempo bepalen.    

 

 

 

Tryangle

Benieuwd naar nog meer online Tryangle trainingen? Ontdek welke andere tools Tryangle kan bieden om je positieve mindset te versterken of ontdek onze Tryangle piramide. Daarnaast kan je nog meer Live Online Trainingen in open aanbod ontdekken rond onze meest populaire onderwerpen. Je kan er hier alles over te weten komen.

 

You might be interested in …