4 manieren voor ergonomisch thuiswerk

ergonomisch thuiswerken

 

Sinds maart 2020 werkt een groot deel van de bedienden het gros van de tijd thuis en het ziet er niet naar uit dat snel zal veranderen. Thuiswerk is in vele ondernemingen een deel van het nieuwe normaal, maar de ergonomie van de thuiswerkplek kan in veel gevallen een stuk beter. Als we dan toch meer en meer thuis zullen werken, kunnen we het ook maar beter op een gezonde manier doen! We delen alvast 4 tips.

1. Check je zithouding

Bij ergonomie denken de meesten spontaan (en terecht) aan rughygiëne en daar hoort een gezonde zithouding bij. Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan, je knieën en heupen in een hoek van 90° en zorg voor een rechte rug. Is jouw zithouding niet echt wat we net beschreven? Check dan of je jezelf beter kan installeren en eventueel aanpassingen kan doen aan je werkomgeving om dit mogelijk te maken.

2. Check je werkmateriaal

Staat je laptop op de eettafel? Dan is de kans groot dat je naar beneden moet kijken om je scherm comfortabel te zien, maar hierdoor vergroot je ook de spanning op je nek en schouderspieren. Zit je op een keukenstoel? Waarschijnlijk is deze niet in hoogte verstelbaar en zit je te hoog of te laag ten opzichte van de tafel. Met eenvoudige hulpmiddeltjes kan je tegemoet komen aan deze minder ergonomische situaties. En dan spreken we nog niet van werken in de zetel met de laptop op schoot!

3. Vraag ondersteuning aan de interne dienst voor preventie

Heb je ergens last van of merk je dat je op je normale werkplek beter/gemakkelijker ergonomisch kon werken? Neem contact op met de interne preventieadviseur die je met raad en daad kan bijstaan om aanpassingen voor te stellen en je eventuele hulpmiddelen (een bureaustoel, voetensteun of andere) kan bezorgen.

4. Beweeg voldoende

Te veel zitten is altijd al een risico voor mensen met een schermjob, maar thuis nog meer. Op het werk neem je al eens de trap op weg naar een meeting, ga je naar de keuken voor koffiepauze en naar beneden voor de lunch. Op je thuiswerkplek bevindt alles zich dichterbij en bovendien zijn er geen collega’s om samen mee te pauzeren. Daarom is het van belang om extra alert te zijn om beweging in je werkdag te integreren: gedurende korte periodes staand werken, telefoons al wandelend doen en regelmatig stretchen.

Aan de slag

Meer informatie en tips nodig? Zin om in de praktijk te ervaren wat kleine aanpassingen aan je werkplek kunnen betekenen? Dan kan je deze online workshop volgen:

Hoe draag ik zorg voor ergonomie bij thuiswerk

ergonomie bij thuiswerk

In deze live online training overlopen we aan de hand van de basisprincipes van ergonomie hoe je dit kan toepassen bij thuiswerk. Op een interactieve manier kan je onmiddellijk een aantal kleine ingrepen doen om je houding gezonder te maken, ontdek je stretchoefeningen om je lichaam te activeren of te ontspannen. Op basis van concrete vragen en input van de deelnemers, zit of sta je na deze workshop met respect voor je lichaam thuis te werken.

Heb je interesse om deze training voor jouw team of collega’s organiseren? Stuur ons een mailtje en we helpen je heel graag verder.

Online trainingen 

Benieuwd naar meer proevertjes omtrent hoe Tryangle online trainingen aanpakt? Ontdek onze geplande Live Online Trainingen in open aanbod op onze kalender.

 

 

You might be interested in …