3 sleutels voor Future Proof Leadership

Future Proof Leadership

Today matters – De beste voorbereiding op morgen is vandaag optimaal benutten

De afgelopen maanden hebben ons heel wat uitdagingen gebracht. Out of the box denken is een gewenste vaardigheid in management maar wat als die box ineens in duizend stukken uiteen gereten is? Dan zit er niets anders op dan een nieuwe box te bouwen! Hoe begin je daaraan? Waar start je vandaag met voorbereiden en plannen voor een succesvolle toekomst? 3 tips om je daarbij te helpen:

#1 Van ‘survival of the fittest’ naar ‘survival of the most adaptable’

Het is niet de sterkste die het best voorbereid is op morgen, wel degene die zich flexibel en veerkrachtig weet aan te passen aan de snelle veranderingen en bijhorende onzekerheden van vandaag. Een belangrijke stap in het creëren van een groot aanpassingsvermogen is stoppen met vergelijken.

Vandaag vergelijken met het verleden en hierin blijven hangen, gaat ons nergens brengen. De wereld zoals we hem gekend hebben komt niet meer terug. Zou het ooit in je hoofd opkomen om de duizenden stukjes van de kapotte box te proberen lijmen?

Je onderneming vergelijken met je concurrent die meer steunmaatregelen heeft gekregen van de overheid of je team vergelijken met het goed draaiende team van een andere departement zorgt er enkel voor dat je waardevolle tijd en energie verspilt aan dingen waar jij geen impact op hebt. Hoe meer je bezig bent met omstandigheden, situaties en mensen in de buitenwereld, hoe minder je kan bezig zijn met het opbouwen van het nieuwe.

Ook jezelf vergelijken met anderen, zelfs jezelf vergelijken met de jij van enkele weken of maanden geleden, is niet bepaald constructief. Je perceptie, je wereldbeeld en je visie zijn ondertussen waarschijnlijk veranderd.

De mate waarin je het verleden en de externe wereld kan loslaten, maken vandaag echt het verschil.

#2 Een stevig fundament van kernwaarden

Waarom doe je wat je doet en hoe pak je dat aan? Waar sta je voor?

Kernwaarden zijn belangrijk voor je identiteit, als individu, als team, als organisatie. Ze geven aan wat echt belangrijk is. Ze sturen gedrag en geven richting aan alles wat je doet. Aan de hand van waarden kan je veel makkelijker strategische beslissingen nemen. Bovendien brengen ze mensen samen, geven ze een houvast en het gevoel dat we aan iets belangrijk bijdragen. Dat inspireert en motiveert. Een aantal van je kernwaarden, bijvoorbeeld vrijheid, respect of daadkracht, kunnen op dit moment getriggerd worden omdat er inbreuk tegen gedaan wordt en je ze niet kan invullen zoals je graag zou willen. Neem deze uitnodiging tot reflectie dankbaar aan en vraag jezelf hoe kan ik die waarden vandaag en morgen tot uiting brengen? Een mooie open deur om een moedig gesprek aan te gaan met de mensen rondom jou.

#3 Symbiotische samenwerking van hart, hoofd en handen

Sterk leiderschap begint bij jezelf. Als je jezelf niet kan leiden waarom zou een ander je dan vrijwillig volgen? Essentieel in persoonlijk leiderschap is de samenwerking tussen hart, hoofd en handen. Als mens, zeker als leidinggevende, zitten we vaak in ons hoofd en proberen we rationeel alles te sturen en problemen op te lossen. Onze handen zijn nodig voor de praktische uitvoering van de doelen. Medewerkers meekrijgen, hen helpen te engageren en aanmoedigen, doe je met je hart. Nu volop investeren in emotionele intelligentie en human skills (ik gruwel van het woord “soft” skills) is één van de beste manieren om de toekomst voor te bereiden. Als de huidige crisis ons een les leert, laat het dan die zijn van “people first”. Vandaag en morgen…

Meer weten over toekomstgericht leiderschap?

Vraag dan naar onze (online) training rond futureproof leadership:
Effectieve leiders zijn zelfbewuste leiders, zeker in tijden van crisis. Meer dan ooit is er nood aan reflectie en laat het hoofd van de meeste leidinggevenden daar nu net niet naar staan wanneer je met jouw team in woelig water terecht komt. Op dat punt lopen heel wat leidinggevenden vast. Hoe pak je dat aan, stilstaan bij je gedrag en je (voorbeeld)rol als leider in moeilijke tijden? Hoe weersta je aan de typische reactie van te vervallen in een directieve leiderschapsstijl? En wat doe je met de massa’s vragen die op je afkomen en waar jij ook niet altijd een antwoord op hebt?
Aan de hand van best & horrible practices nodigt leidinggevende Griet Deca je uit om jouw opties te verkennen.

Deze live online training biedt je
– Inzichten en het nodige kader om jouw leiderschapsstijl te optimaliseren
– Praktische tips & tricks om samen met jouw team maximaal te presteren
– Best & horrible practices uit de praktijk vol waardevolle inspiratie
– Persoonlijk advies van de expert en antwoord op jouw vragen

Futureproof leadership

Neem contact met ons op!

 

Tryangle

Benieuwd naar nog meer online Tryangle trainingen? Je kan meer lezen over ons algemene aanbod via deze link. Daarnaast kan je ook al onze welzijns- en werkgeluk thema’s in detail ontdekken via deze link.

 

You might be interested in …