Het belang van goede verzuim- en
re-integratiegesprekken

 

Als je zelf al eens geconfronteerd werd met een langere afwezigheid wegens ziekte, een blessure of een burn-out, dan weet je ongetwijfeld dat de stap terug naar het werk niet eenvoudig is. Als werknemer wordt je geconfronteerd met heel wat administratieve, praktische en emotionele uitdagingen. Maar ook aan de kant van het bedrijf is er een impact op de HR-medewerker of leidinggevende die de gesprekken voert en het proces begeleidt. Wanneer deze gesprekken goed aangepakt worden is de kans dat de terugkeer of re-integratie succesvol is veel groter.

Waarom investeren in goede verzuim- en re-integratiegesprekken?

Gesprekken met heel wat HR-medewerkers wijzen uit wanneer op een respectvolle manier contact onderhouden wordt vanaf de ziektemelding, de kansen op een geslaagde en blijvende terugkeer veel groter zijn. Dit is niet zo vreemd: binnen de grenzen van wat wenselijk en mogelijk is, blijft de werknemer verbonden met het bedrijf en is er de wil om samen te streven naar een terugkeer.

Wat is de basisvoorwaarde voor goede verzuim- en re-integratiegesprekken?

Heel eenvoudig: luisteren, luisteren en nog eens luisteren. Actief luisteren veronderstelt de wil om de andere te begrijpen en niet zozeer de noodzaak om te antwoorden of een probleem op te lossen. Van hieruit kan de dialoog starten om elkaar op de hoogte te houden, te informeren naar volgende stappen die kunnen gezet worden enz. Je collega-werknemer heeft misschien niet altijd zin of energie om te praten en dat is ok. Ook hier is luisteren de norm: je hoort of merkt dat het geen goed moment is en je belooft later nog eens terug te bellen.

Meer weten?

Tryangle heeft een training ontwikkeld waarin je (zowel off- als online) aan de slag kan gaan met praktische tips en oefeningen om betere gesprekken te voeren.

Deze dagtraining biedt je
– een duidelijk en praktisch theoretisch kader rond verzuim en re-integratie
– een basisplan van aanpak bij verzuim- en re-integratiegesprekken met aandacht voor empathie en assertiviteit
– inzicht in de verschillende actoren die bij verzuim en re-integratie betrokken zijn en hoe die rollen zich tot elkaar verhouden
– cases en praktijkoefeningen
– Het platform om te ontdekken waar anderen in vastlopen en hoe zij de hindernissen omzeilen
– Persoonlijk advies van de expert en antwoord op jouw vragen

Wil je deze training graag in-company organiseren? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Tryangle

Benieuwd welke trainingen Tryangle nog meer in aanbod heeft? Ontdek er meer over via deze link. Daarnaast kan je nu ook erg makkelijk aanschuiven bij één van onze Live Online Trainingen in open aanbod rond uiteenlopende onderwerpen en zelf ervaren hoe onze trainingen eraan toe gaan. Je kan er hier alles over te weten komen.

 

You might be interested in …