Werken aan welzijn en werkgeluk met een in-company welzijnsteam

in-company welzijnsteam

 

Hoe consultancy op het vlak van welzijn en werkgeluk eruit kan zien ontdek je in dit artikel. Chief Happiness Officer Kim Hilgert beschrijft hoe ze met het welzijnsteam van een groot bedrijf (10.000 werknemers) aan de slag mocht.

Het welzijnsteam van deze organisatie bestaat uit 4 enthousiaste dames die verantwoordelijk zijn voor het vitaliteitsprogramma. Na een eerste succesvol jaar vol welzijnsinterventies willen ze graag hun focus verbreden richting werkgeluk, maar de inspiratie ontbreekt. Ze kloppen aan bij Tryangle om hen te helpen. In een interactieve workshop willen ze graag samen met onze Chief Happiness 4 actiepunten bepalen voor het komende jaar.

Het startpunt bevindt zich bij de reeds bestaande initiatieven: wat goed loopt kan behouden blijven of verder uitgebreid worden en verbeterpunten kunnen aangepakt worden. Van daaruit gaat het welzijnsteam op zoek naar nieuwe inspiratie en innovatie. De piramide van Tryangle is de ideale inspiratiebron voor (nog) meer energie, motivatie en gezondheid op de werkvloer.

de piramide van werkgeluk

Wanneer we het hebben over het feit dat de basislaag van werktevredenheid (eerlijke en correcte werkomstandigheden) in orde moet zijn voordat je kan verder bouwen, gaan er 4 paar ogen wijd open: “Daarom dat in sommige teams onze initiatieven niet werkten en we feedback kregen: dat is wel tof zo’n bootcamp, maar zouden ze hun geld niet beter steken in extra personeel?”

Als we dan verder kijken naar wat mensen gelukkig maakt in hun job, komen we bij 2 basisbegrippen: relaties en resultaten. Daarom is het interessant om te focussen op het doen van activiteiten met collega’s in plaats van voor collega’s.  Wanneer tijdens een activiteit samen gewerkt wordt aan een gemeenschappelijk resultaat, zal het positieve effect intenser zijn en langer doorwerken.

Met deze basisprincipes in gedachten, kan de brainstorm voor nieuwe ideeën beginnen. De start is aarzelend door heel wat praktische bezwaren rond de specifieke context van de organisatie, maar aan de hand van een aantal concrete voorbeelden uit vorige projecten en de nodige coachende vragen, komen de deelnemers tot heel wat toffe ideeën die de test van resultaten en relaties grandioos doorstaan.

Zo beslist het welzijnsteam uiteindelijk

  • werk te maken van het creëren van een ambassadeursteam,
  • zal het werkgelukprogramma zoveel mogelijk bekend gemaakt worden via bestaande events en bij onboarding,
  • wordt er tevens gezocht naar manieren om de activiteiten ook maatschappelijk relevant te maken
  • en last but not least wordt de buy-in van het hoogste management verzekerd zodat met de nodige steun top-down kan gewerkt worden via het leading-by-example principe!

 

Ook nood aan ondersteuning bij het uitbouwen of verdiepen van je welzijns- of werkgelukprogramma? Neem contact op met Tryangle en onze Chief Happiness gaat graag in gesprek!

 

You might be interested in …