10 dingen die je moet weten over werkgeluk (1)

10 dingen die je moet weten over werkgeluk (1)

 

Dat de Denen koplopers zijn wat geluksgevoel betreft, is ondertussen algemeen geweten. Zij stonden al vaak te pronken op nummer 1 als het gelukkigste land ter wereld. Denemarken scoort niet alleen zo hoog qua geluk op persoonlijk en privé vlak, neen, de Vikings zijn eveneens begaan met ‘happiness at work’.

We delen graag enkele van de belangrijkste werkgeluk inzichten afkomstig van onze vrienden uit Scandinavië.

Gelukkiger = productiever

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies die aantonen dat werkgeluk één van de belangrijkste succesfactoren is voor de moderne organisatie. Het is al ontelbare keren bewezen dat ondernemingen met gelukkige werknemers meer winst maken.

Werk als levensthema

Werkgeluk is één van de drie belangrijkste bronnen die bepalen of iemand gelukkig is in zijn leven. Naast het gezinsleven en onze hobby’s maakt onze job natuurlijk een héél groot deel uit van ons leven. Wanneer we ons goed voelen op het werk en daar ons ding kunnen doen, heeft dat vanzelfsprekend een positieve impact ons totaal geluksgevoel.

Stress is geen probleem

Werkgeluk is één van de beste remedies tegen stress. Stress op het werk is niet zozeer afkomstig van te veel werk. Het is eerder een probleem van je slecht voelen met het werk dat je doet. En natuurlijk houdt niemand dat vol. Echter, wanneer je doet wat je graag doet en waar je goed in bent, is de kans dat je hier negatieve stress van krijgt véél kleiner.

Absenteïsme en verloop

Werken aan werkgeluk heeft een rechtstreekse impact op de veerkracht en de weerbaarheid tegen stress van werknemers. Daardoor zullen ze niet zo snel uitvallen met psychosociale klachten zoals burn-out en overspannenheid, maar ook hun fysieke gezondheid gaat erop vooruit wanneer je werkt aan welzijn op het werk, een belangrijk onderdeel van werkgeluk. Tevens zorg je voor gemotiveerde en tevreden collega’s die hun job graag doen en die graag samenwerken met hun collega’s én hun baas. Stuk voor stuk factoren die zorgen dat mensen graag voor jouw organisatie werken en niet zo snel een andere job zullen zoeken. Bijzonder interessant natuurlijk met de war for talent in het achterhoofd…

Streven naar werkgeluk

Veel Scandinavische landen hebben een woord dat vrij volledig en positief betekenis geeft aan ‘happiness at work’. In het Deens is er bijvoorbeeld het woord arbejdsglaede dat op een hele leuke manier invulling geeft aan het begrip. (tip: surf zeker eens naar whattheheckisarbejdsglaede). In België hebben we nog wat werk voor de boeg opdat werkgeluk een aanvaardbaar en bespreekbaar thema wordt.

Tryangle heeft dan ook als ambitie om ervoor te zorgen dat werken aan werkgeluk in de zeer nabije toekomst de normaalste zaak van de wereld wordt. Welk initiatief ga jij binnen jouw organisatie nemen om hieraan mee te bouwen?

Dank aan onze partnerorganisatie Woohoo Inc voor de inspiratie.

Wil je ook graag meteen het vervolg van dit artikel lezen? Dat kan hier.

 

You might be interested in …