10 dingen die je moet weten over werkgeluk (2)

dingen over werkgeluk (2)

 

Dat de Denen koplopers zijn wat geluksgevoel betreft, is ondertussen algemeen geweten. Zij staan al jaar en dag in de top van de gelukkigste landen ter wereld. Denemarken scoort niet alleen zo hoog qua geluk op persoonlijk en privé vlak, maar de Vikings zijn even begaan met het geluksgevoel op het werk. Het eerste deel van dit artikel met 5 inspirerende werkgeluk inzichten kan je hier vinden. We geven jullie graag de 5 volgende waardevolle inzichten mee van onze Deense collega’s omtrent ‘happiness at work’

Jouw geluk, jouw verantwoordelijkheid

Als werknemer is het aan jou om actie te ondernemen en vorm en invulling te geven aan de job die jou gelukkig maakt. Het is immers een specifiek, individueel verhaal.

Jouw leidinggevende, je collega’s of je bedrijf zijn niet verantwoordelijk voor jouw geluk. Niet iedereen wordt gelukkig van hetzelfde. En als werknemer heb jij ook geen controle over wat de anderen doen of hoe je omgeving in elkaar zit. Je kan alleen je eigen acties bepalen. Jij kan bepalen wat jou gelukkig maakt, waar je actie kan en wil ondernemen en of jij een oplossing wil zoeken voor iets wat niet goed werkt.

De verantwoordelijkheid van de organisatie en de leidinggevende

Het werkgeluk van de werknemer is dus diens eigen verantwoordelijkheid, maar dat neemt niet weg dat je als leidinggevende en organisatie wel degelijk een belangrijke impact hebt op het geluksgevoel van je werknemer. De teamleader en het bedrijf hebben een belangrijke taak in het creëren van een ondersteunende omgeving en een inspirerende cultuur waar het makkelijk is om zich gelukkig te voelen op het werk. Een werkomgeving waarin de werknemers alle ruimte krijgen om hun werkgeluk vorm te geven.

Beleid en procedures

Werken aan werkgeluk kan inderdaad gebeuren aan de hand van een heuse werkgeluk- of welzijnsstrategie, maar niet alles kan in plannen, regeltjes en procedures gegoten worden. Het gaat namelijk om de kleine betekenisvolle initiatieven die een collega elke dag ‘hier en nu’ kan nemen. De welgemeende warme groet die collega’s elkaar ’s ochtends geven, de helpende hand die je elkaar reikt, en hoe je de tijd neemt om zowel kleine als grote successen samen te vieren. Het is een mindset en een attitude waar we allemaal dagelijks aan kunnen bijdragen. Vele kleintjes maken een groot.

Beloning

Werkgeluk komt niet vanuit een financiële motivering. Bonussen, opslag, allerlei extra voordelen ,.. Uiteindelijk draagt dit maar voor een klein stukje bij aan hoe graag iemand zijn job doet. Je mag iemand een fantastisch monsterloon bieden om een ongelofelijke rotjob in een negatieve omgeving uit te voeren, maar dat houdt niemand lang vol.

Wat echt belangrijk is, blijkt uit verschillende onderzoeken. Het draait om twee dingen: hoe je met jouw inzet bijdraagt aan een groter geheel en de mensen waarmee je samenwerkt. Kortom, iets moois realiseren samen met fijne mensen is wat ons écht gelukkig maakt.

Toverstokje

Happiness at work komt er niet zomaar. Je moet er moeite voor doen. Het vraagt inspanning, focus en een lange termijn aanpak van zowel het management als de werknemers die de handen in elkaar slaan om het beste in elkaar naar boven te halen.

 

Wil je graag meer weten over hoe het werkgeluk bij je werknemers kan ondersteunen, neem dan zeker contact met ons op. Wij beantwoorden graag jouw vragen.

We verwijzen graag naar het inspirerende boek van Woohoo Inc founder Alexander Kjerulf Leading with happiness.

 

You might be interested in …