Purpose driven leadership aan het kampvuur

 

Managementgoeroes lijken er maar niet uit te komen: eet die sterke leidinggevende nu best eerst of laatst? Jitske Kramer, antropologe van opleiding en globetrotter van job, is formeel: leiders eten best eerst, want hongerige, vermoeide mensen nemen slechte beslissingen. En laat die leidinggevende nu net broodnodig zijn om de juiste beslissingen te helpen maken. In crisissituaties eten de leiders laatst, maar sterke teams zullen zelden in zo’n situatie belanden – zeker wanneer ze zich gedragen als een heuse stam, “a tribe” die zich kenmerkt door diversiteit en klaar is voor verandering.

Hoe gaat dat dan precies in zijn werk, zo’n tribe?

Een stam is zo sterk als zijn wederzijdse communicatie.

Om een team te laten transformeren tot een “tribe” is communicatie de gouden sleutel. Kramer stelt dat als je je potentieel wil benutten, je je gedachten moet durven delen en daarvoor heb je vertrouwen nodig. Het feit dat we in een wereld wonen waarin niets betekenis heeft vanuit zichzelf, maakt het er niet minder complex op. Mensen creëren immers de betekenis en hun frameworks vormen samen de (bedrijfs)cultuur. Zo kom je dus bij de definitie van cultuur als een uniek antwoord op universele vragen. Die antwoorden zijn dus broodnodig om de cultuur vorm te geven.

Transactionele bullet point meetings

De grootste uitdaging van purpose driven leaders is dan ook iedereen uit te nodigen tot oprechte, authentieke communicatie. En laat daar nu net heel wat leidinggevenden op vast lopen. Hun agenda’s en die van hun medewerkers slibben vol met bullet point meetings die leiden tot transactionele gesprekken: welke problemen stellen zich en hoe lossen we ze op? Belangrijke gesprekken, ja, maar als je als leider je team wil transformeren tot tribe, dan heb je ook – en vooral! – nood aan andere gesprekken.

De kracht van het kampvuur

En die andere gesprekken voer je bij het kampvuur. Daar komen gesprekken op gang die mensen laten transformeren van hun jobtitel naar hun mens zijn. Aan het kampvuur worden dingen uitgesproken die helemaal niet de bedoeling waren, maar door de setting en de sfeer plots toch ruimte en aandacht krijgen. En op die onverwachte momenten, op die hartverwarmende plek komt er een andere soort communicatie tot stand. Een communicatie van mens tot mens. Een communicatie die vertrouwen schept en een band bouwt. Een communicatie waarin mensen bereid zijn te luisteren naar de wijsheid van de anderen.

Meer weten?

Nog meer tips ontdekken voor sterk leiderschap?

Lees dan deze blogartikels:
4 effectieve tips voor empathisch leiderschap
Van competitief naar mensgericht leiderschap
3 sleutels voor future proof leadership

Ontdek één van onze populaire in-company webinars rond leiderschap:

 Charismatisch leiderschap

Charismatisch leiderschap is gebaseerd op de persoonlijke kwaliteiten van de leider en de erkenning daarvan door de mensen aan wie hij of zij leidinggeeft. Charisma en uitstraling zijn vandaag cruciaal om te komen tot inspirerend leiderschap. In deze online inspiratiesessie ontdekken we welke eigenschappen nodig zijn om hiertoe te komen. We schetsen het framework dat leidt tot charismatisch leiderschap en delen inzichten en technieken om te helpen groeien.
Tijdens dit webinar
– ontdek je de eigenschappen van de charismatische leider
– leer je hoe je jouw uitstraling charismatischer kan maken
– delen we de vaardigheden waarover charismatische leiders beschikken (en die jij kan aanleren!)

 

Neem gerust contact op en we vertellen je meer over deze én onze andere aanbod items voor leidinggevenden.

 

You might be interested in …