Mogelijk of niet: Een vierdagenwerkweek in een productiebedrijf?

In een wereld waar het idee van een vierdaagse werkweek vaak aanvoelt als een verre droom, maakt Advanced RV in Willoughby het werkelijkheid.

“Het is het mooiste initiatief in de hele wereld,” zegt een werknemer als hem wordt gevraagd naar hun vierdaagse werkschema. Dit gevoel weerklinkt in het hele bedrijf, waar werknemers nu vier dagen per week werken, 32 uur in totaal, terwijl ze toch volledig worden betaald en hun productiviteit behouden. Zoals een andere werknemer aangeeft, klonk het in het begin heel even als een initiatief met een addertje onder het gras, te bedenken dat het bedrijf je gaat betalen om er een dag niet te zijn. Maar de waarheid is dat er alleen maar voordelen zijn en zeker vergiftigd geschenk.

Een werkplek waar mensen van houden

Aan het roer van dit initiatief staat Mike Neundorfer, de oprichter van ARV. Zijn visie was eenvoudig maar ambitieus: een werkplek creëren waar werknemers echt vertoeven en met plezier naar hun werk komen. Maar konden ze minder uren werken met een volledig salaris en tegelijkertijd de productiviteit en klanttevredenheid verhogen?

Trial en error

De transitieperiode verliep zeker niet zonder uitdagingen. De overgang van een traditionele vijfdaagse werkweek naar vier dagen vergde aanzienlijke aanpassingen, vooral voor een productiebedrijf met strakke deadlines. Aanvankelijk probeerde de CEO het volledige project zelf aan te sturen, net als het vraagstuk omtrent het behoud van de productiviteit. Al snel realiseerde hij zich dat succes afhankelijk was van de input van de medewerkers zelf en het leveren van een collectieve inspanning. Door het personeel bij het proces te betrekken en samenwerking aan te moedigen, werd de switch haalbaar.

De invoering van de vierdaagse werkweek vergde heel wat operationele veranderingen, zoals het stroomlijnen van vergaderingen en het gebruik van nieuwe tools voor het bijhouden van productiviteit. Ondanks de aanvankelijke obstakels is de impact meer dan substantieel: De productiviteit is toegenomen en de output is stabiel gebleven, terwijl werknemers nu meer tijd hebben voor familie, hobby’s en zelfzorg, wat leidt tot meer werktevredenheid.

Wereldwijde verschuiving naar meer welzijn

Het succes van het experiment van Advanced RV weerspiegelt een bredere trend om traditionele werkstructuren opnieuw te evalueren. Over de hele wereld experimenteren bedrijven met kortere werkweken, waarbij ze wijzen op de vele voordelen, zoals een beter welzijn van werknemers naast een hogere productiviteit.

In de VS is er een groeiende beweging in de richting van een vierdaagse werkweek, met wetsvoorstellen en toenemende interesse van bedrijven. Succesverhalen, zoals dat van Advanced RV, bewijzen dat de verschuiving niet alleen mogelijk is, maar ook gunstig voor zowel werknemers als bedrijven.

Pionieren met behulp van een proefperiode

Voor ARV bevestigde een proefperiode de levensvatbaarheid van de vierdaagse werkweek. Wat begon als een zes maanden durend experiment is nu, na het aanbrengen van enkele verdere aanpassingen, een vast gegeven geworden, waarbij de werknemers de verandering meer dan van harte omarmen.

Terwijl het debat rond de vierdaagse werkweek voortduurt, is Advanced RV een pionier geworden, door aan te tonen dat alternatieve werkschema’s ook binnen productiebedrijven kunnen leiden tot gelukkigere, productievere werknemers. Of deze trend zich overal ter wereld zal verspreiden valt nog te bezien, maar voor nu genieten alle medewerkers van Advanced RV volop van de voordelen van een kortere werkweek.

“Het grappige is dat ik het nu eigenlijk leuk vind als het maandag is. Ik kijk ernaar uit om te komen werken omdat ik al mijn to do’s heb kunnen afwerken in het weekend, waardoor ik klaar ben om weer aan het werk te gaan.”

Dus de volgende keer dat jij ook verlangt naar een langer weekend, denk er dan aan dat de vierdaagse werkweek misschien niet zo mythisch is als het lijkt – het kan dichterbij zijn dan je denkt.

Meer weten?

Bekijk de video over Advanced RV op Youtube.

Wil je zelf aan de slag met een échte vierdagenwerkweek? 

Ben je een Belgische organisatie en heb je interesse in het 4 Day Week Global Pilootprogramma?

Tryangle blijft pionieren! We zijn enorm blij én fier dat we het wereldwijd experiment ook hier in België mogen helpen landen in samenwerking met 4 Day Week – Global. Onze co-founders Kim Hilgert en Griet Deca nodigen je uit om zelf aan de slag te gaan met de échte vierdagenwerkweek op basis van de succesvolle tools die ontelbare andere organisaties reeds implementeerden.
Stay tuned voor meer details!
Wil je ZEKER niets missen?
– Volg ons op Linkedin en klik op de bel.
– Schrijf je met onderstaande knop in voor de dedicated newsletter omtrent dit Belgische pilootproject en we houden je op de hoogte

Over de auteur van dit artikel

Griet Deca is Chief Happiness en co-founder van Tryangle Happiness and Well-Being at Work en begeleidt organisaties, managers, teams en medewerkers om samen te bouwen aan meer welzijn en geluk op de werkvloer. 
Als keynote speaker met glimlach-garantie, auteur en doorgewinterde trainer en consultant heeft Griet een missie van 2 millimeter: Ervoor zorgen dat iedereen na de werkdag naar huis gaat met de mondhoeken 2 millimeter de hoogte in. En dat zorgt voor zo’n andere wereld dan wanneer je thuiskomt met je mondhoeken die 2 millimeter naar beneden hangen…
Je vindt hier nog meer Tryangle blogs van Griet of je kan haar aan het werk zien in dit rondetafelgesprek van Baanbrekende Werkgever. Je kan haar ook overal ten velde terugvinden met opiniestukken zoals op #ZigzagHR, Bloovi, Jobat of via haar eigen website of LinkedIn pagina.

Over de auteur van dit artikel

Kim Hilgert is Corporate Well-Being Expert en co-founder van Tryangle. Als welzijnstrainer en -consultant ondersteunt ze bedrijven bij het ontwikkelen en uitvoeren van een duurzame welzijnsstrategie of werkgelukbeleid. Haar missie? Mensen (terug) in hun kracht zetten voor meer engagement, hogere productiviteit en minder absenteïsme.
Kim is een enthousiaste trainer, consultant, webinar host en coach. Ze nodigt graag uit tot interactieve deelname, learning by doing en kritisch nadenken. Kim gaat het liefst aan de slag met oefeningen, wetenschappelijk onderbouwde inzichten en technieken die onmiddellijk toepasbaar zijn.
Je leest hier andere Tryangle blogs van haar hand, maar je kan Kim ook aan het werk zien en horen in SOS werkgeluk en de Try a Different Angle Podcast. Je kan tevens meer over haar lezen in publicaties zoals op De Morgen, Baanbrekende werkgever en #ZigzagHR Brainpickings of je kan connecteren met haar op LinkedIn.

You might be interested in …