Micropauzes: kleine investering met een enorme opbrengst

Royco wist het al decennia geleden: pauze werkt! En toch komen nog veel te veel mensen in de verleiding om non stop door te trekken op het werk. Pauze zien we dan vaak als tijdverlies of niet belangrijk. Jammer, zeker als je weet dat ieder mens een beperkte aandachtsspanne heeft.

Afhankelijk van een aantal factoren en persoonlijke verschillen kan je je misschien een half uurtje tot een flinke drie kwartier max concentreren. Daarna is het vat af. En dat laat je twee keuzes: toch maar doortrekken en eigenlijk enorm veel tijd en productiviteit verliezen of even pauzeren.

Dit brengt ons bij een Afrikaanse zegswijze

Dus, zelfs een korte pauze kan al wonderen doen op voorwaarde dat je op de juiste manier pauzeert…

De kracht van micropauzes: 3 minuten vakantie per uur

Een micropauze is een korte onderbreking of rustmoment gedurende de dag, meestal van enkele seconden tot maximaal een paar minuten lang (ja, je leest het goed!). Het doel van micropauzes is om vermoeidheid te verminderen die kan optreden als gevolg van langdurige taken of herhaalde activiteiten.

Door de juiste dingen te doen tijdens je micropauze kan je spanning verminderen, je concentratie verbeteren en je productiviteit verhogen. Je kan jezelf zowel mentaal als fysiek een micropauze gunnen.

Mentale micropauzes

In tegenstelling tot een fysieke micropauze wil de mentale variant je brein helpen ontspannen. Hiervoor kan je verschillende technieken toepassen:

 • Ga aan de slag met ademhalingsoefeningen: Neem een paar minuten de tijd om diep en rustig adem te halen. Adem in door je neus en daarna traag uit door de mond. Dit kan helpen om stress te verminderen en de geest te kalmeren.
 • Doe een korte meditatie: Even een korte meditatie of mindfulness-oefening kan helpen om de gedachten te vertragen, stress te verminderen en de focus te herstellen. De Nederlandstalige app be is de eerste app die meditaties aanbiedt in het Vlaams. Je vindt er korte en langere mogelijkheden, gratis meditaties en betalende varianten.
 • Laat je inspireren door mindfulness en focus je bijvoorbeeld op één zintuig: wat hoor je? Wat ruik je? Wat zie je? Door bewuste aandacht te geven aan je zintuigen, ontspant je brein onmiddellijk.
 • Ga even naar buiten en, sterker nog, maak een korte wandeling. Frisse lucht geeft zuurstof aan ons brein en helpt om nieuwe energie op te doen.
 • Luister naar rustgevende muziek. Dit kan helpen om de geest te ontspannen en te revitaliseren. Kies hierbij muziek die jij goed vindt, los van ritme of andermans overtuiging!

Mentale micropauzes zijn erg waardevol om te voorkomen dat mentale vermoeidheid zich ophoopt gedurende de dag. Ze kunnen helpen om de focus te behouden, stress te verminderen en de algehele productiviteit en welzijn te verbeteren. Zaak is van regelmatig micropauzes in te lassen – zeker wanneer je denkt er geen tijd voor te hebben!

Fysieke micropauzes

Fysieke micropauzes zijn korte pauzes gedurende de dag die gericht zijn op het verminderen van lichamelijke spanning, het voorkomen van vermoeidheid en het bevorderen van de algehele gezondheid. Deze pauzes zijn bedoeld om het lichaam te ontlasten van langdurige activiteit, vooral als iemand een zittende levensstijl heeft of langdurig in dezelfde houding werkt.

Het mag dan ook niet verbazen dat fysieke micropauzes vooral willen uitnodigen tot beweging. Enkele voorbeelden:

 • Ga rechtstaan en doe een stretchoefening: Sta op van je werkplek en strek jezelf uit. Dit kan helpen om spierspanning te verminderen die zich kan opbouwen tijdens langdurig zitten.
 • Doe oogyoga: Wanneer je veel tijd doorbrengt achter een scherm, kunnen oogoefeningen zoals het focussen op verschillende afstanden of het knipperen van de ogen helpen om vermoeidheid en droogheid te verminderen. Een concreet voorbeeld van oogyoga is bijvoorbeeld zo ver mogelijk naar boven kijken en daarna zo ver mogelijk naar beneden, zo ver mogelijk naar links en zo ver mogelijk naar rechts. Dit alles zonder je hoofd te bewegen, maar enkel je ogen.
 • Beweeg regelmatig: Sta regelmatig op en loop even rond. Maak dit gerust functioneel door even naar de printer te lopen, het toilet of de drankenautomaat. Beweging stimuleert de bloedsomloop, verlicht spierspanning en kan helpen om energieker te blijven gedurende de dag.
 • Doe enkele lichte oefeningen: Voer eenvoudige oefeningen uit, zoals arm- en beenstrekkingen of nekrotaties, om stijfheid te verminderen en de bloedstroom te stimuleren. Dit kan je perfect “stiekem” doen als je niet wil dat je collega’s dit opmerken.
 • Drink water: Neem een korte pauze om water te drinken en gehydrateerd te blijven. Dit kan helpen om vermoeidheid te verminderen en het lichaam te revitaliseren. Een tip bij deze tip: drink dit water uit glazen zodat je bij elk leeg glas het perfecte “excuus” hebt om recht te staan en naar de kraan te lopen. Twee vliegen in één klap!

Opgelet voor valkuilen

Het mag duidelijk zijn dat micropauzes een heuse meerwaarde te bieden hebben en toch moeten we met een aantal valkuilen rekening houden:

 • Totaal vergeten om pauzes te nemen: In de drukte van het werk kunnen mensen vergeten om micropauzes in te lassen. Dit kan leiden tot overmatige fysieke of mentale vermoeidheid en verminderde productiviteit. Vaak vergeten we niet enkel door de drukte om te pauzeren, maar ook omdat de meerwaarde van (korte) pauzes nog altijd enorm onderschat worden. Een tip: zet je (micro)pauzes in je agenda! En nog een bijkomende tip: organiseer je vergaderingen in veelvouden van 25. Ipv een half uur in te plannen, ga je voor 25 minuten meetings waardoor je automatisch 5 minuten ter beschikbaar hebt voor een eventuele micropauze.
 • Te lang of te kort pauzeren: Micropauzes zijn bedoeld om kort te zijn, meestal enkele minuten. Te lange pauzes kunnen de workflow verstoren, terwijl te korte pauzes niet voldoende kunnen zijn om te ontspannen en te herstellen. Micropauzes vragen dan ook om een evenwichtsoefening die niet altijd gemakkelijk is. Trial and error is absoluut aangewezen!
 • Afleiding tijdens pauzes: Wanneer mensen hun micropauzes gebruiken om sociale media te controleren of andere afleidende activiteiten te doen, kan dit het beoogde doel van ontspanning en herstel ondermijnen. Een echte pauze is schermvrij!
 • Te veel focus op micropauzes: Het te strikt volgen van een micropauze-schema kan leiden tot stress als het voelt als een extra taak. Het is belangrijk om flexibel te zijn en pauzes te nemen wanneer dat nodig is, zonder te veel druk op jezelf te leggen.
 • Geen variatie in pauzes: Herhaaldelijk dezelfde activiteiten doen tijdens micropauzes kan saai worden en het effect verminderen. Het is goed om af te wisselen tussen verschillende soorten micropauzes om zowel mentaal als fysiek optimaal te profiteren.

Het is belangrijk om micropauzes te zien als een gelegenheid om te ontspannen en te herstellen, waardoor je productiever en gezonder kunt werken. Het vinden van een balans en het aanpassen van pauzes aan individuele behoeften kan helpen om de valkuilen te vermijden en maximaal voordeel te halen uit deze korte rustmomenten. Enkel zo dragen pauzes werkelijk bij tot welzijn en werkgeluk.

Concrete tips voor gezonde, energieke en productieve medewerkers?

Bij Tryangle kan je terecht voor krachtige webinars en/of inspirerende (online) workshops die tips en inzichten geven rond pauzeren en time & energy-management, zoals bijvoorbeeld:
Gezond pauzeren kan je leren
Wist je dat een mens zich slechts voor beperkte tijd kan concentreren? En toch hebben we vaak de neiging om non-stop door te werken. Op deze manier hypothekeren we niet enkel onze concentratie en productiviteit, maar ook onze fysieke en mentale gezondheid.
We geven je we inzichten en tips om je (thuis)werkdag te voorzien van korte, gezonde breaks.
Versterk je brein, verbeter je focus
Timemanagement is voor velen een uitdaging, zeker als het gaat om prioriteiten stellen. Een belangrijk aspect hierbij is zelfkennis. In deze workshop kom je meer te weten over de aandachtscurve en de impact van gezonde pauzes en krijg je inzicht in de organisatie van je taken. Bovendien helpen we je werken in functie van prioriteiten en het optimaliseren van je tijd en energie zodat je op je productiefst aan de slag kan.

Benieuwd naar deze (en andere) workshops?

Werken aan welzijn en werkgeluk met Tryangle

Tryangle biedt verschillende diensten (zowel offline als online training, consulting, coaching, teambuilding en inspiratie zoals keynotes, webinars en blogs) rond alle mogelijke deelthema’s van welzijn en werkgeluk, en dus ook rond veerkracht, stress en burn-out. Wil je meer weten over wat wij nog meer zouden kunnen betekenen op vlak van corporate well-being en happiness at work voor jouw organisatie en jouw collega’s?
Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan je maar al te graag te woord. Of download onze folder en krijg een overzichtelijk beeld van al onze diensten en thema’s.

Over de auteur van dit artikel

Griet Deca is Chief Happiness en co-founder van Tryangle Happiness and Well-Being at Work en begeleidt organisaties, managers, teams en medewerkers om samen te bouwen aan meer welzijn en geluk op de werkvloer. 
Als keynote speaker met glimlach-garantie, auteur en doorgewinterde trainer en consultant heeft Griet een missie van 2 millimeter: Ervoor zorgen dat iedereen na de werkdag naar huis gaat met de mondhoeken 2 millimeter de hoogte in. En dat zorgt voor zo’n andere wereld dan wanneer je thuiskomt met je mondhoeken die 2 millimeter naar beneden hangen…
Je vindt hier nog meer Tryangle blogs van Griet of je kan haar aan het werk zien in dit rondetafelgesprek van Baanbrekende Werkgever. Je kan haar ook overal ten velde terugvinden met opiniestukken zoals op #ZigzagHRBlooviJobat of via haar eigen website of LinkedIn pagina.

You might be interested in …