Kan een politieafdeling werken met een 4-dagen werkweek?

Alex Soojung-Kim Pang, Director of Research and Innovation bij 4 Day Week Global en auteur van ‘Shorter’, ‘Rest’, ‘Work Less, Do More’ en ‘The Distraction Addiction’, beschrijft de overtuigende casestudy van de 4-daagse werkweek van het politiebureau van de stad Golden in Colorado, US (City of Golden).

Succesvolle overgang naar een 4-daagse werkweek bij wetshandhaving

In juli 2023 begon het Golden Police Department (GPD) in Golden, Colorado, aan een innovatieve reis om het moreel, de retentie en de productiviteit van werknemers te verbeteren. Ze lanceerden een zes maanden durend proefprogramma, waarbij hun fulltime werknemers werden overgezet van een traditionele 40-uren werkweek naar een 32-urenwerkweek, zonder dat dit ten koste ging van hun salaris.

Hoe de politie van Golden City overschakelde op een 4-daagse werkweek zonder salarisverlies

Golden, Colorado is een stad met 20.400 inwoners tussen Denver en de Front Range van de Rocky Mountains. Het stadsbestuur heeft meer dan 300 mensen in dienst.

Het proefprogramma met een 4-dagen werkweek, dat deel uitmaakte van een groter initiatief “The Best for Golden”, had twee doelen: vaststellen of een kortere werkweek gunstig zou zijn voor agenten en medewerkers van het GDP, en gegevens genereren die als leidraad zouden kunnen dienen voor een grotere pilootstudie met de 4-dagen werkweek in de hele stad.

Waarom besloten ze een proef met een 4-daagse werkweek op hun politiebureau uit te voeren?

De politieafdeling werd om verschillende redenen geselecteerd om de eerste pilootstudie uit te voeren. Het werd beschouwd als het meest uitdagende departement om een 4-dagen werkweek te implementeren: rechtshandhaving moet immers 24 uur per dag beschikbaar zijn, 7 dagen per week functioneren en de uren moeten worden aangepast wanneer agenten te maken hebben met noodsituaties, natuurrampen of andere onvoorspelbare gebeurtenissen.

Als een afdeling met een brede mix van functies en roosters, waar verschillende generaties werken en waar zowel beëdigde als civiele agenten werken, werd het gezien als een goede microkosmos van het stadsbestuur als geheel.

In tegenstelling tot sommige stadsdiensten heeft de wetshandhaving standaardinstrumenten om de prestaties van agenten te meten en wordt alles nauwkeurig bijgehouden, van het aantal verkeersboetes dat per week wordt uitgeschreven tot het aantal overuren dat agenten maken of de tijd die het kost om een bewijsstuk te verwerken.

Tot slot was politiechef Joe Harvey een voorstander van een kortere werkweek en bereid om het voortouw te nemen bij het uitproberen ervan voor de stad.

Hoe de politie het aanpakte

  • De afdeling paste de roosters van het personeel aan zodat er minder overlap was en creëerde “power shifts” om de tijd van de medewerkers te maximaliseren.
  • Ze maakten de vergaderingen korter om de tijd die agenten op het bureau spenderen te verminderen en de tijd die ze buiten konden doorbrengen te vergroten.
  • Er werden nieuwe rapportagetools ontwikkeld, een combinatie van geautomatiseerde rapportages uit sommige systemen en nieuwe tools die door commandanten of afdelingshoofden werden ontwikkeld.

De resultaten van Golden’s allereerste proef met een 4-daagse werkweek

De resultaten van het 4-dagen week proefproject waren veelbelovend. Het opmerkelijkste resultaat is dat de responstijden voor oproepen tijdens de proefperiode van zes maanden zijn gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor.

De gemiddelde reactietijd voor oproepen met prioriteit één, waaronder ernstige lopende overtredingen vallen, daalde met 5%; de reactietijd voor oproepen met prioriteit twee, waaronder minder ernstige lopende overtredingen vallen, daalde met 7%.

Er was ook een aanzienlijke daling in de uitgaven voor overwerk, dankzij gemiddeld minder overuren per maand en een overeenkomst tussen de politievakbond en de stad dat, wanneer het nodig was om extra uren te werken, de uren 33 tot 40 van de werkweek zouden worden betaald tegen het gebruikelijke tarief in loondienst.

Het departement zag tijdens het proefproject ook een daling van 50% in het aantal afdelingsontslagen en pensioneringen. Op de lange termijn zou een hogere retentie en een lager verloop een aanzienlijke besparing voor de stad kunnen betekenen: het kost de stad 166.000 dollar om een nieuwe agent op te leiden, en duizenden meer om sollicitatiegesprekken te voeren, cv’s te beoordelen, naar banenbeurzen te gaan of advertenties te schrijven en te plaatsen. Bovendien kunnen meer ervaren agenten efficiënter werken en betere beslissingen nemen onder stress.

Volgende stappen voor het politiebureau van Golden City en hun 4-daagse werkweek

In februari 2024 besloten de leiders van het stadsbestuur van Golden om het pilootproject met nog eens zes maanden voort te zetten tot 1 juli 2024 en begonnen met de planning om de 4-dagen werkweek verder uit te breiden naar andere afdelingen.

 

Blogartikel gebaseerd op de publicatie door 4 Day Week Global.

Wil je zelf aan de slag met een échte vierdagenwerkweek? 

Ben je een Belgische organisatie en heb je interesse in het 4 Day Week Global Pilootprogramma?

Tryangle blijft pionieren! We zijn enorm blij én fier dat we het wereldwijd experiment ook hier in België mogen helpen landen in samenwerking met 4 Day Week – Global. Onze co-founders Kim Hilgert en Griet Deca nodigen je uit om zelf aan de slag te gaan met de échte vierdagenwerkweek op basis van de succesvolle tools die ontelbare andere organisaties reeds implementeerden.
Stay tuned voor meer details!
Wil je ZEKER niets missen?
– Volg ons op Linkedin en klik op de bel.
– Schrijf je met onderstaande knop in voor de dedicated newsletter omtrent dit Belgische pilootproject en we houden je op de hoogte

You might be interested in …