De regel van 3 mercikes

de regel van 3 mercikes

 

“Dankbaarheid is een bloem die in weinig tuinen bloeit”. Een waarheid als een koe, zeker in de contreien die zich verankeren op Vlaamse klei. Is het niet de gewoonte om te spreken over wat misloopt en in stilte te laten passeren wat goed gaat? Een woordje van dank kan er slechts zelden af. En da’s jammer want werkgeluk en dankbaarheid gaan mooi hand in hand. Je kan je werkgeluk dan ook heel eenvoudig vergroten dankzij de regel van “de 3 mercikes”.

Hazelnoot-praliné: gun jezelf minstens drie dankbetuigingen per dag

Nieuwe gewoontes vragen even tijd om deel te worden van je routine, maar eens ze zich geïnstalleerd hebben, dan worden ze een evidentie. Onder het motto “je oogst wat je zaait”, is het een heel mooi initiatief om jezelf minstens drie maal per dag “dank je wel” te horen zeggen. Oprecht. Van harte. En echt gemeend. Het leuke is dat je ook veel meer bedankingen zal terug krijgen! En zo voeden we een heel positieve motor die een hele vloot aan werkgeluk in z’n kielzog met zich meebrengt. Heerlijk toch?

Mokka-room: gun jezelf minstens drie dankbare momenten per dag

We zijn vaak flink streng voor onszelf. Doordrongen van hersenwassende spinsels als “wat zullen de mensen wel niet denken”, “doe maar gewoon, da’s al raar genoeg” en “een mens moet werken voor zijn kost” knippen we alle fun vakkundig uit ons leven om uit te groeien tot een serieuze mens die weet waar ie mee bezig is… Niet dus! Plezier is de sparkle die de kaars doet branden en licht én lucht brengt in je leven! Wanneer je ’s avonds je bed induikt en kan terugblikken op een dag die je minstens drie momenten heeft gebracht waar je blij van werd en dankbaar voor bent, dan is dat een geslaagde dag. A day to remember en eentje om van na te genieten. En wees eens even heel eerlijk: hoeveel van die dagen kom jij tegen in je gemiddelde werkweek?

Pure chocolademousse: gun jezelf minstens drie heerlijke smaken per dag

Herken jij dit ook? Er zit vandaag precies zo’n afstand tussen wat we fysiek beleven en waar we mentaal ondertussen mee bezig zijn. Zoveel prikkels, zoveel afleiding, zoveel uitdaging om lichaam en geest op dezelfde plek aanwezig te krijgen… Een gouden tip om je veel meer te laten genieten van elk moment: focus geregeld op je zintuigen! Zo breng je je geest op de plek waar je lichaam aanwezig is en kan je ervaren hoe deugddoend echte aanwezigheid precies is. Deze ervaring was vanzelfsprekend voor de digitale revolutie, maar is vandaag een flinke uitdaging geworden. En net daarom moeten we durven leren om terug te connecteren met onszelf, ons lichaam en onze zintuigen. Je smaakzin is daar een gouden tool voor! Zeg nu zelf: hoe vaak slik jij iets onbewust weg terwijl je nog wat tokkelt op je pc? Wat heb je gegeten? Euhm… Hoe smaakte het? Goeie vraag! Heb je ervan genoten en heb je nu een voldaan gevoel? Wat een lastige vragen! Hoog tijd om daar een kleine verandering in te brengen! Door jezelf minstens drie lekkere momentjes per dag te gunnen ga je spontaan (terug) meer aanknopen met je lichaam. En dat kan alleen maar heel erg welkom zijn!

Gratitude

Als Chief Happiness is de regel van de 3 Mercikes voor mij een heel welgekomen tool: gratitude drives happiness at work en ik maak er dan ook graag en dankbaar gebruik van! Ben jij leidinggevende, HR-professional, preventieadviseur, CHO, CEO of gewoonweg een supercollega? Zaai je oprechte dankbaarheid lustig in het rond en sta versteld van wat er gebeurt: werkgeluk sijpelt heel spontaan binnen in de team- en bedrijfscultuur. En die dankbaarheid hoeft heus niet altijd tastbaar te zijn, hoewel een lekkere attentie op tijd en stond wonderen doet natuurlijk!

De inspiratie voor deze tekst kreeg ik niet toevallig: een pracht van een teamgenoot van me stuurde me een doosje merci. Ik vond dat ik niets bijzonder had gedaan maar dat had voor haar flink wat betekend. Ik ontving deze fantastische attentie net op het ogenblik dat ik met 3 VIP’s van mij aan tafel zat. Mocht er een vierde regel van de mercikes bestaan, dan luidt die ongetwijfeld: geniet van de heerlijke momenten met je VIP’s en koester elk moment samen. Want naast afwassen, is het leven ook meer dan werken alleen!

merci

merci en de Week van het Werkgeluk

Tijdens de Week van het Werkgeluk (van 21 tot 27 september 2020) komt natuurlijk de team spirit en de good vibes tussen collega’s ook zeker aan bod als als één van de belangrijke werkgeluk factoren. Speciaal voor de themaweek in 2019 sloeg merci de handen in elkaar met de Week van het Werkgeluk. Je kon onder andere deelnemen aan de merci challenge. Het leverde leuke kaartjes op om één van je collega’s te bedanken. Als alternatief kan je hier nog steeds leuke complimentenkaartjes downloaden. Print het kaartje, personaliseer het en overhandig het en aanschouw de brede glimlach die je terug zal krijgen.

 

 

You might be interested in …