De kracht van waardering

de kracht van waardering

Merci!

Tussen 23 en 27 september bracht de Week van het Werkgeluk 2019 ons een warme lading aan activiteiten die on- en offline werkgeluk op een positieve manier in de kijker zetten. De merci challenge zorgde voor een mix van het beste van beide werelden: door in te schrijven, kreeg je elke dag een leuk kaartje in je mailbox dat kon worden afgeprint, van een persoonlijke boodschap kon worden voorzien en op de werkplek van een collega kon gedropt worden. Wie het bijzondere moment via een foto wilde delen met de (digitale) wereld, kon zo dan weer meedingen naar een heerlijk doosje chocolaatjes als dagprijs. Hier kregen we natuurlijk de hulp van partner merci. Want bedanken met een kleine attentie doet een mens extra stralen!

Zelfs het kleinste woordje van dank of een attent gebaar doet deugd en het mag dan ook niet verbazen dat de merci-challenge heel wat deelnemers mocht verwelkomen. Elke dag van de themaweek zetten deelnemers hun collega’s in de, euhm, chocolaatjes. We kunnen maar hopen dat dat nieuwe dankritueel ook verdergezet wordt na de Week van het Werkgeluk.

Dankbaarheid uitdrukken of mogen ontvangen doet immers iets bijzonders met een mensenbrein. We geven je dan ook graag nog twee tips mee waarmee je aan de slag kan om de boost in positiviteit nog extra kracht bij te zetten.

Tip 1:  Train je brein

Een bedanking kunnen uiten betekent dat je iets positiefs beleefd hebt en dat ook opgemerkt hebt. Dat is note bene niet altijd even eenvoudig wanneer de dagdagelijkse realiteit en to do’s door je hoofd racen.

Daarnaast is ons brein geneigd om vooral te focussen op het negatieve, het potentiële gevaar. Net daarom hebben we vaak moeite om het lichtpunt(je) te zien waarvoor we dankbaar zouden kunnen zijn. Zeker wanneer toxische stress zich in het verhaal gaat mengen, zie je mensen vaak een (nog) zwarte(re) bril opzetten waardoor ze plots slechts nog weinig positiefs meer kunnen ontdekken in hun leven.

Om dit fenomeen voor te blijven en je preventief te helpen beschermen tegen toxische stress en een negatieve spiraal, is breintraining een bijzonder goed idee. Een sterke én makkelijke oefening is “3 good things each day”. Doe jezelf een mooi schriftje en het volgende dagelijkse ritueel cadeau: vlak voor je je bed induikt, neem je enkele minuutjes om je dag te overlopen. Noteer 3 goede dingen die jij die dag hebt meegemaakt. Als je niet direct iets vindt, zoek het dan vooral in de kleine dingen: een heerlijke koffie, een hartverwarmende glimlach, dat verrassend streepje zon,…

Tip 2: Maak het spannend

Niets zo leuk als een positief verrassingseffect. Wanneer jij ergens dankbaar voor bent, kan je dat tonen op verschillende manieren. Een gewone “dank je wel”, kan al wonderen doen, dus beeld je eens in wat een verrassende vorm van dank zou kunnen doen met de ontvanger! Denk bijvoorbeeld aan het potentiële effect van je dank in een klein rijmpje gieten, op een kaartje schrijven en dat totaal onverwacht droppen. Denk aan dat lekker merci-chocolaatje waarvan de ander waarschijnlijk met een brede glimlach aangeeft “dat je dat toch helemaal niet had moeten doen!”. Het woord dat die ander bedoelt is trouwens “dankjewel” – net hetzelfde als wat jij wil zeggen, dus! Door een creatief verrassingseffect toe te voegen aan jouw uiting van dank, ontstaan er gegarandeerd hartverwarmende en positieve interacties.

Dankjewel!

Wij willen jou trouwens ook bedanken! Voor een pracht van een Week van het Werkgeluk. Samen hebben we hier een heuse tsunami aan werkgeluk doen ontstaan en daar kunnen we alleen maar heel erg blij om zijn. Van harte dank dus voor je posts, je mercikaartjes, je foto’s, je collegiale good vibes, je positieve steun, je goesting, je enthousiasme, je bereidheid om werkgeluk mee te transformeren tot de normaalste zaak van de wereld. Dankjewel om deel te nemen. Dankjewel om werkgeluk in de praktijk om zetten. Dankjewel om actie te ondernemen, want daar draait het om: werkgeluk is iets dat je doet, niet enkel deze week, maar elke dag opnieuw.

Wil je op een onverwacht moment jouw collega een grote smile bezorgen? Download hier de gratis complimentenposter of de complimentenkaartjes van de Week van het Werkgeluk.

Nog meer weten over waardering? Lees ook: de regel van 3 mercikes en de geheimen van een goed compliment.

 

You might be interested in …