Mindfulness op de werkvloer

Mindfulness op de werkvloer

 

Dat mindful leven stress vermindert, is al langer bewezen. Maar hoe pak je dat nu precies aan? En is mindfulness op de werkvloer niet nog een grotere uitdaging? In een werkrealiteit waar bereikbaarheid en snelle communicatie een steeds grotere plaats innemen, is het belangrijk bewust te zijn van wat we zeggen en schrijven en op welke manier we dat doen. En dan nog kan je overvallen worden door een stevige portie stress. Hoe mindfulness je kan helpen om daar gezond mee om te gaan op de werkvloer lees je in deze blog.

Stress in het daar en dan

De grote kunst om mindful (lees: bewust) te zijn, is je aandacht te focussen op het hier en nu, de plek waar ook je lichaam aanwezig is. Dé mindful vraag luidt dan ook: wat is jouw probleem hier en nu? Laat een (mentale) foto van je actuele ruimte en op dat huidige moment je antwoord inspireren en je zal merken dat je hier en nu zelden een stressor aantreft.

Dit in tegenstelling tot het daar en dan: toekomst en verleden zitten vol potentiële stressbronnen. Laat je geest de vrije loop en je automatische piloot loodst je stante pede naar een herinnering of een fantasierijke toekomst vol stresserende doemscenario’s. Focus op het hier en nu en je zal kunnen ontspannen!

Pas de focus op het het huidige moment vooral ook toe op je werkplek. In plaats van te stressen over de presentatie die je morgen moet geven of nog te kniezen over de rotvergadering die je gisteren hebt gehad, zal je veel minder energie verliezen wanneer je enkel focust op de taak waaraan je op dat moment werkt. Toegegeven: de snelheid van ons huidig bestaan én de wildgroei aan technologie helpen ons niet om onze aandacht bewust te focussen op het hier en nu, maar zitten vol verleidingen en afleidingen.

Deconnecteer

Aangezien de technologie ons het vaak nog moeilijker maakt dan het al is om onze aandacht te houden op het moment en de plaats waar we zijn, pleit mindfulness er ook voor om voldoende en regelmatig te deconnecteren. Dit mag je best letterlijk nemen, ook op je werkplek: niets zo verkwikkend als je schermtaken af te wisselen met andere activteiten ver weg van elk scherm.

Zelfs een minuutje opkijken van je lichtbak om door het raam te turen kan al deugd doen! Maar durf vooral nog een flinke stap verder te gaan en zet je tablet, gsm en pc geregeld volledig uit. Leg ze dan vooral ook ver genoeg weg want een electronisch communicatie-apparaat binnen handbereik voedt een lichtneurotische drang om het ding vast te grijpen en toch maar weer te raadplegen.

Vertraag

We raden je aan om deze laatste tip van dit artikel rond mindfulness op de werkvloer best niet als eerste tip te laten lezen door je baas, want die zal dit op het eerste zicht misschien niet appreciëren… Tot die baas van je de kracht van het vertragen begrijpt, want dan zal er al snel euforie ontstaan bij het lezen van dit topadvies.

Als je vandaag een blik gooit op wat ons het meeste stress aanjaagt, dan is de conclusie snel duidelijk. Het gevoel van constant te moeten racen door het leven uit angst om straks achter de feiten aan te hollen. Dat doet ons onszelf tot aan en over onze grenzen pushen, zet ons aan het multitasken (waar ons brein eigenlijk niet toe is uitgerust) en maakt ons (uiteindelijk) ziek. Door te beseffen dat je niet meer dan je best kan doen en dat dat ook absoluut volstaat, creëer je de ruimte om de stap naar vertraging effectief te zetten.

 

Meer over mindful werken

Benieuwd naar hoe je deze tips in de praktijk brengt of hoe je je collega’s kan helpen om minder stress en meer rust te ervaren? Dan kan je op heel wat manieren nog verder in de wereld van mindfulness op het werk duiken:

workshop mindful werken(Introductie tot) mindful werken

In deze off- en online workshops rond mindful werken, kunnen deelnemers de principes van mindfulness ontdekken en ze leren toepassen op de werkrealiteit. Stress, piekeren en concentratieproblemen kunnen worden gereduceerd door bewust te zijn van wat we doen op dit moment in plaats van te piekeren over gisteren of morgen. We geven alvast enkele concrete tips en technieken mee om minder stress toe te laten en meer rust te creëren.

 

e-learning - mindful werkenE-learning mindful werken

Pak het helemaal op je eigen tempo aan via onze e-learning. Deze cursus bestaat uit 7 modules die elk een ander aspect van mindfulness op het werk belichten. Deelnemers leren hoe ze meer bewust kunnen zijn van wat ze doen op dit moment in plaats van te piekeren over gisteren of morgen. Boordevol concrete tips om minder stress toe te laten en meer rust te creëren op het werk en inclusief een handig downloadbaar werkboek bij elke module. De toegang tot de cursus is onbeperkt en deelnemers kunnen dus volledig het eigen tempo bepalen.

 

 

Tryangle

Benieuwd naar nog meer online Tryangle trainingen? Ontdek welke andere tools Tryangle kan bieden om je positieve mindset te versterken of ontdek onze Tryangle piramide. Daarnaast kan je op onze kalender nog meer live online trainingen in open aanbod ontdekken rond onze meest populaire onderwerpen.

 

You might be interested in …