Het rad van “working on myself”

Het rad van working on myself

“Hoe raak ik van dit negatieve gevoel af ?”

We hebben sinds klein af aan onderscheid gemaakt tussen positieve en negatieve emoties, flinke en stoute jongens en meisjes, goed en kwaad. Er zitten duizend-en-een overtuigen in ons hoofd van hoe we zouden moeten zijn en wat we zouden moeten doen, of wat we beter gedaan (of net niet gedaan) hadden. Daardoor zijn we in de ban van fijne ervaringen na te streven en negatieve ervaringen te vermijden. Wat vraagt dat veel energie!

Tegenwoordig zijn er veel mensen die jou beloven dat via een “30 day challenge” of een bepaalde cursus je je beter zal voelen. Vaak, echter, gaat dit uit van een angst om je maar niet slecht te voelen. Het is te gek hoe vaak we denken dat het “niet oké” is hoe we ons nu voelen. Denk positief! Want dan trek je positiviteit aan!!

Het probleem met deze methoden is dat ze je hard laten werken en dat je precies continu de status “ working on myself ” hebt. Daarbovenop komt een idealisering van een toekomstbeeld. Want het leven zoals het nu is, dat kan het niet zijn, er ontbreekt iets. Als mijn leven zo loopt, dàn zal ik gelukkig zijn. Als ik een andere baan heb, een betere relatie heb, als mijn huis er nog wat beter uitziet, als ik minder negatieve gedachten… dàn zal ik tevreden zijn.

Je kan dat doen, als je daar zin in hebt, zo een heel leven aan jezelf werken. Maar is dat echt wat we willen? Ik denk van niet.

We zijn dan ironisch genoeg zo veel bezig met onszelf, dat we de volledigheid van het moment missen, dat altijd hier is om ons voldoening te geven. Dit moment, zoals het is, is het enige wat er ooit zal zijn.

Ik nodig je uit om uit het rad van “ working on myself ” te stappen en simpelweg dit moment te laten zijn zoals het is. Je hoeft er niets aan te veranderen, je hoeft niets te verbeteren, je hoeft je niet goed te voelen. “Hoe geraak ik van dit negatief gevoel af?” Laat het gewoon zijn zoals het is. Je hebt je hele leven lang al genoeg geprobeerd. Laat het leven gewoon komen zoals het komt.

Nu eens ontspannen, dan weer gespannen.
Nu eens gelukkig, dan ongelukkig.
Nu eens enthousiast, dan weer verward.
Laat het leven maar leven in al haar kleuren!

Artikel geschreven door Sophie Snoeckx.

 

Wil je meer weten over hoe je de zachte aandacht voor het nu kan toepassen in allerlei domeinen van je leven? Ontdek de toepassing van de principes van mindfulness ook op je werkomgeving in ons aanbod rond mindset en positiviteit op de werkvloer.

 

Tryangle

Benieuwd naar nog meer online Tryangle trainingen? Je kan meer lezen over alle thema’s in ons via deze link. Om meer te weten voor welke diensten je precies op ons kan rekenen kan je hier klikken. Daarnaast kan je nu ook onze Live Online Trainingen in open aanbod ontdekken rond uiteenlopende onderwerpen. Je vindt de geplande opleidingen terug in de kalender.

 

You might be interested in …