“If you want to go far, go together”


Onze eigenste Tryangle co-founder Kim Hilgert begon in juli 2021 aan een heus avontuur!
Ze trok 6 dagen op wandeltocht door de prachtige natuur in Zweeds Lapland!

In deze bijzondere context mocht ze heel wat ondernemers ontmoeten en leerde ze heel wat bij over hun visies op leiderschap en werkgeluk. In deze driedelige reeks deelt ze haar inzichten en ontdekkingen.

Lessen in Leiderschap uit Lapland #3:
“If you want to go fast, go alone, if you want to go far, go together”

Op dag 1 en 2 van de trekking werd al snel duidelijk dat de conditie en de instelling van de deelnemers redelijk heterogeen was. De helft van de groep ‘liep’ de bergen op en wachtte dan geduldig (?) de rest van de groep op om daarna uitgerust verder te stappen. Ik moet er geen tekening bij maken dat er enige frustratie merkbaar was aan beide kanten: de snelle helft moest altijd wachten en de trage helft had het gevoel dat ze de groep ophielden, zich dus moesten haasten en eigenlijk zelden tot een rustpauze toekwam…

Aan het eind van dag 2 kwam zelfs de optie op tafel dat een deel van de groep een etappe zou overslaan… Echter, op de ochtend van dag 3 besliste de groep dat we allemaal samen, aan het tempo van “de traagsten” de volgende bergetappe zouden aanvatten. Het werd een prachtige dag! Idereen kwam samen aan in de hut en het biertje heeft nog nooit zo goed gesmaakt, net als de warme knuffels en high fives!

Mijn take-aways?

Results & relationships zorgen voor geluk

Natuurlijk is het in een economische context van belang om goede resultaten te behalen, de concurrentie een stapje voor te blijven en zelfs te excelleren. Laat ons vooral niet gezegd hebben dat je de top van de berg niet moet of mag bereiken, maar de weg ernaar toe kan je op verschillende manieren vorm geven.

Wat stellen die resultaten voor als je onderweg de helft van je team verliest? Wat heeft het voor zin om alleen op de top te staan met goede ideeën maar niemand om ze uit te voeren… Wetenschappelijk onderzoek leert dat als je zinvolle resultaten kan behalen in goede verstandhouding met anderen  (je collega’s, klanten, leveranciers…), je (werk)geluk een serieuze boost krijgt.

Maakt succes gelukkig of maakt geluk succesvol?

Tot nu toe is het steeds de dominante opvatting geweest dat we iets moeten bereiken om gelukkig te zijn. We werken ons leven lang en zoeken naar datgene wat ons eindelijk gelukkig zal maken. Het is zeker belangrijk om doelen te hebben in het leven en naar zaken toe te werken, maar dit proces op zich heeft slechts een kleine en tijdelijke positieve invloed op een gelukkig gevoel.

Shawn Achor, wetenschapper in geluk draait het paradigma om: als we nu eens in de eerste plaats gelukkig zouden proberen te zijn? Wat zou het effect dan zijn op het succes van de mens? De resultaten zijn verbluffend: gelukkig zijn, leidt tot succes!

Uit zijn onderzoeken blijkt trouwens dat je geestelijke toestand een grote invloed heeft op je fysieke gezondheid en “gelukkig zijn” verbetert bijna alle mogelijke aspecten hiervan: je concentratie gaat omhoog, je bent energieker, je bent productiever, je bloeddruk is beter enz.  Al deze voordelen hebben als gevolg dat je meer moeite en energie kan steken in doelen te bereiken die je voor jezelf stelt.

Leid je team om samen ver te komen

 Zelfs in zelfsturende teams is er dikwijls 1 persoon die op een spontane manier toch de leiding neemt en in de meeste klassieke teams is er een teamleider die de troepen aanvoert. De belangrijkste eigenschap van deze leider is om de groep samen te houden en op elk moment te weten hoe het met het team gaat.

Als ik hierbij even terug ga naar de trektocht: onze spontane leider checkte regelmatig met iedereen of iedereen ok was, praatte in op wie het wat moeilijk had en prees zij die extra gewicht in hun rugzak laadden om anderen te ontlasten. Was er iemand die toch voorop ging lopen of achteraan de aansluiting verloor, dan was er overleg over hoe we dit als groep gingen aanpakken.

Dit kan jij als dagdagelijkse leider in jouw team ook: luister naar je mensen, weet wat hen bezig houdt en hoe ze zich voelen. Als groep kan je dan de nodige hulp bieden of beslissingen nemen.

 En dit is wat we op dag 3 mochten ervaren: met de hulp van een natuurlijke leider elkaar ondersteunen om de tocht uit te wandelen!

 

Meer weten?

Lees het eerste artikel Lessen in Leiderschap uit Lapland #1:
Van competitief leiderschap naar menselijk leiderschap.
Lees het tweede artikel Lessen in Leiderschap uit Lapland #2: 
“Ik geef mijn medewerkers alles en toch zijn ze niet tevreden”.

Wil je meer weten over positief, mensgericht en empathisch leiderschap? Neem eens een kijkje op onze website, ontdek het subthema rond leiderschap en community in onze piramide van werkgeluk of neem gewoon rechtstreeks contact met ons op om te praten over hoe we jou kunnen helpen.

You might be interested in …