Recept voor een topteam: voeg een snuifje fun toe

recept voor een topteam

 

Maandagochtend, de wekker loopt af en je denkt “Hmm… ik heb geen zin om aan de werkweek te beginnen…” Het weekend was te leuk en de clash met de dagelijkse routine valt je zwaar. Te zwaar. Je werkt hard samen met je team en je behaalt de nodige resultaten, maar eerlijk… Veel meer dan hard werken is het niet echt. In feite klinkt dit als een scenario om niet echt warm van te worden!

Stel je even dit alternatief voor: op zondagavond denk je al even vooruit aan de komende week en wat je ziet, geeft je zin om erin te vliegen. Er staat heel wat op de planning, maar samen met je topteam kan je alles aan. Jullie werken hard, maar met een gezonde dosis plezier is dat goed te doen en de week vliegt voorbij…

Herken je je vooral in het eerste scenario? Lees dan zeker verder want met een aantal kleine ingrepen kan diezelfde werkweek omgetoverd worden tot dikke fun!

Leef jij al scenario 2? Lucky you! Wie weet ontdek jij in dit artikel extra opties waar je nog een bijkomende dosis fun kan toevoegen!

Tip 1: Take a (coffee)break

In Zweden hebben ze het belang van een goede (koffie)pauze al ontdekt. De fika is in heel wat bedrijven een vaste afspraak. 2 keer per dag verzamelt het hele team op een vast moment met de bedoeling een lekkere kop koffie (of thee) te drinken en misschien wel iets lekkers te verorberen.  Kortom, samen met de collega’s even kletsen, je batterijen weer opladen, bij mooi weer even naar buiten… Het wordt leuker én bovendien zelfs efficiënter werken! Hoezo efficiënter? Ja hoor! Doordat er een sterker teamgevoel ontstaat, zal je de impact zien op de efficiëntie en de productiviteit van je team.

Misschien ontdek je ook nog andere talenten van je collega’s: wie zorgt voor een (gezond) tussendoortje? Wie is de onvermoede barrista? Wie traint de lachspieren met een dagelijks grapje?

Tip 2: Vier je successen (én je mislukkingen)

OK, feesten, dat klinkt goed op de fun-schaal! Het is niet nodig altijd alle toeters en bellen boven te halen, maar je successen vieren kan het hele team stimuleren. Wanneer een deadline bereikt is, een deal gerealiseerd of een moeilijk dossier eindelijk afgewerkt is, kan een applausje of bedanking enorm veel betekenen! Je kan ook een succes-muur maken waarop alle kleine en grote successen én geluksmomenten verzameld worden. Elke keer je erlangs loopt, krijg je zeker een glimlach op je lippen.

En wat dan met die mislukkingen? Die moet ik toch niet vieren… Eerder depri in een hoekje kruipen, dan? Nee hoor, want wat is fout gelopen geeft je ook de kans er iets van op te steken en het de volgende keer wel succesvol te maken! Dus ook die foutjes verdienen het om constructief gedeeld te worden.

Tip 3: Random acts of kindness

Ooit al een onverwacht complimentje gekregen? Fijn toch! Ook jij kan op heel veel kleine manieren voor jouw collega’s het verschil maken: een kaartje bij een speciale gebeurtenis,  spontaan je hulp aanbieden bij een lastige klus, een schouderklopje, een extra praline… gewoon doen, niet te veel over nadenken en plannen.

Een competitief extraatje: de ‘happy mol’ – de teamleider spreekt met een teamlid af dat hij of zij gedurende de dag op een onopvallende manier wat extra vriendelijkheid toevoegt aan het team. Op het einde van de dag mag iedereen raden wie het was. Wedden dat iedereen begint te ‘mollen’ en ook z’n best doet?! Glimlach gegarandeerd!

Wil je nog meer weten over teamwork? Laat ons jou de komende maand nog meer inspireren, want in maart dompelen we jullie volledig onder in het thema verbinding en team-vibes. Hou ons in de gaten 😉 !

Zelf aan de slag?

Zin om te bouwen aan werkgeluk door in te zetten op het verbeteren van teamwork en de teamdynamiek? Dat kan! Bij Tryangle kan je terecht voor een aanpak op maat en vanuit verschillende invalshoeken:

  • Wens je je werknemers te ondersteunen in het verbeteren van hun interacties met collega’s? Dan hebben wij een uitgebreide reeks workshops ter beschikking rond positieve werkrelaties, communicatie, assertiviteit, relationele mindfulness … We verzorgen workshops vanaf 2u tot volledige dagtrainingen, en dit volledig op maat van de organisatienoden en de bedrijfscultuur. We geven zowel theoretische inzichten als praktijkoefeningen mee, vooral ondersteund door fun en humor. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer info.
  • Wil je een teambuilding organiseren? Ook daar kunnen wij jou zeker mee helpen.  Indien gewenst komen we zelfs opdagen met de inspirerende WOW-mobiel! Van een positieve boost gesproken!
  • Heb je interesse in een heuse health-week, inclusief een kickoff samen met je ganse team, gezonde en sportieve workshops op kantoor, een online module met tips en uitdagingen,…? Dan moet je bij Tryangle zijn.
  • Natuurlijk werken we ook in de diepte om de onderlinge samenwerking binnen één specifiek team helemaal te doorgronden en te boosten. Informeer via griet@tryangle.be naar ons aanbod rond team coaching en team games. (Alvast een tipje van de sluier: wij werken bvb als gecertificeerde gelukscoach met “Team Geluk” van Leo Bormans)

 

You might be interested in …