Het verschil tussen teambuilding en teambuilding

het verschil tussen teambuilding en teambuilding

 

Wat maakt een goed team? Hoe bouw je vertrouwen en kwetsbaarheid? Alvast niet door een jaarlijks verplicht nummertje op te voeren waar iedereen “gezellig” gaat kajakken in de Ardennen, maar niemand echt geniet. Echte, effectieve teambuilding beperkt zich niet tot één dag of een afgesproken moment. Duurzame teambuilding met een ware ROI rolt zich namelijk het ganse jaar lang uit als een stille motor die de positieve teamspirit constant aandrijft.

Teambuilding als dagelijkse activiteit

Ik wil hen geen eten geven! De managers die vinden dat hun kerntaak bestaat uit het opstarten en opvolgen van levensbelangrijke operationele aspecten lopen vandaag maar al te vaak stilzwijgend voorbij aan hun medewerkers, hun teamleden, hun makkers. En dat is nefast als je een sterk team wil uitbouwen. In de dierenwereld is de sterkste manier om te domineren simpelweg negeren. En wat doe jij als manager als je je collega’s voorbijloopt zonder ruimte of aandacht voor een simpele goeiedag, een vriendelijke hallo of een oprechte hoe gaat het met je? Inderdaad: negeren!

*zucht* “Precies of ik heb niets beters te doen dan alle bureautjes af te schuimen voor social talk.” Het is net die redenering die de nefaste motor van individualiteit in gang zet. Niets zo erg voor jouw team als tegen individuen aanlopen die elk op hun eiland aanmodderen. Een team heeft daarentegen cohesie en samenhorigheid nodig en laat dat net ontstaan op de informele momenten die vaak onverwacht plaatsvinden. Wanneer je elkaar ontmoet aan de drankenautomaat bijvoorbeeld. Of ’s middags tijdens de lunchbreak. Of ’s morgens bij het aankomen.


Waarom tijd investeren in effectieve teambuilding?

De sterkste prestaties komen van prachtteams. Laat je niet misleiden door hun uithangbord! Vaak zien we één persoon, een sterke leider en raken we ervan overtuigd dat die het toch maar mooi op z’n eentje heeft gemaakt. Niets is minder waar! De grootste realisaties in onze professionele geschiedenis komt voort uit topteamwork.

De ROI van teamwork kan dan ook samengevat worden in een aantal basisfeiten: Sterke teams presteren beter, zijn productiever, durven veel meer out of the box denken, zijn eerlijk met elkaar en versterken elkaars creativiteit, competenties en talenten. In sterke teams vind je gedreven medewerkers die gezond, gefocust en gelukkig zijn! In sterke teams hoor je weinig of geen stressklachten en is burn-out geen issue. In sterke teams is er ruimte voor zowel prestaties als plezier. En dat de werktijd dan voorbijvliegt, spreekt voor zich.

Werkt een dagje teambuilden dan echt niet?

Als je een sterk team op de rails hebt gezet en je gaat gezellig samen aan de slag met een teambuildingsactiviteit, dan kan die dag de kers op de taart worden. Aan teambuilding doen met een groepje individuen die liever hun eigen hachje redden dan voor elkaar door het vuur te gaan, kan voor heel wat frustratie en irritatie zorgen. De kunst is om een goed teambeleid uit te rollen, werk te maken van fijne informele contactmomenten en oog te hebben voor detail. Is die ene collega jarig? Een kaartje maakt echt het verschil! Gaat die andere collega door een moeilijke periode? Een empathisch oor kan wonderen doen. Scoort iemand ferm sterk? Laat het ganse team meevieren in het succes. Test het eens uit en geniet van wat er zal gebeuren!

Zin gekregen om iets te organiseren voor jouw team? Ontdek hier meer over het Tryangle aanbod rond teambuilding. We pakken het gegarandeerd creatief en energiek aan!

 

You might be interested in …