BBB in de arbeidspsychologie: een ballorig trio

BBB in de arbeidspsychologie

Bore-out, Brown-out, Burn-out

BBB is niet meer wat het geweest is. Ten tijden van Jane Fonda kregen de meeste dames een glimlach om de lippen wanneer ze voelden dat het weer hun BBB-moment was, maar de BBB in de arbeidspsychologie is niets om vrolijk van te worden. Au contraire! Bore-out, Brown-out en Burn-out laten zich misschien ook wel voelen ter hoogte van je borsten, buik en billen, maar zelden op een prettige manier.

Het jongste broertje

Brown-out wordt vaak het jonge broertje van burn-out genoemd. De reden daarvoor is simpel: brown-out is omkeerbaar, maar als je niets doet, is deze fase een one way ticket naar burn-out.

Bore-out en Burn-out zijn al langer “hot topics” in de arbeidspsychologie. Met gelijkaardige symptomen, maar heel verschillende oorzaken dreigen ze de werkende mens ziek te maken en dat voor vaak langere tijd. Bore-out dreigt wanneer de job niet voldoende uitdaging biedt terwijl burn-out vaak het gevolg is van veel te veel uitdaging. Hoe zit het dan met brown-out? Wel, daar zien we vooral een gebrek aan zinvolle taken (“purpose”) als grote boosdoener.

Hoe herken je een brown-out?

De symptomen van burn-out, bore-out en brown-out, allen energiestoornissen, zijn gelijkaardig, maar veel discreter aanwezig bij brown-out dan bij burn-out. De meest gehoorde klachten zijn futloosheid, demotivatie, een gevoel van zinloosheid, fysieke uitputting, spijsverterings- en slaapstoornissen, … .Typisch gedrag waar we gemakkelijk de ogen voor sluiten treedt ook vaak op. Denk bijvoorbeeld aan een ongezond eetpatroon, chagrijnige reacties, weinig zin voor initiatief, steeds minder interesse tonen in de job, … .

Heb ik een brown-out?

De tien signalen die kunnen wijzen op brown-out:

  1. Je werkt lange dagen, maar zonder oprechte interesse in je job.
  2. Je hebt het gevoel dat het werk nooit stopt. Er is altijd wel iets te doen.
  3. Je weet niet goed waar je carrière naartoe gaat en slaagt er niet meer in belangrijke beslissingen te nemen.
  4. Je bijdrage in vergaderingen is minimaal.
  5. Elk excuus is goed om niet te moeten gaan werken.
  6. Je bent versmolten met je smartphone en vindt het heel erg moeilijk om te deconnecteren.
  7. Je bent niet in de beste fysieke conditie omdat je junk food eet, slecht slaapt en niet voldoende beweegt.
  8. Je vleugje humor heb je ingeruild voor een kort lontje.
  9. Je hebt nog slechts weinig interesse in de VIP’s in je leven.
  10. Je haat je baas niet, maar wel het feit dat hij zo slechtgezind en onvoorspelbaar is. Je weet nooit of je opbouwende kritiek zal krijgen op je werk of zal neergesabeld worden.

 

Herkenbaar? Hoog tijd om die brown-out aan te pakken! De eerste stap zet je alvast door het gratis e-book te downloaden met sleutels om ongezonde stress aan te pakken.

 

You might be interested in …