De laatste maanden krijgen we opvallend meer vragen rond (remote) ontwikkelingsgesprekken. Deze periodieke gesprekken of performance reviews zijn broodnodig, maar kunnen heel wat stress veroorzaken. Onzekerheid ontstaat vaak bij de medewerker terwijl die gesprekken veel vragen van de HR-verantwoordelijke of de leidinggevende. Als deze gesprekken dan ook nog eens op afstand moeten plaatsvinden, wordt het voor beide partijen extra uitdagend. Net om die reden delen we graag praktische tips om zelfs van op een afstand ontwikkelingsgesprekken te kunnen voeren die een positief gevoel én nabijheid creëren aan beide kanten van de (virtuele) tafel.
Tip #1: Doe online wat je offline zou doen
Het vraagt soms wat omdenken en creativiteit, maar je kan online dezelfde ervaring neerzetten als je in een face-to-face gesprek zou kunnen bereiken. Belangrijk hierin is jouw eigen overtuiging. Heel vaak gaan mensen online anders communiceren dan offline. In dat geval mag het niet verbazen dat je bij een heel andere communicatie terechtkomt. Aan jou om je online en offline op dezelfde manier te gedragen: start met social talk, maak oogcontact (dat doe je door in de camera te kijken en niet naar je gesprekspartner op het scherm!) en zet in op lichaamstaal alsof jullie in dezelfde ruimte aanwezig zijn.
Tip #2: Geef geregeld feedback
In het belang van een regelmatige terugkoppeling zijn prestatiebeoordelingen best geen jaarlijks terugkerend evenement. Verhoog de frequentie en opteer bijvoorbeeld voor kwartaalvergaderingen met medewerkers. Naast de formele gespreksmomenten is er vooral nood aan regelmatige feedback en dat hoef niet altijd in een formele setting te gebeuren. In een werkgelukkige bedrijfscultuur zal een medewerker nooit voor het eerst horen over positieve prestaties of prestaties die verbeterd moeten worden tijdens een formeel evaluatie- of ontwikkelingsgesprek, tenzij het gaat om nieuwe informatie of een doordacht inzicht. Effectieve leidinggevenden bespreken zowel positieve prestaties als verbeterpunten regelmatig, zelfs dagelijks of wekelijks, en dit zowel formeel als informeel.
Tip #3: Bereid je goed voor
Een goede voorbereiding van het gesprek is een sleutelelement voor beide partijen. Als beide gesprekspartners weten waar het over moet gaan, helpt dit om te komen tot een concreet gesprek dat voor beiden duidelijk is. Om de voorbereiding te optimaliseren plan je het gesprek best goed op voorhand in. Maak het doel van het gesprek duidelijk. Vraag de medewerker het gesprek goed voor te bereiden en doe dat zelf ook. Dit kan door de verslagen van voorgaande gesprekken door te nemen of een lijst met onderwerpen op te stellen waar ook de medewerker topics kan opgeven.
Tip #4: Kies voor structuur
Een goed ontwikkelingsgesprek kenmerkt zich door een structuur die uitmondt in een persoonlijk actieplan. Een sjabloon met richtvragen over functie-inhoud, uitvoering, samenwerking, noden, wensen en verwachtingen kan je alleen maar helpen om de structuur als rode draad door het gesprek te laten lopen. Het spreekt voor zich dat we tijdens de live online training een handig sjabloon ter beschikking stellen.
Tip #5: Neem deel aan een training rond remote ontwikkelingsgesprekken!
Tryangle heeft communicatie-experten in het team die in een real life of online workshop heel wat praktische tips kunnen geven die jouw (remote) ontwikkelingsgesprekken helpen transformeren tot een werkelijke meerwaarde voor jou als leidinggevende en voor jouw medewerkers. Je ontdekt tijdens de opleiding meer over online gesprekstechnieken, verschillende soorten feedback, de 5 W’s van waardering, tips om tot een werkelijke connectie te komen, enz… Je gaat aan de slag met simulatie-oefeningen en cases je ontvangt persoonlijk advies van de expert omtrent jouw concrete vragen.
Wie op héél korte termijn hiermee aan de slag wil gaan kan altijd contact opnemen voor meer informatie rond een in-company training.
Benieuwd naar nog meer online Tryangle trainingen? Ontdek alle geplande Live Online Trainingen in open aanbod – waarin we uiteenlopende onderwerpen coveren – in onze kalender.