Prangende vragen rond hybride werken beantwoord

Wordt 1 september of 6 september voor jou het moment van de grote terugkeer naar kantoor? Heeft jouw organisatie al een plan over hoe de verhouding tussen thuis- en kantoorwerk eruit zal zien? Ben je vanuit facility of HR betrokken bij de concrete invulling van hybride werken? Lees dan zeker verder: we bundelen een aantal veelgestelde vragen en hun antwoorden.

Kan je mensen verplichten om terug naar kantoor te komen?

Vanuit een wettelijk standpunt is een werknemer verplicht te werken op de plaats die door zijn werkgever vastgesteld wordt. Of verplichten in de huidige toestand de beste manier is om je collega’s gemotiveerd en enthousiast te laten terugkeren is dan nog de vraag. Luister naar de noden en wensen van leidinggevenden en werknemers en bepaal een strategie in overleg. Communiceer de algemene regels en voorzie een overgangsperiode zodat iedereen de kans krijgt om te wennen aan het nieuwe regime en tegen een bepaalde datum klaar is om de nieuwe afspraken na te komen. Blijf nadien vinger aan de pols houden : evalueer wat werkt en stuur bij wat beter kan.

Hoe verbind ik de ‘huismus’ en de ‘kantoorsloor’?

Heel wat werknemers zijn ondertussen goed gewoon aan werkdagen zonder filestress, flexibelere werkuren en de hond aan hun voeten. Zij geven aan dat ze hun job perfect kunnen doen van thuis uit en ze de nood niet voelen om op kantoor hetzelfde te gaan doen. Anderen zijn het thuiswerken grondig beu, missen de collega’s, verliezen hun focus en zouden liefst altijd op kantoor werken. Samenwerken in een team wordt op deze manier wel uitdagend! Blijf de aandacht vestigen op de voordelen die beide partijen kunnen vinden in hun minder favoriet systeem: wanneer iedereen op kantoor is, is er tevens tijd voor informele contacten, brainstormsessies en collectieve taken. Op dagen dat hoofdzakelijk thuis of hybride gewerkt wordt, kunnen korte update meetings (waarbij de teamleden kunnen aangeven waar ze mee bezig zijn en wat ze eventueel nodig hebben van collega’s) ondersteunend werken, maar is er ruimte voor rust en concentratie.

Mijn medewerkers geven aan dat ze enkel naar kantoor willen komen als er een meerwaarde is. Hoe ga ik hiermee om?

De definitie van een meerwaarde is heel persoonlijk… waar de ene meetings of opleidingen een meerwaarde vindt, zet de andere in op koffiepauzes en informele overlegmomenten. Het wordt dus moeilijk om voor iedereen goed te doen. Sommige teamleiders vragen ons of ze dan echt elke keer een meeting of opleiding moeten organiseren om mensen naar kantoor te krijgen… Vertel hen dat je het belangrijk vindt dat er voldoende connectiemomenten zijn waarbij collega’s elkaar fysiek kunnen ontmoeten en dat je er daarom voor kiest om bv. elke dinsdag op kantoor te laten werken. Geef dan ook de kans om bij te praten (bij een koffie en een koekje J) en geef een welkom gevoel.

Nog meer tips rond hybride werken?

In-company opleidingen voor optimaal (remote) teamwork

Ontdek onze in-company welzijnsinterventies die zowel in real life als digitaal kunnen georganiseerd worden, volledig op maat van de noden en de bedrijfscultuur van de organisatie. Onder de vorm van krachtige workshops ter kennismaking of dag-trainingen voor meer verdieping.

Laat je inspireren door de aanpak van Google in dit blogartikel.

You might be interested in …