Apple roept alle medewerkers terug naar kantoor vanaf september

medewerkers op kantoor

 

Apple heeft nooit echt gekend gestaan voor werkgeluk en ook corona brengt hierin geen kentering. Reeds sinds december 2020 roept CEO Tim Cook op om zo snel mogelijk terug te keren naar het kantoor en vanaf september is het zover: alle Apple-medewerkers zullen verplicht terugkeren naar hun bureau en dat voor minstens 3 dagen per week.

In tegenstelling tot wat men zou durven verwachten van een vooruitstrevend bedrijf als Apple is deze aanpak conservatief, zeker in vergelijking met andere tech-bedrijven. Zo experimenteert Google volop met hybride werkvormen, zowel in werkorganisatie als in toepassingen, terwijl Mark Zuckerberg, CEO van Facebook laat noteren hoe hij ervan overtuigd is dat remote werken de toekomst is.

De mens centraal

De medewerkers van Apple reageren eerder gelaten. Het nieuws komt voor hen dan ook niet bepaald onverwacht. Ondanks deze lauwe reactie bestaat er toch een grote kans dat deze beslissing inhakt op het werkgeluk van de Apple-crew. Zoals Brits werkgelukexpert Henry Stewart onlangs schreef, is het belangrijk om op dit cruciale moment in onze geschiedenis de mens centraal te stellen. Beslis dan ook niet eenzijdig voor je medewerkers, maar ga met hen in gesprek en bied hen vooral de mogelijkheid tot autonomie. De ene staat misschien te springen om terug te keren naar de werkvloer terwijl de ander mogelijk te kampen heeft met het fameuze grotsyndroom waardoor de stap “uit hun kot” bemoeilijkt wordt door een hoge mentale drempel.

Rolmodel

Ook onze eigen Chief Happiness Officers, Kim Hilgert en Griet Deca, zien deze memo van Cook aan het Apple-personeel als een gemiste kans. Een bedrijf als Apple krijgt flink wat media-aandacht waardoor ze een uitgesproken rolmodel zijn. Op die manier zullen ze andere organisaties inspireren en aanzetten om hun medewerkers ook (verplicht) terug te roepen naar kantoor. Die bedrijven zijn niet allemaal even groot en machtig als Apple, dat bijvoorbeeld vaccinaties organiseert in hun bedrijfsgebouwen. Kleinere organisaties zullen daar niet in slagen en zo ontstaat er zelfs het potentiële gevaar dat corona toch weer slachtoffers maakt op de werkvloer.

De collega’s gemist 

Een andere valkuil zien we bij Tryangle in het feit dat Cook in zijn memo stelt hoe hij zijn collega’s mist. Hij geeft aan: “Ondanks alles wat we hebben bereikt terwijl velen van ons gescheiden waren, hebben we het afgelopen jaar toch iets wezenlijks gemist: elkaar. Videoconferenties hebben de afstand tussen ons verkleind, dat is zeker, maar er zijn dingen die niet te vervangen zijn.” De vraag die zich stelt: mist hij het fysiek samenzijn of is hij hierover in gesprek gegaan met zijn medewerkers? Hij besluit zijn memo immers met de mededeling dat hij het geroezemoes van activiteiten op het hoofdkantoor mist en hoe hij ernaar uitkijkt om de mensen weer terug te zien.

Al te vaak nemen managers beslissingen op basis van hun eigen voorkeuren. Dit menselijk mechanisme mag dan geheel te begrijpen zijn, het biedt geen stabiel vertrekpunt voor een leiderschapsstijl die de mens achter de functietitel centraal stelt.

“Back to the office? Leave it to your people to decide!” – Henry Stewart

2 weken

Samen met de memo kondigt Cook ook een nieuw thuiswerkinitiatief aan: medewerkers zullen per kalenderjaar 2 weken de kans krijgen om vanop afstand te werken. Dit kan betekenen van thuis uit, vanop hun tweede verblijf of vanop een exotische vakantiebestemming, als ze maar bereikbaar zijn en met goedkeuring van de manager. Zo is er toch nog een remote lichtpuntje aan de Apple-horizon…

You might be interested in …