De impact van mindset

Fixed or Growth mindset

 

De weg naar succes ligt niet enkel geplaveid met talenten en vaardigheden, maar ook onze mindset speelt een flinke rol. Amerikaanse psychologe Carol S. Dweck ontdekte dat er twee denkstijlen zijn: de statische mindset (“fixed mindset”) en de op groei gerichte mindset (“growth mindset”).

Wat zijn de grote verschillen tussen een vaste en één gericht op groei? Een belangrijk onderscheid tussen beide zit in de visie op fouten en, bij uitbreiding, het volledige leerproces.

De fixed mindset

Met een fixed minset ga je ervan uit dat intelligentie vast staat en die intelligentie wil men dan ook vaak bevestigd zien. Hierdoor zien we dat mensen met een statische mindset vaak uitdagingen vermijden en de neiging hebben om het op te geven wanneer er belemmeringen opduiken. Zich inspannen om iets (beter) te leren is zinloos en kritiek wordt geïnterpreteerd als een bedreiging, net als het succes van anderen. Moet het nog gezegd dat deze denkstijl de prestaties beperkt? Verder zien we bij mensen met een dergelijke kijk op de wereld ook vaak een negatieve impact op de gedachtegang en moeilijke leerprocessen .

De growth mindset

Een groeimindset vertrekt vanuit de diversiteit van ieder mens met als grote gemeenschappelijke deler de mogelijkheid tot leren. Met een growth mindset kan je je intelligentie ontwikkelen, je prestaties verbeteren en dat maakt dat mensen van dit type graag leren. Uitdagingen zijn groeikansen en fouten worden omarmd als leermomenten. Het spreekt voor zich dat een leerproces een zekere inspanning met zich meebrengt en dat hindernissen vragen om volharding zodat je boven jezelf uit kan stijgen. Succesvolle rolmodellen kunnen enkel inspireren en voor kritiek stelt iemand met een een dergelijke visie zich graag open.

Het mag niet verbazen dat mensen met een statische mindset talent hoger inschatten dan inspanning, terwijl mensen met een groeimindset veel meer waarde hechten aan het werk dat je investeert om succesvol te worden.

Mindset en feedback

Vertrekkend van dit onderscheid in mindset deed Carole Dweck een veelzeggend experiment rond feedback. En wat blijkt? Feedback focussen op talent (“Top! Wat een mooi resultaat! Je bent moet hier echt wel goed in zijn!”) deed resultaten in daaropvolgende uitdagingen kelderen, doordat de deelnemers het vertrouwen in hun talenten verloren tijdens moeilijkere opdrachten. Feedback gericht op de investering (“Top! Je hebt een mooi resultaat. Je moet wel hard gewerkt hebben!”) versterkte de prestatie tijdens de opdrachten die daarna volgden.

De leidinggevende maakt het verschil

Leidinggevenden met een growth mindset geloven in de groei van hun medewerkers en openen graag de deur naar leren, feedback en verandering. Leidinggevenden met een fixed mindset daarentegen, zien het nut van coaching en opleiding niet echt in. Ze geloven niet dat mensen kunnen veranderen en geven dan ook vaak weinig aandacht aan waardering voor inzet en hard werk.

In welk soort denkstijl herken jij jezelf en jouw leidinggevende het meest? En is dat de mindset die jullie organisatie koestert? Onderzoek wijst uit dat een bedrijfscultuur die zich kenmerkt door een denkstijl gericht op groei, een veilig kader creëert waarin medewerkers zich vrijer voelen om hun expertise, visie en skills te delen ten voordele van de organisatie. Bovendien worden ook samenwerking en innovatie erdoor bevorderd. No stress mocht je vaststellen dat vandaag vooral een fixed mindset heerst: het mooie aan ons brein is dat het elastisch is en dat dus ook de statische mindsets van deze wereld op een andere manier kunnen leren denken en zich meer kunnen richten op groei.

Heb jij een growth mindset en ben je op zoek naar coaching of opleiding rond dit onderwerp? Interesse in andere aspecten rond SOFT-skills, welzijn op het werk of werkgeluk? Neem dan vooral een kijkje op deze pagina.

You might be interested in …