5 tips om je work-life balans te vervangen door een work-life blend

van work-life balans naar work-life blend

 

Het concept van work-life balance kent iedereen: je streeft naar een 50-50 verhouding tussen je werkend bestaan en je privéleven. Mooi ideaal toch? Maar tegelijk ook frustrerend want je lijkt dat magisch evenwicht nooit te bereiken.

Je bent met een interessant project bezig op het werk en plots blijkt het haasten om de kinderen op tijd op te halen of andersom, je spendeert een gezellige avond met je partner tot er opeens een super dringend mailtje van je baas binnenvalt… De 2 uiteinden van de weegschaal lopen constant door elkaar en je krijgt het gevoel altijd wel ergens tekort te schieten.

Als we vertrekken van het idee van evenwicht of balans, ontstaat er een tegenstelling tussen goed/fout, te veel/te weinig waardoor je blijft zoeken en streven, maar het altijd net onder je neus wegglipt…

Als we work-life blend in de plaats nemen, komen we alvast wat dichter in de buurt van de dagelijkse realiteit. Er is immers geen scheiding tussen werk en privé en al helemaal geen goede of slechte. Jij bent één en dezelfde persoon die verschillende rollen opneemt in het leven. Een ervan is je werkende ik die heel wat tijd en energie besteedt aan je job en tegelijk vervul je nog tal van andere mogelijke rollen: partner, ouder, kind, vriend(in), … Work-life blend is dan eerder een soort continuüm dat alles omvat dat we doen tussen het ontwaken en terug gaan slapen en deze elementen in elkaar laten passen als een puzzel.

1. Stop met zoeken naar de perfectie

Als je kan toegeven dat het streven naar de ideale balans je stress bezorgt, zet je de eerste stap naar een gezonde mix. In tijden van Instagram en Facebook is het niet altijd eenvoudig om je niet te laten beïnvloeden door de perfecte plaatjes van succesvolle carrières, relaties en gezinnen. Maar als je beseft dat de blend soms rommelig en imperfect mag en zal zijn, komt er wel een meer ontspannen bestaan in zicht.

2. Bepaal je prioriteiten

Je kan niet alles tegelijk doen! Als je in je work-life blend te veel aspecten wil proppen, kom je weer uit bij de frustratie. Bepaal welke onderdelen van je leven voor jou van belang zijn, hoeveel gewicht ze krijgen en geef hen het grootste deel van je tijd en aandacht. Plan ze in je agenda net zoals je een vergadering op het werk zou plannen.

3. Stel je grenzen

Door de verschillende deeltjes van je leven in te plannen, krijgen ze automatisch een natuurlijke tijdsgrens die het makkelijker maakt om ze te respecteren. Wees niet te streng voor jezelf want er zal altijd overlap zijn en er zal al eens een blokje sneuvelen. Maar dan keren we terug naar tip 1: perfectie is onmogelijk! Door een aantal praktische ingrepen (bv. twee verschillende telefoons voor werk en privé) kan je ook fysieke grenzen inbouwen.

4. Evalueer hoe het gaat

Stel je regelmatig de vraag of de blend die je samengesteld hebt, werkt en blijft werken. Je work-life blend is geen vast keurslijf waar je vanaf nu mee door het leven moet. Door regelmatig te kijken of in elke rol die jij opneemt en voor elke prioriteit die je bepaalde alles nog goed voelt. Je kan dit bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks doen voor alle aspecten van je leven en bijsturen waar nodig.

5. Vertrouw op het proces

Het is belangrijk te begrijpen dat een work-life blend een voortdurend proces is van evolutie en aanpassing. Waarschijnlijk zal je nooit het gevoel hebben dat je het einddoel bereikt hebt, maar dat is net het fijne aan work-life blend: er is geen eindbestemming, enkel een spannende reis waarbij jij de GPS instelt!

Tryangle schreef dit artikel voor Jobat.

Werkgeluk

Een work-life blend draagt bij tot je werkgeluk en dat is vandaag ontzettend belangrijk. Om werkgeluk in de kijker te zetten, organiseert Tryangle dit jaar de 2e editie van de Week van het Werkgeluk. Alle info vind je via weekvanhetwerkgeluk.be.
Wil je vandaag al aan de slag met jouw werkgeluk? Download dan dit gratis e-book.

Ontdek je graag op welke manieren Tryangle jouw organisatie kan ondersteunen om meer werkgeluk te brengen? Neem dan zeker hier eens een kijkje. 

Meer weten?

Heb je zin gekregen om met dit thema aan de slag te gaan? Wil je jouw team leden hun work-life balance eens onder de loep laten nemen en het hertekenen tot een energie gevende blend? Dat treft! We hebben al onze kennis, concrete inzichten en praktische tools gebundeld in een krachtige live online training.

Op weg naar een work-life blend

Streef je naar de perfecte balans tussen werk en privé? En bots je onderweg op twijfel, onmacht en frustratie? Indien wel, dan is deze online workshop iets voor jou! Kom ontdekken hoe je impact kan uitoefenen op de verhouding tussen deze 2 belangrijke aspecten van jouw leven. We gaan aan de slag met time- en energiemanagement, communicatie en mindset en we leren mild te zijn voor onszelf. In deze sessie ontdek je naast de voordelen en de basisprincipes hoe je praktische stappen kan zetten naar meer rust en minder frustratie.

Wij helpen de medewerkers van je team ontdekken hoe ze de regie van hun leven (weer) in handen krijgen! Voor deze zeer interactieve online workshop beperken we het aantal deelnemers tot 12 zodat iedereen het maximale eruit kan halen.

Interesse in deze training? Stuur ons een mailtje en we helpen je heel graag verder.

 

You might be interested in …