In de podcast & videoreeks “SOS Werkgeluk” brengen we korte episodes waarin we op zoek gaan naar concrete tips omtrent een specifieke uitdaging rond welzijn of werkgeluk.
SOS Werkgeluk – Aflevering 15
Wat doe je als jouw leidinggevende toxisch is? Iemand die nooit waardering toont, voortdurend kritiek levert zonder opbouwende feedback te geven, een sfeer van angst en wantrouwen creëert, en die steeds weer opnieuw teamleden moet rekruteren aangezien iedereen snel weer wegloopt. En wat als HR zegt “not my circus, not my monkeys”?
Een uitdagende situatie is het minste wat je kan zeggen. Dus: Tryangle to the rescue. We verklappen je onze beste tips om hiermee om te gaan.
Tip 1: Pick your battles
Beslis of dit een gevecht is dat je wil aangaan. Enkel jij kan beslissen of je hier iets mee kan, wil of durft doen. Wees je bewust van het potentiële risico dat als je het gaat aankaarten of op zoek gaat naar andere oplossingen, dat jouw welzijn – of jouw job – wel eens verder op de helling kan komen te staan.
Deze bewustwording en deze keuze is een belangrijke eerste stap. Je positie binnen de organisatie speelt hierbij een cruciale rol. Op uitvoerend niveau zijn de kansen om die stap te zetten wellicht kleiner dan wanneer je op een strategische positie zit waar je meer medezeggenschap of opties hebt.
Tip 2: Zorg voor jezelf
Daarnaast is het essentieel om naar je persoonlijkheid én naar je comfort te kijken. Hoe wil je dit verhaal dan gaan aankaarten? Welke stem wil je daarvoor gebruiken? Welk communicatiekanaal en welke techniek passen bij jou en bij jouw rol? Met wie ga je het gesprek aan? Stap je rechtstreeks en met knikkende knieën naar de bron van toxiciteit, om vervolgens met alle mogelijke goede feedback- en gesprekstechnieken aan de slag te gaan? Of zijn er binnen het team of bedrijf misschien medestanders te vinden? Zelfzorg en comfort moet daarbij zeker centraal staan.
Tip 3: Schakel een externe bron in
In sommige gevallen kan het een beter idee zijn om het gesprek aan te gaan met behulp van een externe en objectieve partij, vertrouwenspersoon of bemiddelaar, zodat jij zelf minder op de voorgrond hoeft te treden. Externe partijen hebben ook vaak minder last van hidden agenda’s of politieke processen. Niet alleen te werk gaan, vooral als je niet bovenaan de hiërarchie staat, kan zeker nuttig zijn in een dergelijke context met potentiële pittige gesprekken.
Tip 4: Handdoek in de ring
Tot slot kan het ook een optie zijn – hoewel misschien niet de meest aantrekkelijke – om langzaamaan uit te kijken naar een andere positie. Onderzoek of je jezelf kan blijven in dit team of afdeling – of deze organisatie – en of je je nog goed kan voelen. Het constant moeten strijden of een oneerlijke of demotiverende situatie naast je neer moeten leggen kan namelijk zeer uitputtend zijn.
Bekijk deze episode via ons Youtube kanaal.
Leg jouw vraagstuk voor aan onze experten!
Onze topics zijn gebaseerd op echte cases en reële vragen, dus ook jij kan jouw concrete vragen doorsturen en wij zullen ons best doen om deze te beantwoorden in onze video’s. Voel je comfortabel om elke gewenste vraag te stellen, in deze reeks behandelen we elke voorbeeld dan ook anoniem.
Nog meer inspiratie?
Heb je iets meer tijd? Dan kan je terecht in onze Try a Different Angle Podcast, waarin we dieper ingaan op werkgeluk hero cases en sterke welzijnsinitiatieven van specifieke organisaties.