Geef jouw medewerkers welzijn cadeau

geef welzijn kado

Wat een jaar

2020 is op zijn zachtst gezegd geen makkelijk jaar geweest. Heel wat organisaties en medewerkers zijn tot hun uiterste gegaan om het beste te maken van uitdagende omstandigheden en hebben zich met flexibiliteit en creativiteit zoveel mogelijk proberen aanpassen.

Met de komst van het vaccin, kunnen we voorzichtig vooruitkijken naar een nieuw jaar waarin we het virus hopelijk zullen ingedijkt zien. Jammer genoeg is het onder controle krijgen van de pandemie niet de enige uitdaging die ons nog staat te wachten want de coronamaatregelen zetten het mentaal welzijn ontzettend onder druk. Ons mentaal welzijn had het al moeilijk zoals menig onderzoeken de voorbije jaren hebben uitgewezen. Ondertussen zijn de psychosociale problemen in een zorgwekkende stroomversnelling gekomen.

Overleven en recupereren

We worden al maandenlang letterlijk gedwongen om met zijn allen de focus te houden op ‘overleven’. De bezorgdheid, de strenge maatregelen en het zoeken naar oplossingen zorgen ervoor dat we heel wat veerkracht hebben moeten en kunnen tonen tijdens deze uiterst stresserende periode.  In een stresspiek zitten we doorgaans boordevol adrenaline en cortisol, die dat mogelijk maken. Maar de boog kan niet strak gespannen blijven staan. Na zovele maanden is de rek er bij velen ondertussen uit en zitten we stilaan op ons tandvlees. Toch ziet het ernaar uit dat we de inspanningen nog even moeten blijven volhouden.

Onze veerkracht om met stress, uitdagingen en verandering om te kunnen gaan wordt bepaald door de mate waarin we tijdig en voldoende kunnen recupereren na perioden van extreme inspanning en de hulpbronnen waarop we kunnen rekenen om weer bij te tanken. En net die aspecten komen door de aanhoudende crisis extra onder druk te staan.

Cijfers

De cijfers van verschillende recente publicaties laten er geen twijfel over bestaan. De voorspelling dat de acute gezondheidscrisis ook een enorme impact en weerslag zou hebben op andere domeinen tekent zich nu al af. De mentale gezondheid van heel wat mensen staat op de helling. Onder andere volgens de coronastudie van de UA neemt het aantal psychische klachten zorgwekkend toe. Volgens Acerta (september 2020) ervaart 4 op de tien werknemers meer stress door de coronacrisis en volgens een studie van Accent en Impetus Academy haalt 33% van de minder voldoening uit het werk.

Anderzijds beseft 37% van de werkgevers dat hun medewerkers door de coronacrisis gebukt gaan onder een hoge werklast en op de rand van een burn-out staan (Robert Half 2020). Volgens AMS (oktober 2020) ligt meer dan 4 op 5 HR verantwoordelijken en bedrijfsleiders wakker van de mentale gezondheid van hun medewerkers. In de gezondheidszorg loopt dat zelfs op tot 93%.

De druk op het mentaal welzijn neemt inderdaad soms tot dramatische niveaus toe bij zij die in de frontlinie staan, zoals zorgverleners, of in de takken die erg zwaar getroffen zijn door de maatregelen, zoals de horeca, de cultuursector en de contactberoepen. Maar ook het effect op alle andere groepen in de samenleving neemt stilaan grootschalige proporties aan.

Wanneer we weer in rustiger vaarwater komen zodra besmettingen en maatregelen weer afnemen, komt er even tijd en bezinning om te beseffen wat ons is overkomen. Wanneer dat ganse proces tot stilstand komt, vermoeden wij niet alleen een grote zucht van opluchting en (her)waardering van de kleine en grote geneugten van het leven, maar ook een lawine aan existentiële vragen en een roep om zingeving.

Turn the tide

Met andere woorden, het is nu meer dan ooit belangrijk om aandacht te besteden aan onze mentale gezondheid, veerkracht en welzijn. Het goede nieuws is dat we daar allemaal ons steentje aan kunnen bijdragen, als individu, als collega, als organisatie.

We hebben in deze crisistijd ook enorm veel voorbeelden mogen zien hoe geëngageerde werknemers creatief, positief en flexibel zijn omgesprongen met aangepaste werkomstandigheden, taken en werkdruk en hoe ze ondanks alles above and beyond zijn blijven gaan om er het beste van te maken. Voor zichzelf én voor hun collega’s, klanten, patiënten, … .

Wij doen dus een warme oproep naar teamleaders, managers, HR verantwoordelijken, preventie-adviseurs, CEO’s, … om de vinger aan de pols te houden bij hun medewerkers en hen nu de nodige ondersteuning en tools te verschaffen om hun veerkracht en hun mentaal welzijn op peil te houden. Volgens de studie van Robert Half (2020) is dat ook precies wat 42% van de bevraagde bedrijven doen door medewerkers ondersteuning voor het mentale welzijn te bieden.

De ROI van welzijn

Werknemers die zich fysiek én mentaal opnieuw goed kunnen voelen en dat ook kunnen blijven, hebben een significant effect op de verbinding met collega’s, de samenwerking en de prestaties.

Elke organisatie heeft immers baat bij het indijken van een tsunami van absenteïsme, presenteïsme en verloop. Ook de economische gevolgen van deze crisis zullen zich nog een hele tijd laten voelen. Wanneer je weet dat de veerkracht van een organisatie wordt bepaald door de veerkracht van diens medewerkers, mag het dus duidelijk zijn dat de kracht van de organisatie zit in het menselijk kapitaal.

Geef je werknemers welzijn cadeau

Grijp als organisatie nu je kans en help jouw medewerkers omgaan met de uitdagingen rond stress, onzekerheid, werkdruk en verbinding. Het goede nieuws is dat er enorm veel manieren zijn om hierin te investeren, die aansluiten bij de aanpak en werkomstandigheden binnen je onderneming. Tryangle ontwikkelt daarom pakketten op maat die daarenboven onder bepaalde voorwaarden ook nog eens in aanmerking komen voor subsidies.

 

Wacht niet langer en investeer nu in een blended learning journey om je medewerkers te ondersteunen en geef hen de tools in handen voor meer vitaliteit, veerkracht, optimaal teamwork en werkgeluk.

 

Leg je liever zelf de puzzel en neus je graag even door al onze mogelijke werkgeluk- en welzijnsinterventies? Ontdek al onze diensten of ons piramide model en alle subthema’s van welzijn en werkgeluk waarrond we werken. Je kan natuurlijk ook altijd rechtstreeks contact met ons opnemen via info@tryangle.be om samen te overleggen welke aanpak het best bij jouw organisatie of team aansluit.

 

You might be interested in …