De ROI van corporate well-being

ROI van corporate wellbeing

 

Wist je dat een sterke aanpak rond well-being op de werkvloer een heuse return on investment met zich meebrengt? Deze ROI vertaalt zich op verschillende niveaus. Op individueel vlak zie je een directe link tussen gezonde gewoontes die leiden tot een sterkere gezondheid. Dit vertaalt zich dan op corporate vlak in een daling van absenteïsme. Bovendien brengt werken aan welzijn ook een versterking van veerkracht met zich mee waardoor medewerkers minder last hebben van toxische stress. Dit kan enkel de mens in kwestie en al zijn of haar directe collega’s ten goede komen. En dan hebben we het nog niet over de klanten gehad!

Welzijnsinterventies

Met de hulp van HIP-Consult onderzocht Tryangle de directe impact van de welzijnsinterventies die ze naar de bedrijven brengen. Bijna de helft (46%) van de trainees rapporteerden gestresst aan de welzijnsinterventie te beginnen. Door deel te nemen aan de Tryangletraining zakte het stresslevel met 69%. 85% van diezelfde trainees rapporteerden na de training dat hun stress verdwenen was. Over straffe cijfers gesproken!

de ROI van welzijnsinterventies

 

Welke welzijnsinterventies leiden tot die topresultaten? Tryangle biedt training aan rond de vaatjes van welzijn en zet actief in op vlak van beweging (en dat is zoveel meer dan sport!), bewust ademen, mindfulness, positiviteit en teamversterking. Op die manier versterk je niet enkel het individuele welzijn van de deelnemers, maar creëer je ook een duurzame verhoging van de productiviteit en het engagement van je medewerkers. Vanuit het aspect van employer branding zien we hoe een sterk well-being beleid vandaag vaak het verschil maakt.

 

Vaatjes Van Welzijn

Invulling van het Corporate Well-Being Beleid

Dit well-being beleid kan zich vertalen op verschillende vlakken. De werkgever kan activiteiten organiseren en tijd en ruimte ter beschikking stellen om actief te werken aan welzijn, maar kan ook opteren voor een heuse bedrijfscultuur die zich organiseert rond welzijn als speerpunt. Denk bijvoorbeeld aan de werkomgeving. Die hoeft niet persé uit landschapsbureau’s te bestaan of klinisch witte muren. En de cafetaria hoeft vandaag echt niet meer zijn weggeplukt uit de televisiereeks “De Collega’s”. Naast oog voor comfort en gezelligheid, vertaalt een sterk well-beingbeleid zich ook in het aanbod van food & drinks die de fameuze namiddagdip bijvoorbeeld tegengaan zodat medewerkers ook na de middag nog aan de slag kunnen gaan met focus en energie.

Door werk te maken van een sterk well-being beleid en welzijn te verankeren in de bedrijfscultuur win je op alle vlakken. Zowel medewerker, leidinggevende, team als organisatie worden er beter van en dit op alle lagen van de piramide die Tryangle opstelde op weg naar meer welzijn en werkgeluk.

de piramide van werkgeluk

En de financiële return?

Heel erg leuk allemaal, maar al deze positieve effecten van welzijn op het werk betalen mijn rekeningen niet op het einde van de maand! Laat ons dus vooral ook even stilstaan bij de vraag of er ook een directe financiële return is aan een sterk welzijnsbeleid. De University of Michigan deed er uitgebreid onderzoek naar en kwam met sprekende cijfers: voor elke dollar geïnvesteerd in een duurzaam well-beingbeleid bedraagt de financiële return 3 dollar voor het bedrijf. Welzijn op het werk zorgt immers voor een versterking van de fysieke en mentale gezondheid wat zich vertaalt in minder presenteïsme en een verlaging van het absenteïsme. En als je de Amerikanen niet gelooft, haal er dan zeker de verzuimcalculator eens bij!

 

Meer weten? 

We wisselen graag van gedachten over wat werken rond welzijn en geluk op het werk voor jouw organisatie kan betekenen. Aarzel niet om contact op te nemen of eens rond te neuzen op onze website. We organiseren trouwens heel regelmatig gratis webinars waar we tips en inzichten meegeven, dus hou onze Linkedin en Facebook zeker in de gaten om de laatste nieuwtjes mee te pikken.

 

 

You might be interested in …