Gratis e-book:
10 extra tips voor meer werkgeluk

gratis ebook werkgeluk

We vertelden je al waarom werken aan werkgeluk van belang is en waar je precies kan starten. Tevens kon je in de winst van werkgeluk en in dit artikel al ontdekken welke stevige ROI er vast hangt aan het investeren in welzijn en geluk op de werkvloer. De volgende elementen in de zoektocht naar werkgeluk zullen jou immers maximale resultaten opleveren:

  • Ga voor een strategische aanpak met middellange en langere termijn doelstellingen en pak het planmatig en niet enkel symptomatisch aan of met losse ‘one-shot’ initiatieven
  • Durf passende keuzes maken die aansluiten bij je bedrijfscultuur
  • Stel prioriteiten en beslis welke uitdagingen rond werkgeluk eerst moeten worden aangepakt
  • Kies er bewust voor om te werken aan werkgeluk in alle lagen van de organisatie, van uitvoerend tot (middel-)management niveau.

Werken aan werkgeluk in drie stappen

Het creëren van een “happy organisation” is een lange termijn uitdaging. Het is een proces, en het verloopt in stadia, waarbij werkgeluk moet worden beschouwd als de laatste halte. De kers op de taart, als het ware. Eerst moeten er namelijk sterke fundamenten en een goede vulling worden voorzien.

Stap 1: Leg de nodige fundamenten voor werktevredenheid

Zorg dat de omgeving waarbinnen je werknemers dagdagelijks hun job uitvoeren in orde is. Het mag dan klinken als een open deur: wanneer belangrijke basisvoorwaarden niet in orde zijn, dan houden je werknemers sowieso een negatief gevoel over aan hun job. Zorg je dat deze in orde zijn, dan heb je nog niet noodzakelijk ‘gelukkige medewerkers’, maar leg je een gezond fundament voor werkgeluk waar kan worden op verder gebouwd. Het gaat om zaken als een goed salarispakket, duidelijke en eerlijke arbeidsvoorwaarden, de werkplek, de infrastructuur, de IT ondersteuning,…

Je kan een aangename werkomgeving creëren op de meest uiteenlopende manieren. Zorg voor een werkplek met voldoende licht, lucht, een plaats waar de werknemer zich op zijn gemak voelt. Schep ruimtes en mogelijkheden waar in rust kan worden gewerkt, maar waar collega’s ook op een energieke en leuke manier kunnen samenkomen, zonder dat deze twee met elkaar conflicteren. Maak goede afspraken en zorg voor eerlijke en duidelijke verwachtingen over alle praktische aangelegenheden die het werk beïnvloeden, zoals de job inhoud, de verwachte resultaten, de praktische ondersteuning die wordt aangeboden, enzoverder.

Stap 2: Aandacht voor welzijn op het werk

Omdat we zoveel van onze tijd op het werk spenderen, is het van belang om ook binnen de werkomgeving het welzijn van medewerkers te ondersteunen en werknemers aan te moedigen gezonde gewoontes voor zowel lichaam en geest te cultiveren. Welzijn op het werk kan informatie en hulpmiddelen rond ergonomie, beweging, voeding en gezondheid omvatten, maar speelt zich ook zeker af op het gebied van mentaal welzijn. In meer en meer bedrijven komen coping mechanismen voor negatieve stress, veerkracht bevorderende initiatieven en mindfulness technieken steeds meer op de voorgrond.

Het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid: de werknemer moet zelf initiatieven nemen om zijn eigen (mentale) welzijn te bewaken, maar ook als organisatie zijn er voordelen aan verbonden om je werknemers aan te moedigen, te ondersteunen en tegemoet te komen. Hoe beter een werknemer zich in zijn vel voelt, hoe productiever deze immers wordt.

Stap 3: streven naar werkgeluk

Op naar de top: werkgeluk. In deze derde stap en top van de piramide snijden we organisatiecomponenten aan zoals leiderschap voor werkgeluk, positieve bedrijfscultuur, hechte team-connectie, het inzetten van een growth mindset, talent management, zingeving, enz.. Door middel van deze sleutels kan je een positieve spiraal bewerkstelligen voor het persoonlijk geluk van je medewerkers én maak je de weg vrij voor een stevige ROI met betrekking tot de productiviteit en de resultaten van jouw organisatie.

Sleutels voor werken aan werkgeluk

Ben jij ook overtuigd van de positieve invloed van werken aan werkgeluk? Wil je graag enkele concrete suggesties om meteen aan de slag te gaan in jouw organisatie? Download dan ons gratis e-book en ontdek aan de hand van 10 tips hoe jij nu al het verschil kan maken binnen jouw team of organisatie.

E-book Werken aan Werkgeluk - volume 2

The future belongs to the happy

Bedrijven die op verschillende dimensies inzetten en zorgen voor een omgeving waar medewerkers tevreden kunnen zijn en zich goed kunnen voelen, plezier kunnen hebben samen met collega’s, kunnen werken in een constructieve sociale setting, en waar tevens zinvol en betekenisvol werk mogelijk is, zullen werknemers aantrekken die een hoge voldoening ervaren en met veel goesting goede resultaten neerzetten. Deze bedrijven zullen in de toekomst het verschil gaan maken.

 

Durf jij verder gaan dan het gratis e-book en onze tips?

Wens je concreet en meer uitgebreid te ontdekken op welke uiteenlopende vlakken je kan werken aan werkgeluk in jouw organisatie of voor jouw team? Wil je weten welke werkgeluk componenten het meest resultaat kunnen opleveren?

Bekijk onze diensten, onze thema’s of neem contact met ons op.

 

Wil jij nog meer werkgeluk inspiratie? 

Van 20 tot 26 september 2021 organiseert Tryangle de Week van het Werkgeluk. Tijdens deze themaweek, maar ook nadien kan je allerlei leuke informatie over werkgeluk ontdekken. Gewoon doorklikken naar de week van het werkgeluk website!

 

You might be interested in …