Panelgesprek – ​​​​​​Challenge jouw welzijnsbeleid: Hoe maak ik welzijn bespreekbaar binnen mijn team en organisatie?

Een gezonde speak-up cultuur is een belangrijk fundament voor een robuust welzijnsbeleid. We reiken advies en best practices aan om naar een gedragen speak-up cultuur te evolueren. We openen telkens met een ‘conversation starter’ aangebracht door professor Peggy De Prins en professor Kathleen Vangronsvelt (Antwerp Management School). De panelleden geven vervolgens hun visie en vullen aan met concrete handvaten en praktijkvoorbeelden.

Volgende thema’s komen aan bod:

1. Psychologische veiligheid (kan ik mijn mening zeggen?)
Wat als er geen psychologische veiligheid of onvoldoende vertrouwen is om binnen het team welzijnsproblemen te bespreken?

Medewerkers moeten in alle veiligheid problemen of bezorgdheden kenbaar kunnen maken. Welke oplossingen bestaan er om deze problemen of bezorgdheden binnen de organisatie toch een stem te geven. En hoe maak je het glashelder binnen de organisatie en het team bij wie men voor welk probleem terecht kan?

Ook welzijnsbevragingen kunnen, als ze correct worden opgezet, helpen om een stem te geven aan alle medewerkers. Maar hoe zorg ik ervoor dat deze bevragingen niet starten en eindigen in een ivoren toren? Hoe geef ik mijn medewerkers een échte stem bij het formuleren én het implementeren van een actieplan rond welzijn?

2. Creëer een open communicatiecultuur (wil ik mijn mening zeggen?)
Psychologische veiligheid is dan wel een belangrijke basis maar onvoldoende om van een speak-up cultuur te spreken. Er is ook nood aan assertievere communicatie vanuit leidinggevende én het team om van welzijn een topic te maken op de werkvloer. Veel te vaak bewaart men de stilte “voor de lieve vrede” waardoor conflicten blijven sluimeren en groter worden onder de oppervlakte.

Hoe kan je ervoor zorgen dat respectvolle conflicten de norm worden binnen jouw organisatie of team? Hoe maak ik werkdruk of mentaal welzijn bespreekbaar binnen mijn team?

3. Lead by example (mag ik mens zijn als leidinggevende?)
Als we werkdruk en mentaal welzijn authentiek bespreekbaar willen maken binnen teams en organisaties dan moet de leidinggevende het goede voorbeeld geven. Laat ons het idee-fixe laten varen dat de leidinggevende geen krimp mag geven als het gaat over mentaal welzijn. Het is net de leidinggevende die zich kwetsbaar kan opstellen die de juiste context creëert voor medewerkers om de eigen welzijnsproblemen aan te kaarten binnen het team.

 

Sprekers:
• Griet Deca (Chief Well-Being Officer) – Tryangle
• Machiel den Dekker (Algemeen directeur) – AFAS Software België
• Natasja Kuipers (HR Business Partner) – DEME Group
• Katrien Vereecken (Algemeen directeur) – VDAB
• Introductie door professor Peggy De Prins en professor Kathleen Vangronsvelt (Antwerp Management School).

Gastvrouw:
• Indra Dewitte

Doelgroep:
• Leidinggevenden
• HR professionals
• Directie

Het live panel ging door op dinsdag 6 juni. Je kan het herbekijken via de website van baanbrekende werkgever.

Date

jul 14 2023
Expired!

More Info

Read More

Labels

Connectie,
Welzijn

Location

Online
Category

Organizer

Baanbrekende Werkgever
Website
https://www.baanbrekendewerkgever.be/
QR Code