DE GEVAREN VAN TOXICITEIT OP DE WERKVLOER
Toxisch gedrag op de werkvloer tast niet alleen het welzijn van medewerkers aan, maar ondermijnt ook de productiviteit en bedrijfscultuur. Onderzoek toont aan dat bijna de helft (46%) van de Vlaamse werknemers al te maken gehad heeft met machtsmisbruik. Daarnaast ervaart 70% roddels op de werkvloer, terwijl 30% sabotagegedrag en agressie waarneemt. Dit kan leiden tot langdurige stress, mentale problemen en burn-out.
Het is cruciaal dat organisaties deze signalen herkennen en een veilige, respectvolle werkomgeving creëren voor duurzaam succes. Maar hoe pak je dat aan? En wat kan je doen als HR-professional, leidinggevende of medewerker?
Gratis Inspiratiewebinar “Toxisch gedrag op het werk als burn-out trigger”
In dit webinar hebben we het over een zeer actueel en urgent thema: toxisch gedrag op de werkvloer en de rol ervan als trigger voor burn-out. Toxische werkculturen, ongezonde relaties met collega’s of destructief leiderschap dragen immers bij aan langdurige stress, verslechterende mentale gezondheid en kunnen uiteindelijk leiden tot burn-out. Om nog maar te zwijgen van de impact van het negeren van toxisch gedrag op de algehele betrokkenheid, retentie en bedrijfsprestaties.
Chief Happiness Griet Deca geeft je inzichten in de dynamieken en de (subtiele) signalen, helpt je omgaan met de toxische situatie omgaan en geeft tips om in te grijpen en erger te voorkomen.
Ontmasker en ontmijn toxiciteit op het werk!
Praktische tips voor een gezondere werkcultuur
Heb je genoeg van toxische werkculturen, ongezonde relaties met collega’s of destructief leiderschap?
Welke rol je ook hebt, laat je inspireren en ondersteunen door de inzichten en tips uit onze blogs!
Meer weten over onze aanpak?
Try a different angle!
Tryangle werkt samen met organisaties aan het welzijn en werkgeluk van hun medewerkers. We ondersteunen de organisatie, het team en/of het individu met workshops, trainingen, coaching, teambuilding, consulting, webinars, keynotes,… voor meer engagement, werkplezier, hogere productiviteit en minder absenteïsme.
De piramide van werkgeluk
Organisaties kunnen het welzijn en werkgeluk van hun medewerkers en de positieve impact ervan vergroten door in te zetten op verschillende bouwstenen.
Bij Tryangle ontwikkelden we een piramidemodel met alle deelthema’s van werkgeluk die elk op hun eigen manier bijdragen aan een positieve, gezonde en gelukkige bedrijfscultuur. Dit model steunt op een gedeelde verantwoordelijkheid en inspanningen zowel top-down, vanuit de organisatie en leidinggevenden, als bottom-up, vanuit de medewerkers zelf.